30 let MePZ Pomlad

15.9.2022 | 09:10

30 let MePZ Pomlad
30 let MePZ Pomlad

Obljubili smo. Da vam pred oktobrskimi praznovanji po delčkih odkrivamo naš svet ... Naj vam danes povemo še nekaj malega o zboru, o njegovih začetkih, o Podpečanovi Alenki, ki je naša že deset let, kako vadimo za oktober ...

O Pomladi
Mešani pevski zbor Pomlad
smo skupina dobrovoljnih posameznikov različnih starosti, ki nas združuje in enoti ljubezen do glasbe, pesmi, druženja. Pod vodstvom umetniške vodje Alenke Podpečan pojemo Pomladniki zadnjih 10 let; pred Podpečanovo je Pomlad 11-let delovala pod umetniškim vodstvom Fernanda P. Mejiasa, prva - od ustanovitve 1992 - pa je zbor vodila Jožica Prus. In kako se je pravzaprav začelo?  

Spomladi 1992 so se štiri dekleta, ki jih je veselila glasba in petje, sestale v novomeškem hotelu Metropol, z namenom, da bi ustanovile pevski zbor. Izziv je sprejela prva zborovodkinja Jožica Prus. Veliko pevcev je prišlo iz mladinskega zbora Glasbene šole Marijana Kozine, tem pa so se kmalu pridružili še drugi; prvi koncerti so se uresničili že v sezoni 1992/93. Prvi nastop v tujini pa je bil leta 1996 v Rimu, kmalu za tem tudi v španski Kataloniji. In je steklo … Tekmovanja za Našo pesem (1995, 1997, 1999), kot zahtevno tekmovanje odraslih pevskih zborov in vokalnih skupin na državnem nivoju, mednarodna tekmovanja v Rivi del Gardia, Italija (1999), in v Linzu, Avstrija (2000), kjer so »padle« tudi prva plakete in nagrade.

Pomlad ni najstarejši zbor na Dolenjskem oz. v Novem mestu, je pa med prvimi, ki so za temelj delovanja postavili kakovost in se niso bali ozirati čez meje Dolenjske in Slovenije. Jožici Prus je uspelo narediti nekaj izjemnega: mlade rock&roll pevce je v kratkem času preobrazila v zborovske pevce, ki so bili sposobni kakovostno odpeti tudi klasičen zborovski repertoar.

Ko je zbor prevzel Fernando P. Mejias, je Pomlad začela s projekti, ki jih nadaljuje še danes: koncertni cikel Pesem povezuje, ki traja od leta 2002, POPmlad, ki ga odlikujejo aranžmaji in priredbe za zbor, izvajane v sodelovanju z različnimi glasbeniki. Prvo PoPmlad smo izvedli leta 2004 na novomeških  Muzejskih vrtovih in projekt nato ponovili še trikrat. S Fernandom je zbor zadihal še malo drugače ter postavil nove dimenzije s poudarkom na glasbi popa, rocka in gospela.

Potem je prišla Alenka …
Leta 2012 je zbor prevzela Alenka Podpečan, mlada študentka Akademije za glasbo, ki si je za svojo smer izbrala Zborovsko dirigiranje. Hitro je začutila energijo Pomladnikov in v zelo kratkem času popeljala zbor naprej in navzgor. Bolj kakovosten program, več vokalne tehnike, bolj zahtevni aranžmaji; postajali smo vedno hitrejši v branju novih not. Za to obdobje je značilna tudi izjemna žanrska pestrost (klasika, gospel, jazz, pop, rock, sakralni program) in raznovrstnost projektov.

Z Alenkinim prihodom se je začel razvoj produkcije priredb in aranžmajev, napisanih prav za Pomlad, in uspehi na medregijskih in mednarodnih tekmovanjih. Ponovno smo organizirali koncert PoPmlad - Slovenska popevka (2017) - večino tokratnih aranžmajev pa je napisala Alenka. Oktobra 2018 smo se udeležili mednarodnega tekmovanja zborov v italijanskem mestecu Sacile, kjer smo tekmovali v dveh kategorijah - v kategoriji sakralne glasbe in kategoriji folklorne glasbe. V folklorni kategoriji smo zmagali, prejeli zlato priznanje in bili posebno nagrajeni za najboljšo izvedbo pesmi Radovana Gobca: Ne ouri, ne sejaj. Prejeli pa smo še zlato priznanje v kategoriji mešanih pevskih zborov. Bili smo nominirani tudi za nastop v Grand Prix-u, kjer smo se predstavili z dvema priljubljenima - Norveško poročno in Babo Yetu. V 2019 je sledila organizacija prvega zborovskega festivala črnske duhovne glasbe Gospel Novo mesto Ne, Pomladi res ne (z)manjka izzivov.

Pomladna tridesetletnica, oktober 2022
Takšno praznovanje terja kar nekaj priprav. Organizacijskih, vsebinskih, kreativnih, časovnih, … Predvsem pa terja velikoveliko vaje, zagnanosti in dobre volje Pomladnic in Pomladnikov.
 
Na tokratnem koncertnem repertoarju je namreč kar 25 pesmi. In prav vsako od njih smo minuli vikend (10. in 11. septembra) pilili tudi na intenzivnih vajah. Sobota in nedelja sta minili v kreativnem vzdušju in prepevanju naših najljubših – tako sakralnih uspešnic, ki bodo na vrsti v prvem koncertnem večeru, kot priljubljenih popevk, ki ste jih morda zadnja leta z nami prepevali tudi vi. Upamo, da vas bodo znova navdušile na drugem oktobrskem koncertu, ki bo v Kulturnem centru Janeza Trdine.

Sicer pa … Nekatere od jubilejnih pesmi nismo na odru peli še nikoli, nekatere smo do zdaj zapeli samo na tekmovanjih, nekaterih sploh še ne poznate, pri nekaterih pa bi se nam z veseljem še sami pridružili na odru. Kdo ve, morda se nam boste pa res!

Pevke in pevci MePZ Pomlad, Novo mesto

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava