Pelargonije odganjajo mrčes, uporabne so tudi v kulinariki

4.7.2022 | 14:00

Pelargonije s svetlejšimi listi in cvetovi so veliko bolj občutljive od  temnejših in običajno potrebujejo dodatno nego in gnojenje.

Pelargonije s svetlejšimi listi in cvetovi so veliko bolj občutljive od temnejših in običajno potrebujejo dodatno nego in gnojenje.

Okrasni vrtovi in balkoni so ob koncu junijskih dni zaživeli v pisanih barvah cvetja. Na balkonih se med najpogostejšimi pojavljajo pelargonije, petunije pa tudi begonije in druge. Verjetno se boste strinjali, da so pelargonije kraljice balkonov in okenskih polic na Slovenskem.

Pelargonija spada med najstarejše okenske in balkonske rastline. Že desetletja velja za eno najbolj priljubljenih rastlin za krašenje okenskih polic in balkonov, pri čemer gre zasluga predvsem dolgotrajnemu in nepretrganemu cvetenju, od zgodnje pomladi do pozne jeseni. Pelargonije dobro poznajo tudi naše babice in prababice, predvsem različico roženkravt, ki je rasla pri vsaki hiši, saj je s svojim vonjem odganjala mrčes.

Nezahtevne in različnih sort

Pelargonije so izjemno nezahtevne rastline in za njihovo nego ne boste potrebovali veliko časa. Odlikuje jih še ena prednost, in sicer da obstaja veliko vrst in sort. Med njimi tudi brez skrbi kombinirate; tako lahko izberete nizke, visoke, pokončne, viseče, polviseče, v različnih barvah cvetov in listov. Pri tem je dobro poznati skrivnost, da so pelargonije s svetlejšimi listi in cvetovi občutljivejše od temnejših.

Pokončne pelargonije ali zonalke

Pokončne pelargonije so grmičaste rasti in poženejo cvet v zrak na tankem steblu. Običajno dosežejo višino do 40 centimetrov, a obstajajo tudi sorte, ki zrastejo čez meter. Če jih boste pravilno oskrbovali, bodo cvetele vse leto, če bo le dovolj sončnih in toplih dni, česar se nam letos ni treba bati. Obstaja velik izbor, tako boste lahko izbirali med različnimi barvnimi odtenki in oblikami cvetov.

Viseče pelargonije ali bršljanke

Sorte pelargonij lahko med seboj pomešate in ustvarite čudovite cvetlične kombinacije.

Sorte pelargonij lahko med seboj pomešate in ustvarite čudovite cvetlične kombinacije.

Nekateri viseče pelargonije poznajo tudi pod imenom avstrijke. Sicer so bršljanke ime dobile po bršljanu podobnih mesnatih listih, ki so v nasprotju z drugimi pelargonijami gladki in voskasto svetleči. Bršljanke bogato rastejo in so klasika bujnih balkonskih zasaditev. Nikakor pa ne smejo manjkati tudi v večjih posodah. Posebnost cvetov je, da se po daljšem deževnem obdobju zlepijo, zato je dobro, da je nad balkonom nadstrešek. Sicer je pametno zlepljene cvetove sproti odstranjevati. Na vetrovna mesta strokovnjaki priporočajo sajenje bršljank z belimi stebli, saj so veliko bolj upogljive.

Žlahtne pelargonije ali regalke

Poznamo jih tudi pod imenom angleške ali velikocvetne in so bile prvotno sobne rastline. Rastejo precej bolj kompaktno, grmičasto in imajo rade zaščitene lege. Posebnost so veliki, vzorčasti cvetovi različnih barv, ki so občutljivi na neugodne vremenske razmere. Tudi čas cvetenja je praviloma krajši, pogosto imajo le eno mladiko.

Dišeče pelargonije ali citronke

Mednje spada tudi stara sorta, ki jo poznajo babice in prababice, imenovana roženkravt. Te imajo drobne in preproste cvetove. Obstajajo seveda številne različice, vsaka od njih pa ima svojo aromo. Vonj je močnejši zjutraj, uporabite jih lahko tudi za aromatiziranje jedi in pijač. Pri tem obstaja drobna skrivnost. Dišeči so listi, precej manj pa cvetovi. Listi so običajno nakodrani in manjši, cvetovi pa drobni. Eterično olje citronk se pogosto uporablja tudi v kozmetiki.

M. K.; Svet24
Foto: Dreamstime

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava