V Trebnjem gostimo delegacijo pobratene občine Ilijaš (BiH)

19.6.2022 | 11:10

V Trebnjem gostimo delegacijo pobratene občine Ilijaš (BiH)
V Trebnjem gostimo delegacijo pobratene občine Ilijaš (BiH)

Občini Ilijaš in Trebnje sta listino o pobratenju prvič podpisali 6. aprila 1977, 28. februarja 2020 pa sta listino obnovili. Od takrat dalje se vezi med občinama znova krepijo. Leta 2020 so predstavniki Občine Trebnje Ilijaš obiskali ob njihovem prazniku, letos pa delegacija Občine Ilijaš vrača obisk.

Uradni sprejem smo za župana (općinski načelnik) Občine Iljaša Akifa Fazlića in njegove najtesnejše sodelavce pripravili 18. 6. 2022 ob 9. uri v veliki sejni sobi Občine Trebnje. Na delovnem sestanku, kjer smo si izmenjali znanja in dobre prakse po področjih, so na domači strani poleg župana Alojzija Kastelica, sodelovali še mag. Irena Starič, direktorica Občinske uprave Občine Trebnje, Gorazd Koračin, vodja Oddelka za splošne zadeve, mag. Janko Zakrajšek, vodja Oddelka za okolje, prostor in infrastrukturo, Irena Žužek, vodja Oddelka za družbene in gospodarske dejavnosti, Franci Starbek, direktor Komunale Trebnje d.o.o., Vinko Ribič, član Občinskega sveta Občine Trebnje in poveljnik Štaba civilne zaščite Občine Trebnje, Patricija Pavlič, direktorica Centra za izobraževanje in kulturo Trebnje ter Galerije likovnih samorastnikov Trebnje ter Mateja Zupančič, vodja projektov in investicij na Oddelku za splošne zadeve.

Prijetne in predvsem strokovne sogovornike smo na strani Ilijaša poleg v županu Akifu Fazliću, našli še v Merimi Osmanović, vodji občinske Službe za kmetijstvo in finance, Sanji Zgorac-Jozić, vodji občinske Službe za družbene dejavnosti in delovanje mestnih skupnosti, Zdravku Bariću, vodji občinske Službe za civilno zaščito, Belmi Zukić, direktorici javnega komunalnega podjetja "Vodostan" Ilijaš in Nerminu Hodžiću, direktorju javnega zavoda Kulturno-sportski centar i radio Ilijaš.

Ilijaš je mesto in občina severovzhodno od mesta Sarajevo v Bosni in Hercegovini. Območje občine Ilijaš pokriva kar 309 km² ter šteje preko 20.800 prebivalcev.

Občina se nahaja na nadmorski višini med 500 in 1.200 m, zanjo pa je značilen nižinski in hribovit teren. Glede na geografske značilnosti lahko območje, ki ga zaseda občina, razdelimo na dva dela: spodnji in zgornji Ilijaš. Občina je v prvi vrsti bogata z naravnimi dobrinami. Na podlagi podatkov je skupna površina gozdov in gozdnih zemljišč v občini Ilijaš 16.249 ha. Bogata pa je tudi z nahajališči mineralnih surovin, med njimi mangana, apnenca, kamna eruptivca, skrilavca in kremena. Na območju je evidentirano nahajališče živega srebra izjemne kakovosti, ki doslej ni bilo izkoriščeno, vir termalne vode in pa vir mineralne vode.

Župan Občine Ilijaš je poudaril, da so občina, mesto in ljudje potrebovali dolga leta, da so si opomogli in odpravili materialne posledice vojne vihre, od katere začetka ravno v letošnjem letu mineva 30 let.  Naj spomnimo, da je v skoraj štiri leta trajajoči vojni v Bosni in Hercegovini umrlo več kot sto tisoč ljudi, v tujino ali po državi pa sta se v tem času razselila 2,2 milijona ljudi oziroma več kot polovica prebivalstva. Kljub temu se je Ilijašu upoštevajoč kazalnike razvitosti občin uspelo od leta 2012 do leta 2022 izmed 80. občinami v BiH povzpeti iz 62. mesta na neverjetno 20. mesto. Trenutno so 9. največja izvoznica v državi.

V sproščenem pogovoru smo odkrili mnogo povezovalnih elementov ter hkrati mnogo priložnosti za sodelovanje in prenos dobrih praks iz ene v drugo občino.

Delegacija si je po sprejemu na občini pod vodstvom turistične vodnice Marije Prosenik ogledala gradbišče dozidave in rekonstrukcije POŠ Dolenja Nemška vas ter Ekosirarno Kukenberger, pa TPV Velika Loka, v večernih urah pa so bili z nami na 14. prazniku Občine Trebnje s slavnostno sejo Občinskega sveta Občine Trebnje, ko smo obeležili 30 let mesta Trebnje.

Občinska uprava
Oddelek za splošne zadeve

Galerija

_vtrebnjem (01)
_vtrebnjem (02)
_vtrebnjem (03)
_vtrebnjem (04)
_vtrebnjem (05)
_vtrebnjem (06)
_vtrebnjem (07)
_vtrebnjem (08)
_vtrebnjem (09)
_vtrebnjem (10)
_vtrebnjem (11)
_vtrebnjem (12)
_vtrebnjem (13)
_vtrebnjem (14)
_vtrebnjem (15)
_vtrebnjem (16)
_vtrebnjem (17)
_vtrebnjem (18)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava