Aljaža Jarca so ujeli ob vznožju Trške gore

20.6.2022 | 09:40

Cilj v NM, Pogačar pred Mohoričem

Cilj v NM, Pogačar pred Mohoričem

Mati in oče Tadeja Pogačarja v VIP prostoru na Glavnem trgu v Novem mestu

Mati in oče Tadeja Pogačarja v VIP prostoru na Glavnem trgu v Novem mestu

Matej Mohorič s hčerkico po cilju v NM

Matej Mohorič s hčerkico po cilju v NM

Kolo Tadeja Pogačarja

Kolo Tadeja Pogačarja

Kolesarji KK Adrie Mobil pred startom na Vrhniki

Kolesarji KK Adrie Mobil pred startom na Vrhniki

Aljaž Jarc s hostesama

Aljaž Jarc s hostesama

Gal Glivar ne predstavitvi na Vrhniki

Gal Glivar ne predstavitvi na Vrhniki

Pred startom zadnje, skoraj 156 km dolge etape, od Vrhnike do Novega mesta, se je eden od uradnih napovedovalcev letošnje Dirke po Sloveniji, Dare Rupar, nekoliko pošalil: »Danes gremo od Cankarja do Ketteja.« Aljaž Jarc je včeraj s skupino še sedmih kolesarjev kmalu po startu uspešno pobegnil glavnini. Skoraj 140 km so bili v begu, pred zasledovalci so imeli tudi več kot štiri minute prednosti, med najbolj aktivnimi na čelu pa je bil prav naš kolesar, ki je dobil tudi zadnji leteči cilj v Trebnjem. Ko so kolesarji prvič prišli na Glavni trg je bila njihova prednost že manj kot minuto, ob vznožju Trške gore, kjer so domačini z ostalimi gledalci in navijači na tem najbolj znanem novomeškem vinogradniškem griču pripravili izjemno vzdušje, pa jih je glavnina ujela.

Po vzponu in vratolomnem spustu je v ospredju ostala trojica kolesarjev, ki je na granitnih kockah Glavnega trga, pred Mestno hišo, v sprintu odločila o zmagovalcu. Tadej Pogačar (UAE) je za nekaj centimetrov ugnal Mateja Mohoriča (Bahrain Victorius) in za tri sekunde klubskega kolega, Poljaka Rafala Majko. Od kolesarjev Adrie Mobila je bil na koncu najvišje Tilen Finkšt, ki je na 43. mestu zaostal 1:52 min. Toliko sta za zmagovalcem zadnje etape zaostala tudi Aljaž Jarc in David Per na 47. oz. 48. mestu.

Zmagovalec letošnje slovenske pentlje je po pričakovanjih postal Tadej Pogačar, ki je poleg zelene majice na koncu oblekel tudi rdečo, najboljšega po točkah. Na drugem mestu je dirko končal Poljak Rafal Majka (+ 12 sek), tretji pa je bil Domen Novak (Bahrain Victorius), domačin iz Dolenje vasi pri Otočcu (+ 2:32 min). Od kolesarjev novomeškega kluba je bil v skupnem seštevku najvišje Gal Glivar na 37. mestu (+ 28:11 min), ki je bil tudi najboljši slovenski kolesar med mladimi kolesarji na dirki. Belo majico najboljšega v tej konkurenci je osvojil Čeh Vojtech Repa (Kern Pharma). Če Gal Glivar, ki je za uvrstitev med najboljših štirideset kolesarjev prej 3 UCI točke, ne bi imel toliko smole z okvarami na kolesu in drugimi nepredvidenimi dogodki, bi bil zagotovo še precej višje, tako v skupnem seštevku dirke kot v konkurenci mladih kolesarjev.

Med ekipami je bila najboljša španska Caja Rural, Adria Mobil je kot najboljša slovenska ekipa končala na 14. mestu med 21 ekipami, ki so nastopile na letošnji dirki.

Direktor kolesarske dirke Po Sloveniji in direktor KK Adria Mobil, ki je dirko organizirala, Bogdan Fink: »Iztekla se nam je licenca za profesionalno serijo, zaprosili smo za novo triletno obdobje, da bi bili še naprej ob boku takšnih dirk kot so dirke po Belgiji, Nemčiji, Norveški ... Smo v dobri družbi, najbolj pomembno pa je, kako je poskrbljeno za varnost in menim, da smo bili na tem področju odlični, predvsem zaradi odličnega sodelovanja s slovensko policijo. Napak ni bilo in upam, da nam bo svetovna kolesarka zveza odobrila licenco za novo triletno obdobje. Ponosen sem na organizacijsko ekipo, zahvalil pa bi se vsem, ki so s svojim delom pomagali, gasilskim društvom, prostovoljcem in ostalim, da je dirka uspela. Zahvala gre tudi vsem mestom, destinacijam ter sponzorjem, ki so pristopili k letošnji Dirki po Sloveniji.«

Več informacij in rezultatov na spletni strani:

-       https://tourofslovenia.si/sl

KK Adria Mobil

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava