Kako pripraviti nabrani kostanj in predvsem - kako ga shraniti

2.11.2022 | 13:10

Najbolj priljubljen je zagotovo pečen kostanj. (Dreamstime)

Najbolj priljubljen je zagotovo pečen kostanj. (Dreamstime)

Na hladnem ga lahko hranite od dveh tednov do dobrega meseca dni. Svetujemo vam, da ga vmes redno pregledujete.

Pri hrambi kostanja je smiselno upoštevati nasvet agronoma, ki pravi, da bomo zdrave kostanje od piškavih hitro ločili že po teži. Kostanje naberite v dlan in jih nekoliko potežkajte. Obdržite tiste, katerih teža ustreza velikosti, ter zavrzite tiste, ki imajo na površini drobne luknjice oziroma so prelahki glede na svojo velikost. Neočiščene kostanje lahko hranite na hladnem mestu, najbolje v kleti, tudi do mesec dni, a jih medtem redno pregledujte. Če so se na kostanjih začele pojavljati vdolbine, je to znak, da so se začeli kvariti. Te kostanje zavrzite in tako preprečite, da bi se kvarnost širila na druge.  

Zamrzovanje

Kostanj lahko tudi zamrznete, tako bo ohranil kakovost tudi pol leta. Ko ga želite speči ali skuhati oziroma pripraviti kako drugače, ga odtalite, najbolje tako, da ga na sobni temperaturi pustite čez noč. Kot pravijo poznavalci, bo zelo podoben svežemu, le bolj sladek bo.

Uporabna je tudi moka (kostanjeva moka)

Kostanjeva moka bo biskvitom dodala sladkast okus. (Dreamstime)

Kostanjeva moka bo biskvitom dodala sladkast okus. (Dreamstime)

Obstajajo številni načini uporabe kostanja, vse bolj pa zadnja leta pridobiva veljavo tudi kostanjeva moka, ki jo pripravljajo s sušenjem kostanja. Najpogosteje se uporablja pri pripravi biskvitov, saj jim da prijeten, sladkast okus. Naj spomnimo tudi na to, da ta moka ne vsebuje glutena. Vse pogosteje pa kostanjevo moko uporabljajo tudi pri pripravi njokov in vseh vrst testenin.

Na štedilniku (prerežite kostanje)

Če se odločite za pečenje na štedilniku, uporabite ponev. Kostanje ob robovih ali čez trebušček prerežite in jih pecite v pokriti ponvi. Občasno premešajte. Pečeni so, ko koža nekoliko nabrekne in odstopi. Zagotovo pa se ne bo obarvala tako črno kot pri peki na odprtem ognju.

V pečici

Za pripravo v pečici kostanje prerežite, podobno kot pri peki na štedilniku, in jih poškropite z vodo. Pečico ogrejte na najvišjo možno temperaturo in pecite približno 20 minut. Za lažje lupljenje pečen kostanj ovijte v vlažno krpo in pustite nekaj minut. Slabost pri peki kostanja v pečici so slabo zarezani kostanji, ki jih lahko med peko raznese, ti pa tako umažejo vso pečico.

Na ognju (pečeni kostanj)

Pečenje na ognju je najboljši način priprave kostanja, takšen je tudi najokusnejši. Vsakega prerežite ob strani ali čez trebušček in pecite na visokem ognju. Kostanj je pečen, ko začne lupina odstopati. Kostanje med peko nenehno mešajte, tako boste preprečili, da bi se ti med peko zažgali.

V mikrovalovni pečici

Pečenje v mikrovalovni pečici ne zahteva posebnega znanja. Kostanje prerežite kot za pripravo v pečici, stresite v posodo in postavite v mikrovalovno pečico. Nastavite na najvišjo moč, časomer pa nastavite na deset minut. Ko boste zaslišali cvrčanje, je kostanj pečen. Tudi kuhate ga lahko. Olupljenega dajte v posodo z vodo in pokrijte s papirnato brisačo. Kuhajte pet minut pri najvišji temperaturi.

Kuhanje v loncu

Kostanj vsujte v lonec, dodajte dve žlički soli in prelijte s hladno vodo. Ko voda zavre, kuhajte še pol ure. Še vroče postrezite ali uporabite za pripravo drugih jedi.

M. K.; Svet24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava