FOTO: Čilijada in golažijada - Cvetka zmagala s kremšnito s čilijem

15.9.2022 | 14:45

Ekipa TD Loka pri golažijadi in na čilijadi. Med njimi je Cvetka Culleto.

Ekipa TD Loka pri golažijadi in na čilijadi. Med njimi je Cvetka Culleto.

Foto pogled Aleša Kocmana na Čilijado 2022

Foto pogled Aleša Kocmana na Čilijado 2022

Najboljše ekipe na golažijadi

Najboljše ekipe na golažijadi

Zmagovalca Golažijade Dušan  Skušek in Polde Jurkošek z navijačem

Zmagovalca Golažijade Dušan Skušek in Polde Jurkošek z navijačem

Cveta Culetto jo je pripravila po vsaj pol stoletja starem receptu - Nekaj posebnega je bil tudi okusen čili jogurt etno kmetije Ključevšek s Svibnega nad Radečami

Predsednik Čili kluba Račica pri Loki pri Zidanem Mostu, Marjan Ernestl je bil zadovoljen s sejemskim utripom na 4. mednarodni čilijadi v Loki pri Zidanem Mostu, na drugo septembrsko nedeljo, ki se je pričela dopoldne po deseti in se zavlekla v pozno popoldne, nekako do 18. ure. Ernestl se je lahko pohvalil z rekordno udeležbo, saj svoje čilije in predvsem izdelke, jedi ponujali kar na dvajsetih stojnicah. In čeprav so jim odpovedali Avstrijci, že prej pa Hrvati iz Varaždina, ki so tudi pomembni igralci na evropskem trgu čilija.

Letos ni bilo tekmovanja izdelovalcev čiljevih omak, saj je prezahtevno oceniti v enem dnevu več omak, zato bodo prihodnje leto zahtevali, da jih pošljejo 3 dni prej, da jih v miru ocenijo, ko se hudo izpostavljene brbončice malce ohladijo po zelo pekočih čilijih.

So pa izbrali za zmagovalno jed izvrstno kremšnito s čilijem, ki jo je po vsaj pol stoletja starem receptu pripravila domačinka Cvetka Culetto, zelo dejavna tudi pri Loških zeliščarjih. Nekaj posebnega je bil tudi okusen čili jogurt z zmesjo jabolka in koprive, s katerim je prijetno presenetila etno kmetija Ključevšek s Svibnega nad Radečami. Ernestl, ki se z gojenjem čilijev ukvarja že celo desetletje na ekološki, naravi prijazen način in je tudi med največjimi pridelovalci, ne le pri nas, ampak marsikakšno od njegovih okrog 250 sort čilija konča pri evropskih ljubiteljih čilija in tudi čez Lužo.

Na 4. čilijadi je za dobrodelno dražbo prispeval svoj kolesarski dres ultra kolesar Stanko Vrstovšek iz Širja pri Zidanem Mostu, prvi Zemljan, ki je v 24 urah prevozil kar 914 km, in ima, po besedah Ernestla, že številne evropske in svetovne naslove v ultra kolesarjenju. Za njegov dres so iztržili 586 evrov in ta denar pojde šolskemu skladu - podružnici sevniške OŠ Sava Kladnika v Loki. Zmagovalci dražbe so dres nato celo podarili šoli!

Organizatorji so pripravili hkrati še golažijado. Loški lovci so prispevali divjačino, kuharji so pa prinesli s sabo začimbe, med katerimi naj ne bi bilo čilija. Pomerilo se je 7 ekip, najboljši golaž pa sta skuhala domačina Dušan Skušek in Polde Jurkošek.

Golaž je zelo teknil po poizkušanju hudo pekočih, sploh Ljubljančanu, ki je pojedel najmočnejši čili.

Častni pokrovitelj 4. mednarodne čilijade je bil sevniški župan Srečko Ocvirk, ki se je tudi oglasil na prizorišču ter čestital organizatorjem.

Pavel Perc
Fotografije: Janez Zupan

Galerija

_cilijada (1)
_cilijada (2)
_cilijada (3)
_cilijada (4)
FOTO: Čilijada in golažijada - Cvetka zmagala s kremšnito s čilijem
Častnemu pokrovitelju 4. cilijade Srecku Ocvirku se zahvaljuje Marjan Ernestl
Ekipa TD Loka pri golazijadi in na cilijadi
Foto pogled Alesa Kocmana na Cilijado 2022
Najboljse ekipe na golazijadi
Zmagovalca Golazijade Dušan Skusek in Polde Jurkosek z navijacem
FOTO: Čilijada in golažijada - Cvetka zmagala s kremšnito s čilijem

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava