DL: Požari na sončnih elektrarnah - Vsaka mora imeti požarni načrt

14.9.2022 | 14:00

Direktor – poveljnik GRC Novo mesto Gregor Blažič (desno) in njegov pomočnik Boštjan Dragan (Foto: M. Ž.)

Direktor – poveljnik GRC Novo mesto Gregor Blažič (desno) in njegov pomočnik Boštjan Dragan (Foto: M. Ž.)

Vzrok požara na kmetijskem objektu s sončno elektrarno v Gorenjih Dolah je bila napaka na električni napeljavi na ostrešju – Požarni načrt ima lokalno pristojna gasilska enota

Sončne elektrarne na strehah različnih objektov rastejo kot gobe po dežju. Kako pa je s požarno varnostjo, če zagori na enem takšnih objektov? Pred kratkim je na primer v Gorenjih Dolah v občini Škocjan zgorel kmetijski objekt velikosti 15 x 30 metrov s sončno elektrarno na strehi.

Ogenj je zajel in povsem uničil objekt, v katerem so bili: traktor, več traktorskih priključkov, delovni stroj in žagani les. Po ugotovitvah kriminalistov Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto je bil vzrok za nastanek požara napaka na električni napeljavi na ostrešju gospodarskega objekta.

Na Gasilsko-reševalnem centru Novo mesto (GRC) so že nekajkrat posredovali v požarih na objektih s sončnimi elektrarnami. Kot je pojasnil direktor – poveljnik Gregor Blažič dodatno nevarnost za gasilce pri gašenju predstavljajo vse naprave, ki so v objektu priključene na električno omrežje, ne le sončne elektrarne. Pomembna razlika je, da električne naprave po izklopu napajanja niso več pod napetostjo, sončne elektrarne pa se ne da popolnoma izklopiti.

Vsi, ki imajo sončne elektrarne, so po zakonu dolžni lokalno pristojni gasilski enoti dostaviti požarni načrt, je poudaril. V GRC načrte pregledajo, in če je nujno, predlagajo tudi določene dopolnitve, ki pa jih izdelovalci načrtov običajno žal ne upoštevajo. V GRC požarne načrte shranijo v elektronski in fizične obliki, ki so vedno na voljo gasilcem, ki posredujejo ob požaru. »Prav bi bilo, da bi imela požarni načrt lokalno prostovoljno gasilsko društvo in osrednja gasilska enota v občini. Za gasilce je namreč zelo pomembno, da pri posredovanju vemo, kje so vodniki, kje elektroomarica, kje se odklopi elektrarna … Ko pride do požara hiše ali drugih objektov, običajno zaprosimo za pomoč dežurnega delavca pristojnega Elektra, da odklopi celotno hišo iz omrežja. Pridejo zelo hitro in zato gasilci načelno elektrike ne odklapljamo,« je dodal Blažičev pomočnik Boštjan Dragan.

Poleg tega, da gre za elektriko, ki je že sama po sebi nevarna, je pomembno tudi dejstvo, da paneli predstavljajo dodatno obremenitev strehe in se ob požaru zato lahko še hitreje podre. »Če izbruhne ogenj v ostrešju, je običajno treba odstraniti vsaj del strešne kritine, da lahko pogasimo požar. Samo kritino je sorazmerno lahko odstraniti, s paneli pa je težje, saj so elektrarne zelo različne,« je opozoril Blažič in pridal, da naj ljudje, ki javijo požar na številko 112, opozorijo tudi, če je na strehi sončna elektrarna.

Dragan je ob tem izpostavil še baterije, ki – ko zagorijo – predstavljajo dodaten izziv za gasilce. »Vedno več stvari je na baterije, vse več je električnih koles, skirojev, skuterjev in ne nazadnje tudi avtomobilov. Ko baterijo mehansko poškoduješ, lahko hitro zagori. Za gašenje baterij so primerni gasilski aparati z nekoliko drugačno vsebino kot običajni in jih lahko ljudje kupijo tudi pri nas na GRC-ju, za gašenje električnih avtomobilov pa so potrebne velike količine vode in predvidene posebne ponjave za prekrivanje vozil.« Svetoval je še, da nobenih baterij ne polnimo na oblazinjenem pohištvu ali sedežnih garniturah, saj se pri tem segrevajo.

Članek je bil objavljen v 31. številki Dolenjskega lista 4. avgusta 2022

M. Žnidaršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava