DL: Je naročanje v laboratorij (in čakanje) res potrebno?

23.10.2022 | 18:10

V ZD Novo mesto ...

V ZD Novo mesto ...

... je laboratorij v kleti stavbe. (Foto: arhiv DL)

... je laboratorij v kleti stavbe. (Foto: arhiv DL)

Oglasila se je bralka iz Novega mesta s pripombo nad načinom izvajanja laboratorijskih preiskav v Zdravstvenem domu Novo mesto. Moti jo, da pacienti v laboratorij ne morejo takoj po pregledu pri zdravniku, ki jih tja napoti, ampak le ob uri, ko so naročeni. To pomeni, pravi bralka, da je treba po pregledu pri zdravniku na laboratorijsko preiskavo nekje počakati še pol ure, uro ali še več. To je za vse čakajoče zelo neprijetno, sploh za otroke in starejše pa tudi za tiste, ki se k zdravniku pripeljejo iz bolj oddaljenih krajev, ter seveda tiste, ki zdravnika obiščejo med delovnikom in bi se radi čim prej vrnili v službo.

Bralko zanima, kdaj bo laboratorij Zdravstvenega doma Novo mesto spet deloval tako kot pred covidom, zaradi katerega je bilo to naročanje najbrž tudi uvedeno.

Iz novomeškega Zdravstvenega doma pojasnjujejo, da je bilo naročanje v laboratorij uvedeno zaradi zmanjšanja števila čakajočih v čakalnici in na željo pacientov.

»Pred uvedbo čakalne vrste je bilo čakanje na odvzem krvi neprimerno daljše. Ob prihodu na dodeljen termin pa potekajo odvzemi tekoče. Termini so 15-minutni, zato prosimo, da se pacienti zglasijo v laboratorij pet minut pred dodeljenim terminom, da s predčasnim prihodom v čakalnico ne zasedejo drugih terminov,« razlagajo v Zdravstvenem domu Novo mesto in dodajajo, da je za ranljivejše skupine in paciente, ki so od zdravnika poslani pod nujno, poskrbljeno in so obravnavani prednostno, ter da je z naročanjem večina pacientov zadovoljna, kar je razvidno tudi iz izvedenega anketiranja o zadovoljstvu pacientov.

Članek je bil objavljen v 36. številki Dolenjskega lista 8. septembra 2022 v rubriki HALO, tukaj bralec Dolenjca!

Na telefonski številki 07/ 39 30 500 vas čakamo vsak četrtek med 20. in 21. uro.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava