Vaš komentar: Naše življenje se spreminja

27.8.2022 | 15:30

Foto: Bobo

Foto: Bobo

Foto: arhiv lokalno.si

Foto: arhiv lokalno.si

Letošnje leto je nekaj posebnega, če ne po vsem mogočem, pa največ po nemogoči vročini, vremenu, ki ga res nismo navajeni. Narava ima do našega življenja v njej čisto drugačna merila. Na vseh štirih straneh nas drugače meri in tudi daje drugačne ocene v zemljinem merilu, nenavadnega do nedavnih dni. Ljudje nekako živimo po drugačnih merilih in tudi ostala živa narava nekako jemlje drugačne mere. Rastlinje žalostno poveša presušene veje in listje, plodovi se ne debelijo v pričakovanju zrelosti. Živali se zmedeno selijo po suhi gozdni površini, opažamo, da novi življenjski prostor iščejo po krajih, kjer jih do sedaj nismo bili navajeni. Zdaj so nenadoma postali naši novi sosedje v gozdu in ob njem šakali. Zanimiva žival, ki ni divje narave in človeku ni nevarna. Tudi v morju je vse drugače, ledeniki vztrajno manjšajo svojo površino, čudovito morsko rastlinje tudi počasi spreminja barve in živopisane ribice se čedalje težje prilagajajo novemu morskemu poglavju.

Kmetijstvo, živinoreja, školjčišča in še bi lahko naštevala, se spreminjajo in seveda naše življenje z naštetim.

Ljudje se preseljujejo iz kontinenta na kontinent, iz ene države v drugo in skušajo spremeniti svoje navade po merilih novih sosedov.

Tako vidim jaz danes moje življenjsko okolje in si do petnih žil želim, da ne bi bilo za naprej tako zelo drugače. Želim si manj sovraštva med nami in ljudmi, ki so prišli ali celo preplavali morja, da bi bolje živeli med nami. Njihove njive, gozdovi zaradi suše počasi propadajo in vsa živa bitja so primorana najti drugi življenjski prostor. Škoda, ker je med nami neka grenka izkušnja, ki budi v nas predvsem negativne sovražne dogodke. V Evropi je že vojna, lakota po bogastvu je tega kriva.

Bodimo človeško bolj prilagodljivi in biti sosed sosedu brat.

Vika Lozar, Črnomelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava