Mladi v petih slovenskih krajih o energetiki in podnebju; tudi v Novem mestu

29.10.2022 | 10:00

Mladi v petih slovenskih krajih o energetiki in podnebju; tudi v Novem mestu
Mladi v petih slovenskih krajih o energetiki in podnebju; tudi v Novem mestu

Z brezplačnimi projekcijami filmov v Celju in Mariboru se začenja prvi del jesenske edicije projekta EU Youth Cinema: Green Deal (EU Kino za mlade: Zeleni dogovor), ki mladim približuje pomembne zelene tematike, tokrat energetiko in podnebje. Po Celju in Mariboru bo projekt z brezplačnimi filmi in razpravo v novembru gostoval v Kopru, Kranju in Novem mestu. Vsaki projekciji sledi razprava o varčevanju z energijo, diverzifikacijo oskrbe z energijo in pospešenim uvajanjem obnovljivih virov energije v organizaciji slovenskega partnerja projekta, socialnega podjetja EPEKA.

S projektom EU Youth Cinema: Green Deal želi Evropska komisija skozi filme o zelenih tematikah navdušiti mlade za uresničevanje ciljev evropskega zelenega dogovora (EU Green Deal). S tokratno zbirko filmov organizatorji opozarjajo na spremembe na mednarodnih energetskih trgih, kot posledica vojne v Ukrajini. Maja 2022 je Evropska komisija predstavila načrt REPowerEU kot odgovor na dvojno nujnost preoblikovanja evropskega energetskega sistema: odpravo odvisnosti EU od ruskih fosilnih goriv in reševanje podnebne krize. Z ukrepi iz načrta REPowerEU se lahko odzovemo na ambicije za varčevanje z energijo, diverzifikacijo oskrbe z energijo in pospešenim uvajanjem obnovljivih virov energije.

Dijaki in učenci so si ogledali poljski film Zadnja generacija in britanski film Podnebne spremembe – dejstva, v katerem sir David Attenborough ponuja poglobljen pregled znanstvenih teorij o podnebnih spremembah. »Film se mi je zdel zelo poučen. Podnebne spremembe so danes velik problem, o katerem bi se morali tudi v šoli več pogovarjati, zato so mi všeč taki projekti, ki med nami spodbudijo debato,« je po projekciji povedala Hana Jakončič s Srednje zdravstvene in kozmetične šole Celje. »Film se mi je zdel izredno zanimiv, tematika pa dobro prikazana. Pomembno je, da se z dijaki pogovarjamo o podnebnih spremembah, saj je to njihova prihodnost, s katero se bodo morali slej ko prej soočiti. Tudi v šoli se trudimo v program vpeljevati okoljske teme in se čim več udeleževati tovrstnih aktivnosti,« je dodal Mark Zagmajster, učitelj na Srednji šoli za gradbeništvo in varovanje okolja v Celju.

EU Youth Cinema: Green Deal

Projekt EU Youth Cinema: Green Deal je nastal na pobudo Združenja filmskih festivalov LET'S CEE s sofinanciranjem Evropske unije, in se izvaja v sodelovanju s številnimi nacionalnimi in evropskimi partnerji. Program opozarja na okoljske izzive in spodbuja ozaveščanje o trajnostnem načinu življenja. Program projekta je sestavljen iz 25 evropskih filmov, ki bodo predstavljeni v Cineplexxih v 21 evropskih mestih v Avstriji, na Hrvaškem, v Severni Makedoniji, Romuniji in Sloveniji ter na spletni platformi pretočnih vsebin: www.euyc.green. Izobraževalno ponudbo zaokrožujejo delavnice, predavanja, razprave in didaktično gradivo. Christof Papousek, finančni direktor in sopartner Cineplexxa, je o projektu dejal: »Kino kot prostor posredovanja je še vedno najprimernejši za motiviranje in navdihovanje mladega občinstva ter ustvarjanje občutka skupnosti, kar se bo upajmo odražalo tudi v številnih pobudah za zaščito podnebja v konec.«

N. H.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava