Razstava grafik na gradu Bogenšperk

25.8.2022 | 08:20

Razstava grafik na gradu Bogenšperk
Razstava grafik na gradu Bogenšperk
Razstava grafik na gradu Bogenšperk

V sredo, 24. avgusta, so na gradu Bogenšperk odprli razstavo grafik petih slovenskih društev likovnih umetnikov. Razstava prikazuje dela članov likovnih društev: Atelje Bled, LD Novo mesto, LD Trebnje, LD Mengeš in Društva litijski likovni atelje LILA. Avtorji se predstavljajo v različnih grafičnih tehnikah in z raznovrstnim naborom motivov in tematik.

Kot je povedala Jelka Jantol, predsednica Društva LILA, si je njihovo društvo letos zadalo ambiciozen projekt z naslovom »Grafični bienale za ljubiteljska likovna društva v Sloveniji«, pri organizaciji katerega sta sodelovala JSKD OI Litija in Javni zavod Bogenšperk. Bienale naj bi postal tradicionalen in bi se odvijal na gradu Bogenšperk, ki je poznan tudi po grafični dejavnosti še iz časa Janeza Vajkarda Valvazorja.

»Na tokratnem bienalu so predstavljene različne zahtevne klasične grafične tehnike: suha igla, jedkanica, linorez, akvatinta, monotipija, litografija in manj znana kolagrafija.« je ob otvoritvi razstave povedala recenzentka mag. Ana Kocjančič. »Zaradi različnih postopkov izdelave vse tehnike zahtevajo dobro premišljeno zamisel končne podobe, preden se ta zapiše v matrico in na koncu odtisne na grafični list. Grafične tehnike zahtevajo subtilno raziskovanje, izjemno zbranost in natančnost pri izdelavi. Motivi so različni. Večinoma gre za realistične upodobitve posameznih krajevnih arhitektur in vedut, posameznih živali (metulji, konji), podob narave, podob delavcev. Nekaj je tudi barvnih abstrakcij, ki popestrijo sicer črno-bele kontraste ostalih grafičnih listov. Med zanimivejše sodijo ex librisi in pa krokiji. V vseh predstavljenih delih se kaže dovršenost in mojstrska poteza predstavljenih umetnikov.«

V okviru projekta so na gradu predhodno izpeljali grafično delavnico pod mentorstvom grafika Jožeta Potokarja Cvrča. Izbrali so eno klasičnih grafičnih tehnik, jedkanico, nadaljevali pa v ateljeju litijskega društva, kjer imajo na voljo grafično prešo. Nekaj nastalih del so postavili na ogled tudi na tej razstavi.

»V letošnjem letu je zaradi različnih vzrokov, ki jim društva nismo bila kos, ugasnilo delovanje Zveze likovnih društev Slovenije, kar je seveda velika izguba za vsa ljubiteljska društva, saj smo se preko te organizacije povezovali, izmenjavali izkušnje, spoznavali ljubiteljsko umetnost iz različnih koncev Slovenije in se izobraževali,« je dejala Jelka Jantol in dodala, da si želijo z grafičnim bienalom zapolniti nastalo vrzel in povezati društva. Letos je zanimanje še majhno, a verjamejo, da bo z leti raslo in prestopilo slovenske meje.

Med razstavljenimi deli je komisija v sestavi Jelka Jantol, mag. Zoran Poznič in Darko Vidic nagradila tri najboljša dela. Nagrade so prejeli Rowena Božič (Atelje Bled), Danijela Kunc (Društvo LILA), Aleksandra Krnc (Društvo LILA).

Razstavljajo: Marija Bregar Hostnik, Nubija Anžel, Marjeta Mlakar Agrež, Aleksandra Krnc, Aleksander Lavrenčič, Gabrijela Hauptman, Jelka Jantol, Marija Urankar Murn, Joža Ocepek, Sabina Slana Cvikl, Lijana Čuček, Rowena Božič, Roman Kovačič, Andrej Hostnik, Danijela Kunc, Jože Potokar, Darja Gregorčič Bernik, Pavel Smolej, Roža Zorc, Nevenka Jeras, Metoda Sirk, Binca Lomšek.

Razstava, na gradu odprta v okviru Festivala Bogenšperk, bo na ogled v času obratovalnega časa gradu do 5. septembra 2022.

Javni zavod Bogenšperk

Galerija

_zrazstava-grafik-bogensperk-1 (1)
_zrazstava-grafik-bogensperk-1 (2)
_zrazstava-grafik-bogensperk-1 (3)
_zrazstava-grafik-bogensperk-1 (4)
_zrazstava-grafik-bogensperk-1 (5)
_zrazstava-grafik-bogensperk-1 (6)
_zrazstava-grafik-bogensperk-1 (7)
_zrazstava-grafik-bogensperk-1 (8)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava