Spomin na morijo in tri dni na ograji gostilne viseče partizane

26.10.2022 | 13:30

Spomin na morijo in tri dni na ograji gostilne viseče partizane
Spomin na morijo in tri dni na ograji gostilne viseče partizane

V času, ko je vsa Evropa še trepetala pod Hitlerjevo soldatesko, je v septembru 1943 v Novem mestu posijalo sonce svobode. Osmi september je bil dan kapitulacije, naše mesto pa je na trgu slavilo zmago nad fašizmom. Italijanski vojaki so se umikali proti Straži, Dvoru, Kočevju in komaj tu predali orožje. Veliko jih je sprejelo pogoje partizanskega načina bojevanja in ostalo na Dolenjskem ter skupaj s partizani nadaljevalo boj proti Hitlerju.

Nemški bombniki so večkrat bombardirali predele mesta. Meščani so se zadrževali v kleteh, rovu pod mestom in tunelu železniške proge. V dvainštiridesetih dnevih svobode je bila v mestu postavljena civilna oblast OF z vsemi službami, kot jih imamo danes.

Bombardiranja in prihajajoči nov okupator je zahteval umik iz mesta, ki je povzročil veliko preglavic pri prevozu materiala, zlasti tiskarskega stroja za tisk letakov in časopisov.

V partizane je bilo v septembru in oktobru vključenih mnogo partizanov, ki so le stežka zadrževali prodor vojaško usposobljenih Hitlerjevih vojakov. Od Brežic, Krškega, Kostanjevice, tu so se Nemcem pridružili še belogardisti, ki so se v nočeh po gozdovih pod Gorjanci prebili do novega gospodarja, Nemcev. Ravno to sodelovanje je povzročilo, da je bilo na tej poti ubitih preko sto aktivistov in partizanov, ko so zajete prepoznavali belogardisti. Na ograjo v Mačkovcu sta bila obešena dva partizana, na ograjo gostilne na cesti v Ločno šest partizanov; obesili so dijaka Lada, Antona Saška, očeta šestih otrok, vajenca Štrasnerja in Dragmana, ter še dva neznana partizana.

V spomin na te žrtve okupatorskega nasilja je Krajevna organizacija borcev za vrednote NOB pripravila spominsko proslavo. Z nastopom recitatorjev in glasbenikov OŠ Center, harmonikarjem Frenkom in spominskim nagovorom Jožeta Pečnika je bila obeležena 79. letnica dogodka. Nekaj deset meščanov je ob zaključku proslave zapelo nekaj partizanskih pesmi, predsednik organizacije Mitja Gros pa je prisotne seznanil z dogodki proslav in aktivnostmi; pohodom na Frato, Bučko, G. Laze, in urnikom prihajajočih komemoracij na pokopališčih in spomenikih.

Partizanske brigade so v novembru obkolile mesto in ga hotele ponovno zasesti. Na te dogodke nas spominja spomenik na Marofu in številna obeležja v mestu in okolici.

Mesto, obdano z žico in bunkerji, je tako ostalo skoraj zaprto, saj je bilo obdano z žico in borci štirih brigad 15. partizanske divizije do maja 1945, ko so se Nemci z domobranci umikali proti Zidanemu mostu.

Urejen spomenik, prižgane svečke s cvetjem nas bodo v teh dneh, ko se bomo spominjali naših dragih na grobovih, spomnile na pripovedovanje starejših meščanov, ki so bili prisiljeni gledati morijo in tri dni na ograji gostilne viseče partizane, ki je ozadje spomenika na Prisojni poti, na dogodke, ki se naj ne bi nikoli več zgodili.

Članek in slike podaril Jože Pečnik

Galerija

_zzspomin (1)
_zzspomin (2)
_zzspomin (3)
_zzspomin (4)
_zzspomin (5)
_zzspomin (6)
_zzspomin (8)
_zzspomin (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava