30-letnica Druščine polharjev ''Polh'' na Dolenjskem

29.7.2022 | 11:30

30-letnica Druščine polharjev ''Polh'' na Dolenjskem

Na Pogorelcu, kjer stoji naš Polharski dom, smo 25. junija 2022 praznovali 30-letnico delovanja našega društva. Ob tem dogodku smo gostom in članom uvodoma predstavili raziskovalno ploskev z gnezdilnicami za polhe, ki so bile ob ogledu večinoma polne, kar je dober znak za letošnjo jesen. Ogled sta vodila dr. Boris Kryštufek iz Prirodoslovnega muzeja Slovenije in član Andrej Hudoklin, ki je v nadaljevanju predstavil tudi informativno sobo o polhu.

Svečano sejo je otvoril dolgoletni predsednik društva Stane Kumelj. V nadaljevanju sta se soustanovitelj društva Franc Zavodnik in sin Jan z računalniško projekcijo sprehodila skozi pestro in bogato društveno preteklost, ki je podrobno predstavljena v društvenem biltenu. Sledil je kulturni program, po njem podelitev priznanj ustanoviteljem društva, zaslužnim članom ter podpornikom društva. Najbolj zaslužni člani so prejeli plakete, častna člana sta postala Ignac Rogelj in Franc Zavodnik, častni predsednik društva pa Stane Kumelj. Ob zaključku svečane seje je imel nagovor tudi župan Franc Volk, ki je pozdravil naš dogodek in obljubil pomoč pri nadaljnjem razvoju društva. Svečanosti je sledil družabni večer, po pogostitvi smo si ogledali še film Polhi, ki ga je posnela RTV Slovenija.

30-letnica Druščine polharjev ''Polh'' na Dolenjskem

Društvo je bilo ustanovljeno 8. oktobra 1992 pri Lovski koči na Pajkežu. Leta 1994 smo prevzeli v najem od GG Novo mesto kočo na Pogorelcu v Kočevskem Rogu, kjer nastaja naš polharski center. Med pomembnejši dosežke štejemo 20 letno sodelovanju s Prirodoslovnim muzejem Slovenije pri raziskavi biologije polha, ki je prinesla veliko novosti pri poznavanju te slavne slovenske živali. Letu 2001 smo uredili Polharsko učno pot, ki prikazuje bližnje lokalne znamenitosti in habitat polha. Ob 10-letnici društva smo odprli prenovljen Polharski dom in razvili društveni prapor. Letu 2004 je bil javnosti predstavljen igrano dokumentarni film Polhi, ki ga je posnela RTV Slovenija, pri katerem smo soustvarjali in odigrali ključne vloge. Društvo je imelo vse od 2007 status društva v javnega pomena, ki pa nam je lani ugasnil. Sodelovali smo pri nastanku in predstavitvi edine monografije o polhu: Polh in človek, ki je izšla leta 2007. Leta 2012 smo odprli informativno sobo o polhu. Gre za eno redkih celovitih prestavitev fenomena polha, še zlasti smo ponosni na zbirko starih lovnih pasti. Ob tem smo vseskozi postopno urejali polharski dom ter s prenovo pripadajočih objektov tako uredili svojevrsten polharski center, v katerem se odvijajo številni dogodki in srečanja . Lično je urejena tudi okolica doma, obnovljen in na novo zasajen je bil tudi sadovnjak. Vse to smo uredili z materialom in pomočjo donacij in lastim delom. Ponosni smo na svoje dosedanje delo, v katerega se tvorno vključuje okoli 70 članov večinoma iz Topliške doline. Še vedno smo polni delovnih načrtov. Naš največji trenutni izziv je odkup doma, ki ga imam v najemu, saj si nadaljnje delo ne znamo predstavljati brez našega polharskega centra.

Na koncu še zahvala vsem gostom in članom, ki so sodelovali pri tem svečanem dogodku.

Franc Zavodnik

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava