Festival Seviqc Brežice 2022: Bil je en sam glasbeni užitek

14.8.2022 | 09:50

Andrej Jovanić v Hudičevem turnu ...

Andrej Jovanić v Hudičevem turnu ...

... in na festivalskem predtaktu v topliškem KKC.

... in na festivalskem predtaktu v topliškem KKC.

Začeli so se med ljubitelji te zvrsti glasbe težko pričakovani znameniti večeri stare glasbe v režiji festivala Seviqc Brežice – Hudičev turn je imenitna lokacija

Če so se iz Dolenjcem dobro znanega Hudičevega turna pred stoletji slišali nenavadni zvoki - grajska gospoda naj bi tam prirejala radožive zabave z mladimi in lepimi dekleti -, so v petek, 12. avgusta, v turnu obledele freske in okoli 50 poslušalcev pozno zvečer božali prenežni toni francoske teorbe in baročne kitare. Začeli so se namreč med ljubitelji te zvrsti težko pričakovani znameniti večeri stare glasbe v režiji festivala Seviqc -, naziv Seviqc je skovanka iz latinščine semper vita quam creata in označuje glasbo večno živo, kot je bila ustvarjena, - ki so ga zasnovali leta 1982.

Letošnji Festival stare glasbe se bo zaključil 20. avgusta, ljubitelji te zvrsti umetnosti pa bodo lahko poslušali še pet koncertov, in sicer v starih imenitnih objektih, kot je Hudičev turn: v župnijski cerkvi sv. Lovrenca v Brežicah, na Gradu Bogenšperk, v dvorani gradu Brežice in na gradu Snežnik.

Niz koncertov je letos začel lutnjist Andrej Jovanić. Koncert je bil sestavljen iz dveh delov, podobno bo tudi z ostalimi koncerti. Uro pred začetkom je namreč v Kulturnem centru v Dolenjskih Toplicah v moderatorstvu Klemna Ramoša potekal tako imenovani festivalski predtakt s klepetom z izvajalcem, v katerem so poslušalci v pičlih 30 minutah zvedeli veliko zanimivih podatkov o tem uglednem srbskem lutnijstu, ki je vrsto let preživel v Londonu.

Andrej Jovanić je tako festival začel z večerom Robert de Visee – Nekega večera v Versaillesu, 1686. Najbrž si organizatorji niti umetnik sam niso predstavljali, da bo s svojo izvedbo poslušalce tako navdušil, da je bilo ob koncu koncerta močan in dolgotrajen aplavz možno slišati tudi izven sten mogočnega Hudičevega turna, prvič po v uvodu omenjenih dogodkih v srednjem veku.

Da, bil je prijeten večer. En sam čisti glasbeni užitek, ki so ga s pogostitvijo popestrile marljive članice Društva podeželskih žena iz Dolenjskih Toplic.

J. P.

Galerija

_zturn (1)
_zturn (2)
_zturn (3)
_zturn (4)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava