Nova knjiga Smer srca s simbolom Kočevja

29.10.2022 | 09:40

Nova knjiga Smer srca s simbolom Kočevja
Nova knjiga Smer srca s simbolom Kočevja
Nova knjiga Smer srca s simbolom Kočevja

Pri založbi KUD Sodobnost International smo izdali novo knjigo Lele B. Njatin Smer srca. Slikanica pripoveduje domišljijsko zgodbo o ribici in Deklici s piščalko, ki predstavlja pomembno spomeniško točko v Kočevju ter tako vsebuje krasen pomen za sam kraj, kot pomembno sporočilo o svobodi, prijaznosti in skrbi.

Ribica se znajde v povsem novem okolju. Je to morje, kraj svobode, o katerem so ji pripovedovale ribe v akvariju? Kmalu spozna, da je njena svoboda sicer večja, a ni neomejena. Njena dragocena sogovornica, deklica z roba vodnjaka, ji nudi uteho ter ji ponuja nova spoznanja, ribica pa se po številnih preizkušnjah pogumno zazre v prihodnost. Kako najti pravo smer v življenju? Kako prispeti tja, kamor si želiš, čeprav so poti do tja zaprte? Poslušaj srce. Spoznaj, da tvoje srce ne bije samo zate, ampak v sozvočju s srci drugih. In zaupaj domišljiji. Potem ne boš več sam in pogreznjen v molk. Naj bo tvoje življenje še tako omejeno, zate bo postal dostopen ves svet.

Slikanica pripoveduje domišljijsko zgodbo o ribici in Deklici s piščalko, ki predstavlja pomembno spomeniško točko v Kočevju ter tako vsebuje krasen pomen za domači kraj, kot pomembno sporočilo o svobodi, prijaznosti in skrbi.

O avtorici

Lela B. Njatin v svojih knjigah za otroke ustvarja zgodbe, v katerih se srečujejo domišljijska in živalska bitja s človeškimi lastnostmi. Pestijo jih različne težave, ki jih prinaša življenje, vendar najdejo samosvoje načine, kako jih premagati. Pisateljica in vizualna umetnica Lela B. Njatin živi v Ljubljani, posebno pozornost pa posveča Kočevju, kraju, kjer je odraščala.

Odlomek iz knjige

“Kip sem,” je odgovorila deklica, “kip iz brona. Naredil me je človek, umetnik, da bi sedela na robu tega vodnjaka.”

“A, vodnjak je to!” je vzkliknila ribica in pripomnila: “Sem mislila, da sem v morju, jaz, ki prihajam iz akvarija.”

“Vodnjak je nekaj takega kot zelo velik akvarij, ribica, vendar je veliko manjši od morja,” je razložila deklica.

Bolj sami sebi kot svoji novi prijateljici je ribica zašepetala: “V vodnjaku je več svobode kot v akvariju, a manj svobode kot v morju.” Pomislila je, kako zelo bi bila utrujena šele, če bi preplavala vse morje, ko pa je že od plavanja v vodnjaku močno utrujena.

Zmignila je s plavutmi in dejala deklici: “O tem se bova pogovorili jutri, utrujena sem. Bova zaspali?”

“Tudi spanca ne potrebujem, draga ribica, ti pa si le odpočij. Varovala te bom,” je odgovorila deklica.

KUD Sodobnost International

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava