Udeleženci mladinske izmenjave: Xàtiva nas je očarala!

10.9.2022 | 14:15

Udeleženci mladinske izmenjave: Xàtiva nas je očarala!
Udeleženci mladinske izmenjave: Xàtiva nas je očarala!
Udeleženci mladinske izmenjave: Xàtiva nas je očarala!
Udeleženci mladinske izmenjave: Xàtiva nas je očarala!
Udeleženci mladinske izmenjave: Xàtiva nas je očarala!
Udeleženci mladinske izmenjave: Xàtiva nas je očarala!
Udeleženci mladinske izmenjave: Xàtiva nas je očarala!
Udeleženci mladinske izmenjave: Xàtiva nas je očarala!

Med 23. in 31. avgustom se je DRPD-jeva ekipa, sestavljena iz petih mladih, v okviru programa Erasmus+ udeležila mladinske izmenjave Broken Dreams, ki je potekala v vroči Xàtivi, Španija. Xàtiva, katere gospodarstvo temelji na turizmu, je mesto oziroma občina v provinci Valencia, nahaja pa se v bližini mesta Alicante.

Tema mladinske izmenjave je bila »Migracije, migranti, begunci in njihov položaj«, udeleženci pa so prišli iz Turčije, Grčije, Romunije, Slovenije in gostujoče Španije. Ker se države nahajajo na različnih koncih Evrope, so tudi njihove izkušnje in znanja iz tematike zelo različna, učenje pa je potekalo prek neformalnega izobraževanja, kjer so mladi izmenjavali mnenja, svoje osebne izkušnje, znanje in poglede na temo. S pomočjo praktičnih metod kot so bile predstavitve stanja v posamezni državi, različnih delavnic in dejavnosti so udeleženci tudi na lastni koži občutili, kako poteka pot enega ali več migrantov in prišli do spoznanj, da se migracijska pot ne konča takrat, ko migranti uspešno prestopijo mejo neke druge države.

V času trajanja projekta so udeleženci spoznali in analizirali razloge za nastale migracijske situacije, njihove značilnosti; »mafije«, ki imajo korist od teh situacij, socialne, fizične, psihološke in birokratske ovire, ki se pojavijo v tej »tekmi« za človeško preživetje, za doseganje ciljev, ki v večini primerov postanejo »zapori«, težji od tistih, od koder izvirajo migranti. Spoznali so tudi razlike glede na priseljenca in azilanta in se seznanili, kako lahko kot posamezniki ozaveščamo o položaju in pravicah migrantov in beguncev in kako preprečimo socialno izključevanje, diskriminacijo, rasizem in ksenofobijo.

Poleg zanimivih delavnic, poučnih vaj, debat in aktivnosti seveda ni manjkalo medsebojnega druženja. Hostel, v katerem so udeleženci bivali, se je nahajal na obrobju mesta in je bil videti kot manjša kmetija. Družbo so mladim tako delale različne živali, najhujšo vročino pa so prebrodili z namakanjem v tamkajšnjem bazenu. Obiskali so tudi tamkajšnji grad, ki jim je razprl pogled na celotno mesto in prikazal zanimivo zgodovino kraja, obiskali pa so tudi Valencio, kjer so preživeli prosto popoldne kot so sami želeli. Večere so mladi zaključevali s tradicionalnimi večeri, ki ga je vsak dan organizirala ena od držav udeleženk v projektu. Ne le učenja, tudi smeha in plesa tako ni manjkalo.

In kaj o izkušnji menijo naši mladi udeleženci?
Tina: 
22. 8 se je proti večeru ekipa petih nadobudnežev odpravila na mladinsko izmenjavo v Španijo, v Xàtivo. Naš let je bil začuda točen, tako da smo na letališču v Valencii morali čakati nekaj ur, da so se nam pridružile ostale skupine in da so po nas prišli organizatorji. Ker se med sabo tudi nekateri člani skupine še nismo poznali, smo ta čas porabili ravno za to – spoznavanje. Med drugim smo v roke na Jakovo pobudo prijeli karte in zaigrali remi. Sprva sva morala Miha in jaz osvežiti znanje, a sva imela kaj kmalu igro v malem prstu. Ko so organizatorji končno prišli po nas, sva ju z Mihom veselo pozdravila, saj sva jih poznala že od prej. Sledila je zanimiva vožnja v Xátivo, ob prihodu pa smo zagledali prekrasno stavbo z veliko posestjo, na kateri so bile ovce, kozice, ovni, pujsek in še mnogo drugih živali ter bazen! Bilo je prekrasno doživetje - čez dan smo imeli različne delavnice o migrantih, ki so bile kar turobne in žalostne, hkrati pa tudi zanimive in poučne, saj mnogi nismo poznali situacije v ostalih državah udeleženkah projekta. Prosti čas smo porabili za skakanje v vodo in plavanje v bazenu, pa tudi za odbojko in kartanje ter seveda božanje živali. Cel teden je bil prekrasen in komaj čakam da se ponovno udeležim nove izmenjave.

Miha: Tokratna izmenjava je zame ponovno potekala v Španiji, le na bolj južnem delu. Xátiva, mesto, v katerem smo skupaj z ekipami iz Turčije, Grčije, Romunije in domačini iz Španije preživljali svoje dneve, je bila vroča in polna presenečenj. Na začetku smo jo spoznavali in odkrivali, kasneje pa smo si jo ogledali še z vrha gradu. Glavna tematika izmenjave so bili migranti, priseljenci in begunci, o katerih je vsaka od članic predstavila situacijo v svoji državi. Z različnimi aktivnostmi smo se približali tematiki in navsezadnje tudi drug drugemu. Poučili pa smo se tudi o različnih kulturah, nato pa smo se sredi tedna, torej sredi izmenjave, odpravili v tretje največje mesto v Španiji - Valencio, kjer smo lahko občudovali njeno lepoto v vsej veličini. V mešanih ekipah smo kot zaključni produkt ustvarili kratke filme, ki so ozaveščali o problematikah glede migrantov in beguncev, s katerimi se vsakodnevno srečujemo. Poslednja aktivnost je bila zabava v bazenu, ki smo ga imeli poleg naše rezidence. Glede celotne izkušnje nimam pripomb. Svojo pozitivno energijo sem razdajal ves teden in mislim, da sem jo v veliki meri tudi prejel nazaj. Spoznal sem veliko novih ljudi in kultur ter navezal še bolj intimne stike. Španija je zakon! Oktobra se spet vrnem. :))

Leja: Med projektom, katerega tema so bili begunci in migracije, smo se skozi raznolike in predvsem interaktivne aktivnosti dotaknili najrazličnejših vidikov samega procesa migracije. Spoznavali smo aktualno situacijo v posameznih državah in tudi sami poskusili izkusiti vsaj delček tega, kar begunci doživljalo tudi sami na svoji poti. Vsaka država je bila en dan zadolžena za jutranje ogrevanje, t. i. »energizerje« in zvečer za kulturni večer, kjer smo predstavili svojo državo in kulturo nasploh. Med aktivnostmi smo tudi veliko debatirali in reflektirali vsako dejavnost. Za še več medsebojnega učenja pa je poskrbelo delo po skupinah, v katerih so bili udeleženci iz različnih držav pomešani med seboj. Kljub zelo resni tematiki smo našli nekaj prostora tudi za prosti čas, kjer smo se veliko družili in odpirali najrazličnejše teme. Včasih so se debate navezovale tudi na pretekle aktivnosti in smo tako širili obzorja s pomočjo drug drugega. Tekom projekta je vsak lahko nekaj odnesel zase in se naučil nekaj novega, ne glede na predhodne izkušnje s to tematiko. Mislim, da se je vsakega lahko našlo nekaj, kar ga je bolj zanimalo in je želel to mogoče dodatno poglobiti. Proti koncu pa smo po skupinah izdelali tudi video, kjer smo skozi naše oči predstavili tematiko migracij in prikazali kaj nam je najbolj ostalo v spominu skozi vse izvedene aktivnosti. Sama sem že v preteklosti imela veliko izkušenj s to temo, ampak sem se kljub vsemu veliko novega naučila. Predvsem izvedba aktivnosti mi je ostala zelo v spominu in vse, kar je bilo izvedeno zunaj na prostem. Skozi aktivnosti, kjer je bilo potrebno nekaj dejansko izvesti in se približati realnim situacijam, ki jih ljudje doživljajo med njihovo migracijo, sem se največ naučila. Vsekakor pa mi bo ostalo v spominu tudi vse kar sem se novega naučila o preostalih državah in njihovi kulturi.

Verica: To je bila že moja četrta izmenjava in tudi tokrat sem se naučila veliko novega. Vsakič ko se udeležim izmenjave, želim iz nje potegniti največ kar lahko. Tako sem tudi tokrat pridobila veliko novih poznanstev, spoznala nekaj novih kultur in običajev, se naučila novih besed, predvsem pa pridobila dodatno znanje in razlago, kakšna je situacija v drugih državah, glede na temo, ki smo jo obravnavali. Zelo sem bila presenečena, ker sem izvedela veliko novih stvari, ki nikoli niso prikazane v medijih in na koncu ugotovila, da na splošno zelo malo vemo o tej temi in o tem, kaj se dogaja v sosednjih državah in širše. Ekipe smo se med seboj dobro ujele, tudi ko so nas pomešali, smo zelo dobro sodelovali. Na koncu smo kot mešane ekipe predstavili video izdelek, ki je nastajal tekom izmenjave in moram priznati, da smo vsi zelo dobro dojeli in predstavili pridobljena znanja. Poleg izobraževanja smo imeli nekaj trenutkov zase, tako smo se lahko osvežili v bazenu, odšli na sprehod v mesto ali pa se preprosto družili med seboj. Veliko je bilo glasbe, plesa, smeha in kartanja. Zelo sem hvaležna za to izkušnjo in upam, da se lahko udeležim še kakšne izmenjave.

Jaka: To je bila moja druga mladinska izmenjava, ki sem se je še toliko raje udeležil, ker še nikoli pred tem nisem bil v Španiji. Na kratko: Nastanitev je bila v redu in tudi animatorji so bili odlični. Kot ekipa, bi lahko rekel, da smo bili boljše pripravljeni od ostalih držav, morda tudi zato, ker smo se lahko hitreje vključili in se prilagodili. Pa tudi jezik, torej angleščina, nam ni delal preglavic. Če pogledam celotno izmenjavo in potovanje, sem se naučil veliko stvari in ustvaril veliko prijetnih in dragocenih spominov. Udeležbo na mladinskih izmenjavah bi predlagal vsem, ki si želijo izboljšave angleškega jezika, novih mednarodnih vez/prijateljev in učenja na drugačen, bolj zanimiv način.

E. S.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava