Kdo so zmagovalci 25. festivala Slovenska polka in valček?

10.9.2022 | 17:50

Cik-Cak kvintet - Slovenska polka 2022 (Foto: Marko Vavpotič)

Cik-Cak kvintet - Slovenska polka 2022 (Foto: Marko Vavpotič)

S.O.S. kvintet - Slovenski valček 2022 (Foto: Marko Vavpotič)

S.O.S. kvintet - Slovenski valček 2022 (Foto: Marko Vavpotič)

Kdo so zmagovalci 25. festivala Slovenska polka in valček?
Kdo so zmagovalci 25. festivala Slovenska polka in valček?
Voditelja jubilejnega festivala Darja Gajšek in Andrej Hofer (Foto: Marko Vavpotič)

Voditelja jubilejnega festivala Darja Gajšek in Andrej Hofer (Foto: Marko Vavpotič)

Sinoči se je zaključil 25. festival Slovenska polka in valček. Najboljša polka leta 2022 po mnenju občinstva je skladba z naslovom Jeziček, za najboljši valček po mnenju občinstva pa je bila izbrana skladba Drobno srce.

Gledalci Televizije Slovenija so v neposrednem prenosu lahko spremljali veliki zaključek 25. festivala Slovenska polka in valček, na katerem se je za dve nagradi – najboljša polka po mnenju občinstva in najboljši valček po mnenju občinstva – potegovalo 12 ansamblov. Voditelja sta bila Darja Gajšek in Andrej Hofer.

Najboljša Slovenska polka 2022 je skladba z naslovom Jeziček Cik-Cak kvinteta. Avtor besedila je Damjan Pasarič, avtor glasbe pa Jože Burnik.

Tercet deklet iz Cik-Cak kvinteta v en glas sporoča, da je bila njihova zmaga za najboljšo Slovensko polko 2022 popolnoma nepričakovana, zato je še posebej lepo presenečenje. Zanimivo pa je, da so že na današnji vaji po naključju dobili vlogo zmagovalcev za najboljšo polko, tako da so že popoldan povadili zmagoslavne občutke. »Prav vsak od nastopajočih si je v današnjem večeru in nastopih to zmago zaslužil, zato smo zmage še posebej veseli!« Dodali so, da so na RTV Slovenija preživeli dva krasna dneva ob druženju in v pripravah na ta enkraten večer, posvečen slovenski narodnozabavni glasbi.

Naziv najboljši Slovenski valček leta 2022 pa je osvojila skladba Drobno srce S.O.S. kvinteta. Avtorji skladbe so Andrej Gorenjak, Vera Šolinc in Luka Krof.

Kaja Humski iz zasedbe S.O.S. kvintet je ob zmagi povedala, da je zasedba že tretjič sodelovala na festivalu Slovenska polka in valček in obakrat so osvojili drugo mesto. »Tokrat smo si rekli, da še zadnjič poskusimo z nastopom na SPV. In seveda damo vse od sebe. Ko je naš trobentač Andrej Gorenjak predstavil melodijo, smo vedeli, da bosta tema in besedilo morala zadeti resnična in globoka čustva. Ker sem tudi sama v teh letih, se mi je utrnila misel o prihajajočem bitjecu,« se spominja Kaja nastanka pesmi od ideje do realizacije. Dodaja še, da je Vera Šolinc napisala izjemno besedilo, zato se ni bilo težko postaviti v vlogo mame v pričakovanju in prilagodit temu primerno tudi odrski nastop. Valček so z vsemi najvišjimi ocenami ocenili tako predstavniki treh radijskih postaj, strokovna žirija kot tudi gledalci, ki so glasovali po telefonu.

Zmagovalni skladbi so izbrali gledalke in gledalci s telefonskim glasovanjem ter strokovna žirija in predstavniki treh slovenskih radijskih postaj. Strokovno žirijo glasbenikov so sestavljali Ivica Vergan, Bojan Zeme in Klemen Grašič, medijsko komisijo pa Lucija Grm (Radio Slovenija), Luka Sraka (Radio Maribor) ter Miha Močnik (Radio Ognjišče).

V letošnjem finalu enega največjih in najbolj prepoznavnih festivalov narodnozabavne glasbe pri nas so lahko gledalci slišali šest valčkov in prav toliko polk. Poleg zmagovalcev so se predstavili še: Srčni muzikanti, Špas z Evo, Krjavlji in Zdomarji ter Akordi, Topliška pomlad, ansambel Tomaža Rota in Chicas.

Predizbor festivala je potekal od začetka letošnjega leta. Valčki so bili januarja in februarja premierno predstavljeni v oddaji Zimski pozdrav, polke pa julija in avgusta v oddaji Poletni pozdrav. Razvedrilni program Televizije Slovenija je v finale neposredno povabil Nove spomine in Polkaholike.

Festival Slovenska polka in valček poteka od leta 1995. Zanimanje za nastop na odru festivala je vsako leto veliko, na razpis pa se običajno prijavi med sedemdeset in devetdeset skladb. Festival vsa ta leta ohranja pomembno vlogo in ugled med ustvarjalci narodnozabavne glasbe.

V spremljevalnem programu so se ustvarjalci letošnjega jubilejnega festivala poklonili ansamblu Franca Miheliča, ki beleži 52 let delovanja. Gledalci pa so lahko znova slišali tudi nekatere največje festivalske uspešnice, ki so jih odpeli Barbara Žlindra, Rudi Šantl, ansambel Opoj, Tatjana Koleša in Jože Šarc, Danijela Pečnik ter brata Andrej in Bojan Zeme, Anita, Jerneja in Polona (skupina Bum), Gadi ter simpatična Primorka Ivica Vergan.

RTV Slovenija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava