DL: Sto let zvesti humanemu poslanstvu

25.8.2022 | 10:40

Jubilej so gasilci zaznamovali s predajo novega gasilskega vozila,  podelitvijo priznanj in odlikovanj, z druženjem in ognjemetom, ki je  tradicija za njihovo gasilsko veselico. (Foto: PGD Hinje)

Jubilej so gasilci zaznamovali s predajo novega gasilskega vozila, podelitvijo priznanj in odlikovanj, z druženjem in ognjemetom, ki je tradicija za njihovo gasilsko veselico. (Foto: PGD Hinje)

V PGD Hinje praznovali 100-letnico delovanja – Zadnje desetletje posvečeno posodobitvi gasilskega doma in okolice ter dopolnjevanju gasilske opreme – Za jubilej novo vozilo – V KS Hinje tudi nova bazna postaja za boljšo pokritost s signalom

V edini žužemberški krajevni skupnosti Hinje je bilo v tednu dni dvakrat slovesno. Kot uvod v praznovanje občinskega praznika so stoletje delovanja zaznamovali člani Prostovoljnega gasilskega društva Hinje, prejšnjo soboto pa so v uporabo predali novo bazno postajo, ki poslej zagotavlja pokritost s signalom mobilne telefonije za ta del Suhe krajine.

Gasilsko društvo v Hinjah je peščica domačinov pod vodstvom tedanjega župnika Antona Porente ustanovila leta 1922, štiri leta kasneje, po prihodu novega učitelja in ravnatelja Pavla Japlja, pa je gasilska četa začela resno operativno delo. Kot je povedal predsednik društva Damjan Škufca, so želje in potrebe povzročile, da so takratni gasilci organizirali širšo zbiralno akcijo, celo med rojaki v Ameriki, da so v letu 1934 kupili za tiste čase najsodobnejšo motorno črpalko in v tistih letih zgradili gasilski dom. Med drugo svetovno vojno je bil dom poškodovan, črpalka pa gasilcem odvzeta. Šele sedem let po vojni so gasilsko društvo ponovno obudili. Vsa leta so vestno skrbeli za primerno opremljenost, dogradili in razširili gasilski dom.

»Da smo vse to lahko izpeljali, smo potrebovali veliko denarja. Začeli smo prirejati gasilske veselice, od leta 1989 pa smo jih popestrili s tekmovanjem harmonikarjev in tako v naš kraj pritegnili več obiskovalcev. To nadaljujemo še danes,« je dejal Škufca. V zadnjem desetletju so predvsem veliko pozornosti namenjali posodobitvi in prenovi doma in okolice ter dopolnjevali opremo. Ob 80-letnici so kupili visokotlačno črpalko in razvili nov prapor, ob 90-letnici terensko vozilo GVGP-1, s katerim lažje gasijo požare na težko dostopnih terenih, letošnji visok jubilej pa so zaznamovali z nakupom novega gasilskega vozila GVM, ki je namenjeno prevozu osmih oseb in voznika na intervencije, izobraževanja in tekmovanja, opremljeno pa je z vso potrebno opremo: s kompletom za prvo pomoč tipa B, z opremo za osvetlitev, signalizacijo in zveze ter z ročnim orodjem.

Hinjski prostovoljni gasilci so poleg svojega osnovnega dela – pomagati ob požarih, v naravnih in drugih nesrečah – tudi sicer močno vpeti v družbeno življenje v kraju, aktivno sodelujejo s sosednjimi društvi, z žužemberško občino, Osnovno šolo Prevole, s katerimi so izpeljali kar nekaj akcij. Velik poudarek dajejo tudi vzgoji in izobraževanju mladih, ki na tekmovanjih dosegajo odlične rezultate. Ob stoletnici so izdali tudi lično brošuro, ki predstavlja delovanje društva skozi čas, podrobneje pa od leta 1982.

BAZNA POSTAJA

V KS Hinje so po letih in letih prizadevanj končno prišli do normalnega signala mobilne telefonije. S pomočjo občine, ki je uredila vse v zvezi z zemljišči, služnostnim napajanjem in vsem drugim, so na Prevolah postavili novo bazno postajo. »Velik del zahodnega dela krajevne skupnosti oz. vasi Ratje, Prevole in Žvirče je bil zelo slabo pokrit s signalom ali ga sploh ni bilo. Dosegljivost mobilnega signala oz. dostop do interneta je danes nuja. To se je še bolj pokazalo v obdobju epidemije, ko so se osnovnošolski otroci šolali od doma, dosegljivost pa je seveda zelo pomembna tudi za vsa podjetja, ki delujejo na tem območju. Sicer že nekaj let stoji oddajnik na pokopališču v Hinjah, vendar ta pokriva le bolj vzhodni del proti Kočevju,« je pojasnil predsednik KS Hinje Uroš Nose.

Krajevna skupnost obsega enajst vasi. Pred dvema letoma so vsako od vasi opremili z gasilskimi omaricami, lani jeseni pa kupili pet avtomatskih zunanjih defibrilatorjev, vsako leto organizirajo tudi obnovo znanja temeljnih postopkov oživljanja. Kot je dejal Nose, bi bila nujno potrebna obnova ceste Žužemberk–Prevole, ki jo najeda zob časa, v naslednjih letih pa bo prenove deležna državna cesta Žvirče–Smuka. Dodal je še, da si v prihodnosti v njihovih krajih želijo tudi več prostorov za prostočasne dejavnosti. »Že nekaj časa si prizadevamo, da bi z občino postavili gozdno učno pot, za katero je že pripravljen projekt. Upamo tudi na obnovo starega vodnjaka v Hribu pri Hinjah, pa tudi da bi se nadaljevale aktivnosti, povezane s krajevno knjižnico, ki smo jo dobili pred dvema letoma.«

Članek je bil objavljen v 28. številki Dolenjskega lista 14. julija 2022

M. Žnidaršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava