Luka Cicvarić na seminarju pri mojstru karateja Masataki Ohshiti – 10. DAN

18.7.2022 | 08:25

Luka Cicvarić na seminarju pri mojstru karateja Masataki Ohshiti – 10. DAN
Luka Cicvarić na seminarju pri mojstru karateja Masataki Ohshiti – 10. DAN

Luka Cicvarić - najboljši tekmovalec Karate kluba Brežice, se je na povabilo Shito-ryu Shukokai zveze Slovenije, udeležil karate seminarja, ki ga je v Celju vodil vrhovni učitelj Masataka Ohshita, Hanshi 10. DAN Shitoryu Shukokai Karatedo World Union, Kyoshi 7. DAN Japan Karatedo Federation (JKF).

Mojster Ohshita je eden redkih učiteljev karateja, ki se lahko pohvali s tako visoko stopnjo mojstrstva, ta pa je podkrepljena tudi s tekmovalnimi izkušnjami, saj je bil mojster Ohshita leta 1991 prvak Japonske v katah.

Prvi del seminarja je bil namenjen osnovnim in borbenim tehnikam ter katam Pinnan Shodan in Godan, ki so osnova za pravilno izvedbo vseh šolskih in mojstrskih kat.

Drugi del seminarja je bil namenjen učenju in izpopolnjevanju izvedbe najvišje tekmovalne kate Suparinpei (v prevodu 108 rok). Številka 108 ima poseben pomen v Budizmu saj predstavlja 108 človeških slabosti, ki se jih je potrebno znebiti, ravno tako pa je v »bibliji« karateja – v knjigi Bubishi opisanih ravno 108 šibkih točk na človeškem telesu kamor je potrebno usmeriti udarce. Pravilna izvedba kate Suparinpei predstavlja vrhunec mojstrstva tako v Goju-ryu kot tudi v Shito-ryu stilih karateja.

Mojster Ohshita je pri razlagi in budnem spremljanju izvedbe tehnik z veseljem odgovarjal na številna vprašanja in razkrival »skrivnosti« karateja, saj navidezno enostavni gibi predstavljajo skrite obrambne tehnike, katerih namen je onesposobiti nasprotnike za nadaljnji boj.

Na koncu seminarja je mojster Ohshita opravil še individualni tekmovalni trening z Luko, kjer je pogledal in analiziral Lukino izvedbo ene najzahtevnejših tekmovalnih kat - Anan Dai ter Luki podal nekaj zelo koristnih nasvetov za nadaljnje treninge in izpopolnjevanje tekmovalnega dela karateja.

KK Brežice

Galerija

_zkkbre (1)
_zkkbre (2)
_zkkbre (3)
_zkkbre (4)
_zkkbre (5)
_zkkbre (6)
_zkkbre (7)
_zkkbre (8)
_zkkbre (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava