DL: Naša kulturna dediščina - Slika Janeza Wolfa

23.10.2022 | 11:50

Slika Marija z Jezusom in majhnim Janezom Krstnikom po končanih restavratorsko-konservatorskih posegih (Foto: Marko Pršina)

Slika Marija z Jezusom in majhnim Janezom Krstnikom po končanih restavratorsko-konservatorskih posegih (Foto: Marko Pršina)

Vedno smo zadovoljni, restavratorji in tudi naročniki del, ko slika po končanih restavratorsko-konservatorskih posegih zapusti našo delavnico in se vrne na svoje mesto, v našem primeru v zakristijo novomeške stolnice. Gre za prelepo sliko Janeza Wolfa Marija z Jezusom in majhnim Janezom Krstnikom, nastalo med letoma 1872 in 1875. Janez Wolf, rojen v Leskovcu pri Krškem, je bil eden najuglednejših slovenskih cerkvenih slikarjev 19. stoletja, sicer pa predstavnik nazarenske smeri. Njegovo težišče je bilo na stenskem slikarstvu, dela v olju, okrog 90 slik, pa so manj znana. Ena teh je tudi naša slika, ki sodi v obdobje, ko je dosegel vrhunec idealizma z monumentalnimi oltarnimi deli.

Slika, sicer ohlapna, nagubana in raztrgana na spodnjem robu, je bila tipičen primer na videz nezahtevne slike, ki se med restavratorsko-konservatorskimi posegi pokaže za zahtevno. Janez Wolf je znan kot tehnološko nekoliko šibkejši slikar, tako se je hitro pokazalo, da je pri ustvarjanju slike uporabljal barve slabe vezivnosti. S postopkom utrjevanja v nizkotlačni mizi je bilo treba barvno plast toliko stabilizirati, da smo lahko nadaljevali restavratorsko delo. Odstranili smo umazanijo z barvne plasti, popravili raztrganine in uničene dele nosilca na robovih in spodnjem delu slike ter izvedli ravnanje nosilca v nizkotlačni mizi. Temu so sledili tračno podlepljanje slike, kitanje barvne in slikovne plasti na mestih poškodb, slepo podlepljanje in montaža slike na nov podokvir, obdelava robov in prvo lakiranje. Ena zadnjih, a pomembnih faz je bilo retuširanje, s katerim smo sliki vrnili estetsko vrednost. Barvno plast slike smo zaščitili z zaključnim lakiranjem.

Članek je bil objavljen v 36. številki Dolenjskega lista 8. septembra 2022

Zdenka Salmič Pungerčar, ZVKD Novo mesto

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava