DL: O varnosti - Nesreč manj, a težava je alkohol

19.6.2022 | 15:00

Duško Jevtič je od sredine februarja novi načelnik PP Trebnje. (Foto: R. N.)

Duško Jevtič je od sredine februarja novi načelnik PP Trebnje. (Foto: R. N.)

Lani se je na območju trebanjske občine zgodilo 87 prometnih nesreč, predlani 98 – Kar dvanajstkrat so bili povzročitelji pod vplivom alkohola – Raziskanost vlomov in tatvin dokaj nizka – Previdnost zaradi spletnih goljufij in prevar

Trebanjski občinski svet se je seznanil s poročilom o delu Policijske postaje (PP) Trebnje. »Glede na statistične podatke in druge kazalnike ocenjujemo, da je bilo lani stanje varnosti v občini Trebnje na področju kriminalitete, javnega reda in prometne varnosti ugodno. Izstopa le alkohol kot sekundarni vzrok v prometnih nesrečah,« je poudaril novi načelnik PP Trebnje Duško Jevtič.

Na območju občine Trebnje se je lani zgodilo 87 prometnih nesreč, kar je manj kot leto poprej, ko so jih zabeležili 98. Lani se jih je 69 končalo z materialno škodo, v 16 primerih so udeleženci utrpeli lažje, v dveh nesrečah pa hude telesne poškodbe. Največ prometnih nesreč z najhujšimi posledicami se je zgodilo na regionalni cesti Trebnje–Mokronog, drugi cestni odseki ne izstopajo, je dejal Jevtič.

Kar dvanajstkrat so bili povzročitelji prometnih nesreč pod vplivom alkohola, predlani so zabeležili polovico manj takšnih primerov. Povprečna stopnja alkohola je bila 1,48 grama alkohola na kilogram krvi. Policisti ugotavljajo, da je alkohol zelo pogost dejavnik kot sekundarni vzrok prometnih nesreč, zato bodo nadaljevali preventivne akcije in opozarjanja. Svetnika Vinka Ribiča (SD) je v razpravi zanimalo, kakšna je starostna struktura pijanih povzročiteljev prometnih nesreč. Jevtič je dejal, da mladi niso več tak problem, saj se navadno znajo organizirati, da vozi tisti, ki ne pije, bolj je to težava pri starejših voznikih.

NIZKA RAZISKANOST VLOMOV

Na območju trebanjske občine so lani obravnavali 209 kršitev predpisov o javnem redu, predlani 265. Največ kršitev se nanaša na izzivanje ali spodbujanje k pretepu, sledi nasilje v družini, policisti pa so morali kar nekajkrat posredovati tudi zaradi prevelikega hrupa predvsem v nočnem času. Na PP Trebnje ocenjujejo, da je stanje javnega reda na območju občine Trebnje dobro. »Varnostna problematika tako v nobenem segmentu ne izstopa od drugih območij, ki jih pokrivamo,« še poudarjajo.

Obravnavali so za približno 8,5 odstotka manj kaznivih dejanj kot predlani, 268. Prevladujejo kazniva dejanja splošne kriminalitete, največ je bilo tatvin (97) in velikih tatvin (58), nepridipravi so največkrat vlamljali v hiše, počitniške hiše in vozila. Po besedah Jevtiča je bila raziskanost vlomov in tatvin lani le okoli 10-odstotna, zato se policisti še dodatno izobražujejo, da bi z novimi metodami tatovom in vlomilcem prišli na sled.

»Kakšni bodo vaši koraki pri nadaljnjem reševanju romske problematike?« je novega načelnika PP Trebnje vprašal Leon Lobe (DROT), ki je tudi predsednik komisije za spremljanje položaja romske skupnosti v občini. Jevtič je poudaril, da bo to njegova prednostna naloga in da si bo prizadeval še povečati navzočnost policistov v romskem naselju. Na seji je bilo omenjeno tudi, da tam pogosto izbruhnejo požari, zato so gasilci velikokrat na delu. Policija si bo pri tem pomagala tudi s helikopterjem, ki ima termovizijsko kamero, pravi Jevtič.

Podžupana Jožeta Avguštinčiča (SDS) pa je zanimalo, kako je s spletnimi goljufijami. Jevtič pravi, da imajo zaradi tega čedalje več prijav. Storilce sicer težko odkrijejo, še težje pa je priti do njih, saj so ti največkrat v tujini, v kakšnih eksotičnih državah. Zato je pomembno, da se ljudje zavedajo možnosti spletnih goljufij in prevar.

Članek je bil objavljen v 18. številki Dolenjskega lista 5. maja 2022

Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava