Preprečite lakoto, očistite čevlje; 11 nasvetov, kaj vse početi s kumarami

26.8.2022 | 13:15

Poletni napitek s kumaro in meto, ki topi maščobe (Foto: Dreamstime)

Poletni napitek s kumaro in meto, ki topi maščobe (Foto: Dreamstime)

Kumare so odlično sredstvo, ki topijo maščobe, odpravljajo alkoholnega mačka in slab zadah. Odlične so, ko vas muči volčja lakota ali je treba očistiti čevlje.

Namesto kave

Če vas je zdelala poletna vročina in se počutite izčrpani ter utrujeni, lahko kumare uporabite namesto kave. So namreč dober vir vitamina B in ogljikovih hidratov, kombinacije, ki uspešno premaguje utrujenost in izboljšuje počutje.

Rešitve v kopalnici

Kumare bodo k vaši kopeli prispevale številne blagodejne učinke in hkrati prostor napolnile s spa vonjavami. Uporabite pa jih lahko tudi, da preprečite rošenje ogledala. S koščkom kumare podrgnite po njem. Ogledalo se ne bo več orosilo, vonj kopalnice pa bo prežet s svežino.

Proti vrtnim škodljivcem

Dreamstime

Dreamstime

Odličen trik, ki ga je vredno preizkusiti. Rezine kumare dajte v nizko aluminijasto posodico ter jo položite na mesto, kjer se na vrtu zadržuje največ škodljivcev. Aluminij in koščki kumar bodo reagirali in tako odgnali škodljivce.

Proti celulitu

S koščki kumar podrgnite po predelih, kjer imate celulit. Kolagen in fitokemikalije v kumarah bodo kožo naredili prožnejšo in celulit bo manj opazen. Postopek ponavljajte vsaj trikrat na teden.

Stop glavobolu!

Kumare so odlična rešitev tudi pri glavobolu ali alkoholnem mačku. Pred spanjem oziroma v trenutku, ko začutite glavobol, pojejte kumaro ali dve. Kumare so bogate z elektroliti in vitaminom B, ki skrbi za ohranjanje ravnovesja. Zaradi velike količine vode telo oskrbijo s tekočino.

Preprečite lakoto

Kumare nam hitro zagotovijo občutek sitosti in so polne koristnih snovi, zato so nepogrešljive med dietami. Torej jih imejte vselej pri roki; za zajtrk, malico ali kosilo, na poti, v službi ali na potovanju.

Očistite čevlje

Če ste doslej poznali le trik z banano, vam razkrivamo trik s kumarami. Tudi z njimi se lahko lotite čiščenja usnjenih čevljev, učinkovito bodo odstranile umazanijo ter jim povrnile sijaj.

Slab zadah

Zgolj košček kumare bo dovolj, da se rešite zadrege. Košček prežvečite oziroma ga z jezikom premikajte po ustih; snovi v kumari bodo opravile z vsemi bakterijami, ki povzročajo slab zadah.

Pomoč pri holesterolu 

Kumare vsebujejo spojine, ki pomagajo zniževati holesterol v krvi. Med njimi so fitosteroli, ki učinkovito znižujejo škodljiv LDL-holesterol. Vsebujejo tudi pektin, ki spada med topne vlaknine, znane po tem, da so koristne za ljudi s povišanim holesterolom.

Kumaričin sok

Sveže iztisnjen sok kumaric je v poletnih dneh zlata vreden. Naravni izotonični napitek bo hitro opravil z dehidracijo. Je izjemno osvežilen in bazičen, zaradi velike vsebnosti selena pa velja za močno protirakavo pijačo. Odličen je v kombinaciji s korenčkovim sokom ali z nekaj limoninega soka in meto.

Za zdravljenje mačka

Če se je večer s prijatelji končal s kozarčkom preveč, pred spanjem pojejte kumaro ali dve. Vsebujejo veliko vitaminov skupine B in elektrolitov, kar bo vaše telo spravilo v ravnovesje, nov dan pa boste začeli brez glavobola in slabega počutja.

M. K.; Svet24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava