DL: Pretreseni - razmesarili brejo telico

25.10.2022 | 14:45

Nesrečna breja telica črno-bele pasme, ki so jo ubili in ji odrezali  okončine, je bila stara dve leti. (Foto: osebni arhiv I. H.)

Nesrečna breja telica črno-bele pasme, ki so jo ubili in ji odrezali okončine, je bila stara dve leti. (Foto: osebni arhiv I. H.)

Ivan Hočevar je razočaran nad brezsrčnostjo storilcev. (Foto: M. Ž.)

Ivan Hočevar je razočaran nad brezsrčnostjo storilcev. (Foto: M. Ž.)

Okončine so bile s krave odrezane s tako natančnostjo, kot jo premore redkokateri mesar. (Foto: osebni arhiv I. H.)

Okončine so bile s krave odrezane s tako natančnostjo, kot jo premore redkokateri mesar. (Foto: osebni arhiv I. H.)

Hočevarjevim iz škocjanske občine na pašniku razmesarili brejo telico – Škode za okrog 2.000 evrov – Že večkrat tarča nepridipravov – Telico odpeljali tudi iz hleva v Čučji Mlaki

»Nisem še prišel k sebi. Le kako je lahko kdo tako brezčuten in tako razmesari žival?« je dan po dogodku, ki je pretresel celotno družino, s cmokom v grlu povedal Ivan Hočevar iz Dolnje Stare vasi v občini Škocjan. Na ograjenem pašniku, na katerem je bilo na paši 14 brejih telic in bik, je namreč prejšnji torek našel ubito telico. Od nje sta ostala le trup in glava, okončine s stegni in plečem vred pa so ponoči neznanci odrezali in odnesli.

Mura, tako je bilo ime telici, breji sedem mesecev, je imela veliko plemensko vrednost, škode je za okrog 2.000 evrov, je ocenil prizadeti lastnik. Omenjeni pašnik je na koncu vasi, na samem in stran od oči, tja živalim vsak dan pripeljejo okrog tisoč litrov vode, zjutraj in zvečer pa Ivan še preveri, ali je vse, kot mora biti. Tako je bilo tudi prejšnji ponedeljek zvečer in v torek zjutraj. »Zjutraj so bile živali zbrane v gruči, ena pa je ležala na tleh. Od daleč ni bilo videti nič posebnega ali skrb vzbujajočega. Ko se je čez čas vrnil, da bi šel kosit, je ena še vedno ležala, druge pa so se pasle naokoli. Takrat je vedel, da nekaj ni v redu,« je v četrtek pripovedovala Ivanova soproga Tina, medtem ko se je gospodar kmetije še mudil v hlevu pri kravah molznicah. Imajo jih deset in vsak drugi dan oddajo mleko. Poleg že omenjenih brejih telic redijo še nekaj bikov za meso, enega plemenskega bika, štiri teličke, ki še pijejo mleko, in šest mladih, približno leto dni starih telic, skupno pa obdelujejo 60 hektarov zemlje, od tega 35 hektarov njiv, preostalo so pašniki, travniki in gozd.

Na prizor, ki je Ivana pričakal na pašniku, niti v najhujših morah ne bi mogel pomisliti. »Da tako odrežejo okončine, preostalo pa pustijo … Krvi skorajda ni bilo, odrezano pa je bilo s takšno natančnostjo, da marsikateri mesar v klavnici ne zna tako. Morali so biti zelo izurjeni, pa še noč je bila,« je nadaljeval Ivan.

ŽE VEČKRAT OŠKODOVANI

Oba z ženo menita, da so za to odgovorni Romi, saj so imeli z njihovimi nečednimi posli že večkrat opravka. V preteklosti so jim z njive v Dobravi pobrali ves krompir, tako da se, kot pravi Tina, zelenjave ne upajo več posaditi drugje kot ob domači hiši, sicer jim ne ostane nič. »Pred leti so nam vlomili v hišo in odnesli vso zlatnino, pred dvema ali tremi leti zažgali slamo, to, kar se dogaja letos, pa presega vse meje. V gozdu, v katerega sicer ne hodimo pogosto, imamo za okrog 12.000 evrov škode, ker so drevesa ožgana, na njivi koruze v Dobravi za okrog 2.500 evrov, potem pa še ta nesrečna telica … Zdaj še čakamo, da nam bodo pristojni povedali, kaj naj naredimo s temi ožganimi drevesi,« sta naštevala zakonca.

»Nihče nič ne ukrepa. Delajo, kar hočejo, nihče pa ne povrne škode. Vsega ni mogoče zavarovati, ponudbe za krajo živali na primer sploh ne moremo dobiti, saj se je ne da zavarovati,« razočarano povesta, Ivan pa prida, da vseh Romov ne gre metati v isti koš in da z njimi sicer ni v kakšnih slabih odnosih, a so očitno posamezniki, ki so drugačni. »Se pa ta problematika poglablja in stvari se poslabšujejo. Nisem sicer tako podkovan, da bi vedel, kako to rešiti, bi pa se zagotovo dalo. Politika v Ljubljani ne ve, kako je živeti in sobivati z njimi. Če bi se to dogajalo pred njihovimi vrati, bi rešitev hitro našli. Pa zneski socialnih transferjev naj se javno objavijo – vseh prejemnikov, ne le Romov. Če bo šlo tako naprej, dolgo ne bomo zdržali,« sta menila Hočevarjeva.

PO TELICO V HLEV

Žal nesrečni Hočevarjev primer ni bil edini tiste dni v škocjanski občini. Podobnega so šentjernejski policisti obravnavali prejšnjo sredo – nekaj pred peto uro zjutraj so jih namreč klicali iz bližnje Čučje Mlake, kjer so domači ponoči iz hleva slišali glasno mukanje. Ugotovili so, da so jim neznanci odpeljali telico in jim s tem povzročili za okrog tisoč evrov škode, so v poročilu navedli na Policijski upravi Novo mesto.

Članek je bil objavljen v 36. številki Dolenjskega lista 8. septembra 2022

M. Žnidaršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava