DL: 20 let EDMS iz Šentjerneja - Najboljši dobavitelj za Siemens

28.10.2022 | 14:50

Tomaž Kordiš je direktorici podjetja EDMS Maji Kovačič izročil priznanje GZDBK. (Foto: Jan Poreber)

Tomaž Kordiš je direktorici podjetja EDMS Maji Kovačič izročil priznanje GZDBK. (Foto: Jan Poreber)

Podjetje EDMS, proizvodnja elektronskih komponent, zelo uspešno na svetovnih trgih – Vse izdelke izvažajo v tujino – Med korono preizkušnje, a so letos kolektiv povečali za 40 odstotkov – 64 zaposlenih – Občinska plaketa, priznanje GZDBK

Med visokokakovostna podjetja v Šentjerneju sodi tudi podjetje EDMS, proizvodnja elektronskih komponent, ki deluje že dvajset let in je zelo uspešno na svetovnih trgih. Peto leto ga vodi Maja Kovačič, ki je v podjetje sicer prišla kot študentka in prva zaposlena. Danes si v njem kruh služi že 64 zaposlenih.

Podjetje, ki je v stoodstotni lasti avstrijskega podjetja Miba, je dvajset let delovanja proslavilo prejšnji konec tedna, ko so na dogodek povabili partnerje iz tujine in vse, ki so jih v teh letih podpirali. Ob jubileju jim je Občina Šentjernej podelila plaketo za uspešno delo v gospodarstvu, direktor Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine Tomaž Kordiš pa še zbornično priznanje.

Ekipa zaposlenih v EDMS se veseli jubileja podjetja. (Foto: Jan Poreber)

Ekipa zaposlenih v EDMS se veseli jubileja podjetja. (Foto: Jan Poreber)

»To je potrditev, da delamo dobro, da gradimo na pravih temeljih. Plaketa nam je spodbuda, pa tudi izziv in odgovornost za delo v prihodnje,« pove Maja Kovačič, ki je z razvojem podjetja lahko zadovoljna. V njem nastajajo izdelki, ki jih vgrajujejo v vetrne elektrarne, hitre vlake, uporabljajo jih v različnih panogah elektro industrije, kjer je treba ohlajati komponente, skratka v industriji, energetiki, transportu, medicini. Vso proizvodnjo že od začetka izvažajo v tujino (v Avstrijo, Nemčijo in na skandinavske trge).

PONOSNI NA STANDARDE

Uspešnost in napredek podjetja dokazujejo razni doseženi standardi, med drugim okoljski standard ISO 14001, standard za lepljenje z dvokomponentnimi oz. epoksi smolami, kar je sploh edini tovrstni certifikat v tem delu Evrope. V zadnjih petih letih so postavili temelje zelene, okolju prijazne tehnologije. Še posebej veliko jim pomeni, da so v konkurenci devetsto podjetij z vsega sveta postali najboljši dobavitelj za Siemens v kategoriji kakovosti, za kar je šentjernejsko podjetje prejelo posebno priznanje z zvezdo.

»Smo njihova prva izbira, kar nas postavlja v dober položaj. Siemens v nas kot dobavitelju ne vidi zgolj še enega generatorja stroškov, ampak nas spoštuje kot strateškega partnerja in strokovnjaka za določeno surovino ali izdelek in njegovo razpoložljivost, dobavljivost, raven cene itd. Tega pa ni, če proizvodnja ne doseže zahtevane ravni kakovosti. Mi vse to imamo, predvsem pa imamo vrhunsko ekipo predanih delavcev, kar je poleg jasne strategije in dobre tehnologije ključ do uspeha,« razloži Maja Kovačič.

SPODBUJAJO INOVATIVNOST

Njihova vrednota je inovativnost, ki jo spodbujajo v okviru stalnih izboljšav. Direktorica pove, da ima vsak zaposleni možnost oblikovati delovno okolje po svojih željah in zamislih. Omogočajo razmere za ustvarjalno delo, razmišljanje in sodelovanje, saj več glav več ve.

Koronski leti sta bili tudi zanje čas velikih preizkušenj, ki pa so jih uspešno prebrodili, saj so takoj zaznali resnost razmer in so se dobro pripravili nanje. Žal delo od doma zanje ni bila možna izbira, saj so proizvodno podjetje, a so odsotnost delavcev zaradi okužb in karanten vseeno nekako premagali. Delo je ves čas teklo normalno, saj si tudi zaradi ostre konkurence na trgu zaprtja niso mogli privoščiti. Zaradi posledic krize v svetu so se jim naročila sicer občutno zmanjšala, a gredo pogumno naprej.

VELIKO ZAPOSLOVALI

Zdaj so že pridobili dodatne posle, odprtih pa imajo še nekaj projektov in pričakujejo, da bodo do konca leta potrebovali še nekaj novih sodelavcev. Samo letos so kolektiv povečali za 40 odstotkov, kar pomeni, da podjetje šteje že 64 sodelavcev. 30 odstotkov jih je z višješolsko izobrazbo, saj pri njih deluje kompetenčni center za razvoj tehnologije HeatPipe, kar pomeni, da zaposlujejo ljudi s tehniško izobrazbo, inženirje strojništva, fizike ipd. Imajo pa tudi štipendiste. V podjetju so večinoma zaposleni domačini, nekaj pa jih je tudi iz sosednjih občin. Maja Kovačič pravi, da za zdaj niso imeli težav pri pridobivanju kadrov, saj imajo stalno ekipo, na kar so izjemno ponosni.

V podjetju EDMS se veselijo prihodnosti, čeprav je negotova. »Imamo znanje in sanje. Vsak dan je nova priložnost, da jih uresničimo, in naša ekipa ve, kako. Vemo, kaj pomeni imeti dober vzor, podporo poslovnih partnerjev, vse to se je zgradilo v 20 letih. Veselimo se izzivov, proizvodnjo nameravamo do konca leta 2024 povečati za 30 odstotkov,« še pove direktorica.

Članek je bil objavljen v 36. številki Dolenjskega lista 8. septembra 2022

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava