Dražja tudi Cerkev: navadna maša 23 €, gregorijanska 750

25.10.2022 | 14:15

Z darovi, ki jih prejmejo, si duhovniki pokrivajo osnovne življenjske  stroške, kot so prehrana, gorivo in vzdrževanje avtomobila, zavarovanje,  nakup oblači l... (Dreamstime)

Z darovi, ki jih prejmejo, si duhovniki pokrivajo osnovne življenjske stroške, kot so prehrana, gorivo in vzdrževanje avtomobila, zavarovanje, nakup oblači l... (Dreamstime)

Aktualni cenik ene od slovenskih župnij (Twitter)

Aktualni cenik ene od slovenskih župnij (Twitter)

Kot večina dobrin, so se očitno podražile tudi duhovniške storitve, ste nas opozoril bralci in posredovali cenik ene od slovenskih župnij.

Iz njega je razvidno, da dar za mašo po novem stane 23 evrov, dar za duhovnika, ki opravi pogreb, je 50 evrov, 10 evrov stane ena ura spovedovanja, dar za gregorijanske maše - trideset zaporednih maš za pokojnika, pa 750 evrov.

Po naših informacijah so cene za celo državo enotne, oblikuje pa jih Slovenska škofovska konferenca (SŠK) in sicer glede na življenjske potrebe slovenskih duhovnikov (darovi faranov zanje predstavljajo glavno sredstvo za preživetje) ter letnim dvigom življenjskih stroškov.

Za koliko dražje so storitve?

ŠŠK razlaga, da se letos škofje odločili, da se priporočen dar za mašno intencijo zviša "skladno z višanjem življenjskih stroškov, ki so višina inflacije, povišanje cene goriva in zvišanje minimalne bruto plače od zadnjega povišanja intencij do danes. Povprečje vseh omenjenih povišanj je okoli 15 odstotkov in to znese 23 evrov za mašno intencijo,"  je razvidno na spletni strani SŠK. Po njihovih besedah so sicer to prve spremembe višine darov po letu 2018, vmes se niso spreminjale.

Je pa Cerkev za revijo Družina povedala, da če je vernik v težjem ekonomskem položaju, lahko duhovniku za sveto mašo daruje manj ali celo nič in bo ta kljub temu opravljena po njegovem namenu. Dejali so tudi, da že nekaj let opazujejo upad števila vernikov in s tem tudi upad darovanja mašnih namenov v nekaterih delih Slovenije. SŠK na svoji spletni strani napiše še, da "spodbujamo vernike k darovanju mašnih namenov, saj duhovniki nimajo rednih dohodkov ter so odvisni od prostovoljnih prispevkov svojih vernikov".

P. K.; Svet24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava