Vesolje med nami na Slovaškem

22.9.2022 | 08:20

Posavska režiserka Rahela Jagrič Pirc (Foto: arhiv lokalno.si; J. J.)

Posavska režiserka Rahela Jagrič Pirc (Foto: arhiv lokalno.si; J. J.)

Vesolje med nami (Foto Frančišek Ksaver Šinkar)

Vesolje med nami (Foto Frančišek Ksaver Šinkar)

Vesolje med nami na Slovaškem

Od 19. do 30. septembra poteka festival otroškega in mladinskega filma Cinedu v slovaškem mestu Nové Mesto nad Váhom. V uradni program Cinedu Teens se je uvrstil tudi celovečerni igrani prvenec Vesolje med nami režiserke Rahele Jagrič Pirc.  Film bo na sporedu v nedeljo, 25. septembra ob 17. uri, sledita še dve ponovitvi, gledali ga bodo mladostniki iz starostne skupine 13+. Projekcije se bo udeležila tudi režiserka, ki bo na festivalu pripravila delavnico za mlade gledalce.

Režijski prvenec je mladinska drama o odraščanju, postavljena v mestece Kostanjevica na Krki. Zgodba govori o 14-letnemu Kanadčanu Tobiju, ki z mamo Kristino za poletne počitnice pripotuje na obisk v Slovenijo, k babici Gizeli. Kristine že več let ni bilo v domače kraje, sedaj pa je prišla nenadoma in z veliko novico o razstavi, ki naj bi jo pripravila v lokalni galeriji. Tobi ni navdušen nad idejo, da bo počitnice preživel v tuji deželi, brez prijateljev in očeta. Slaba volja se stopnjuje, ko se prvič sreča z rasnimi predsodki lokalnih otrok. Edino svetlo točko mu predstavlja Tjaša, ki ga s svojo pustolovsko naravo zelo privlači. Njuno druženje ga pripelje do nenavadnega srečanja z oslepelim astronomom Hermanom, ki je prav tako kot Tobi “vaški izobčenec”.

Herman odpre Tobiju vrata pozabljenega observatorija, kjer mu s pomočjo svojega bogatega znanja o astronomiji podeli življenjske nauke, ki izvirajo v vesolju in se nanašajo na življenje na Zemlji. Zvezdni observatorij pa postane Tobiju tudi zatočišče, kamor beži ob novem spoznanju, da imata starša v zakonu težave in da je bila predhodno planirana Kristinina razstava pravzaprav izgovor za pobeg iz Kanade. V spletu intenzivnih čustev in dinamičnih dogodkov se morata tako Tobi, kot Kristina soočiti s perečimi odnosi, potlačenimi strahovi ter lokalno družbo, ki nanju gleda, kot da sta z drugega planeta.

V filmu igrajo: Kolja Chilima Budišin, ki je letos junija na 10. mednarodnem festivalu otroškega filma v Seoulu (Južna Koreja), prejel nagrado za najboljšega igralca v tekmovalnem programu Kids Vision, Ivo Barišič, Manca Dorrer, Irena Mihelič, Alenka Kraigher, Aljaž Jovanovič, Aliash Tepina, Matic Jamar, Neja Čušin, Jakob Cilenšek, Liam Cimperman in drugi.

Koscenaristka filma je Darja Medić, pri filmu sodelujejo še direktor fotografije Darko Herič, montažer Mateja Rackov, snemalca zvoka Primož Debeljak, Jaka Batič, skladatelj Janez Dovč, oblikovalec zvoka Boštjan Kačičnik, scenograf Miha Ferkov, kostumografinja Nadja Bedjanič, oblikovalka maske Anita Ferčak, direktorica filma je Amela Ikovic. Producent filma je Boštjan Ikovic iz produkcijske hiše Arsmedia. Slovenski distributer je Con film, pravice za svetovno prodajo ima italijansko podjetje Coccinelle Film Sales.

Koproducenti filma so RTV Slovenija, MB Grip, NuFrame, Zvokarna, Mir Media Group (Srbija), v sodelovanju s Filmskim studiem Viba film. Film je sofinanciral Slovenski filmski center, finančno podporo je prejel tudi od Filmskega centra Srbije in Ministrstva za kulturo Srbije.

Slovenski filmski center

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava