6. Mestna modna revija bo v rastlinjaku

18.6.2022 | 10:40

Lanska modna revija je potekala v garaži Knjižnice Mirana Jarca. (Foto: arhiv; M. P.)

Lanska modna revija je potekala v garaži Knjižnice Mirana Jarca. (Foto: arhiv; M. P.)

V ponedeljek ob 19.15 bo Novo mesto ponovno deležno modnega praznika. Letos se bo Mestna Modna revija odvijala v RASTLINJAKU 11, GG Novo mesto, kar bo zagotovo unikatna lokacija za modni dogodek. Dogodek organizirata Studio ANA in producent Youma Events.

Gre za že četrto lokacijo, ki gosti ta modni dogodek. Prvi dve modni reviji ste se odvili v Galeriji Simulaker, tretja v Galeriji Dolenjskega muzeja, četrta in peta edicija pa v Garažni hiši Knjižnice Mirana Jarca. Želja organizatorjev je namreč, da poleg visoke mode, obiskovalcem razkriva tudi manj znane kotičke Novega mesta, ki jih je mogoče uporabiti v različne namene. Letos bo poleg modnih kreacij, torej na ogled tudi veliko cvetočih rož in zelenih drevesnic.

Kot vsako leto se bo tudi letos predstavilo več modnih oblikovalcev. Ogledali si bomo lahko novo kolekcijo oblačil Ane Jelinič in kolekcijo Nikato, ter predstavitev oblikovalke torbic Bubalina in slamnikov Ane Cajhen, ter kreaciji mladega oblikovalca Gala Grandljiča.

ANA JELINIČ – Kolekcija SUSU

Ana Jelinič, mag. modnega oblikovanja, pobudnica in soorganizatorka Mestne modne revije je priznana in uveljavljena slovenska modna oblikovalka. Leta 2013 je končala magisterij iz modnega oblikovanja na Naravoslovnotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Med študijem in po njem je za svoje delo prejela številne nagrade doma in v tujini. Redno se udeležuje vseh večjih slovenskih modnih dogodkov in predstavlja svoje kolekcije na Ljubljanskem tednu mode.

Pri oblikovanju velik poudarek daje na detajle, ki ustvarijo oblačila drugačna in unikatna. Ustvarja z mislijo, da z detajli lahko človek ustvarja samega sebe drugačnega od drugih. Inspirira se iz vsakdanjega življenja, se odziva na razne dogodke, ki se ji v tistem obdobju zgodijo. Ana oblikuje nosljiva oblačila za vsak dan, ki so udobna in praktična, ter tudi za posebne priložnosti. Oblikuje tudi oblačila po meri, tako za posameznike, kot tudi za razna podjetja, ki želijo nekaj drugačnega, narejenega samo za njih. Od leta 2014 Ana ustvarja v svojem Studio ANA / trgovina - galerija - delavnica v njenem domačem kraju, na Linhartovi ulici v Novem mestu.

Na Mestni modni reviji se bo predstavila s kolekcijo SUSU. Navdih za kolekcijo je Ana našla v starodavni leseni kitajski igri Tangram, ki se jo je igrala kot otrok. Gre za sestavljanko, pri kateri s pomočjo osnovnih geometrijskih likov igralec ustvarja različne oblike, živali.

Kolekcija govori o življenju kot sestavljanki, ki jo začnemo sestavljat že kot majni otroci. Vsak košček je pomemben. Včasih najdemo hitro pravi košček, včasih ga iščemo dalj časa.

Tudi oblačila v kolekciji so sestavljena iz posameznih koščkov. So elegantna, športna, močnih barv, nežna, Včasih se zdi, da ne pašejo skupaj, a če jih prav razvrstimo, lahko ulovimo pravo harmonijo.

Kitajka SUSU je ranljivo dekle, ki poizkuša svojo nežnost zakriti in pokazati svojo navidezno moč. Ponazarja našo ranljivost, ki jo vsak izmed nas pogosto skuša zakriti.

NIKATO – Kolekcija just BREATHE

Nika Pulko je magistrirana slovenska oblikovalka tekstila in oblačil, ki od leta 2011 oblikuje pod imenom NIKATO.

NIKATO znamka je bila prvotno posvečena bojevnicam, eleganci, posebnim priložnostim. Med mnogimi selitvami po svetu in posvečanju družinskemu življenju se je Nika začela ukvarjati s tekstilnimi dodatki za dom s poudarkom na unikatnih vezeninah, s prihodom nazaj v Slovenijo pa se je spet bolj posvetila oblačilom. Še vedno čuti neskončno inspiracijo v bojevnicah, le da so se te nekako premaknile od tistih fantazijskih in srednjeveških do bolj sodobnih - takih, ki se spopadajo z vsakodnevnimi boji našega časa. NIKATO studio želi ženskam ponuditi udobje, možnost lahkotnega gibanja, kot tudi dovršen stil v katerem se bo vsaka počutila modno in sproščeno.

Na Mestni modni reviji se nam bo NIKATO predstavila s kolekcijo just BREATHE. Nika pravi, da  je zanjo najbolj intimna izpoved njenega ustvarjanja, saj je posvečena njeni mami. Med ustvarjanjem je bila z mislimi pri Pokljuki - njenem srečnem kraju, kjer je najlažje dihala. Gore, zrak, gozd... kjer lahko dihaš s polnimi pljuči, kjer srce bije ...

BUBALINA DESIGN STUDIO in ANA CAJHEN

Kot tretji se nam bosta skupaj predstavili Barbara Izda in Ana Cajhen

BARABARA IZDA

Barbarin pradedek je bil čevljar in že kot otrok, se je igrala pri njem v delavnici in ta vonj usnja in lepila je ostal v njenem nosu in spominu. Sedaj je to vonj njene delavnice, vonj po domačnosti. Diplomirala je na Naravoslovnotehniški fakulteti v smeri modnega oblikovanja in že v času študija se je usmerjala v modne dodatke. Torbice so bila vedno njena strast. Vedno je raziskovala nove ideje, materiale in v oblikovanju usnja našla ogromno inspiracije. Oblikuje trajnostne, modne kose za sodobno žensko, ki ceni ročno delo in v tem vidi dodano vrednost, ki jo izdelek ima. S temi kosi se bo predstavila tudi na Mestni modni reviji.

ANA CAJHEN - IZDELKI IZ SLAME
Ana je sodobna slamnikarica. Na to pot jo je pred leti popeljalo delo v Slamnikarskem muzeju Domžale, kjer danes kot lokalna turistična vodnica po občini Domžale in kot vodnica po muzejski zbirki v Slamnikarskemu muzeju Domžale predstavlja njihovo zgodbo. Ugotovila je, da v sodobnih časih v muzej obiskovalce najlažje privabi z dobrim izdelkom. Anini slamniki so izdelani po starem postopku, iz prave slamnate kite, na šivalnem stroju iz leta 1905.

Na Mestni modni reviji se bosta predstavila s kolekcijo - LUI

Oblikovalki sta z ročnim delom povezali dve nekdaj močni tradicionalni slovenski obrti, usnjarstvo in slamnikarstvo. Nastala je poletna kolekcija torbic in cekarjev imenovana Lui, ki sta jo dopolnili z usnjenimi pasovi in slamniki. Kombinacije so klasične, saj sta slama in usnje brezčasna materiala, ki se lepo dopolnjujeta v trajnosten in kvaliteten poletni kos.

Kot mladi še ne uveljavljen oblikovalec se nam bo predstavil Gal Grandljič, ki prihaja iz Loškega Potoka. Po končani osnovni šoli dr. Antona Debeljaka Loški Potok, se je Gal vpisal na Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo Ljubljana, smer modno oblikovanje, katere program je letos uspešno zaključil. Na zaključni modni revije SŠOF, se je predstavil z dvema kreacijama, pod naslovom PRIHODNOST in prav s tema se bo redstavil tudi na Mestni modni reviji.

Kolekcija govori o tem, da sta človeštvo in industrija v zadnjem stoletju naredila velik napredek, a hkrati počasi začela ubijati naš planet. Onesnaženje zraka in planeta ter učinek tople grede se postopoma veča in jemlje življenje zemlji.  Kolekcijo oblačil sestavljata dve barvi, ki asociirata življenje (bela) in smrt (črna). Vsak oblačilni videz ponazarja eno od bioloških vrst, ki so na robu izumrtja. Silhueta živali in njihovo okostje ponazarjata kontrast med sedanjostjo in prihodnostjo, kjer naš svet zajame šesto masovno izumrtje. Kolekcija je oblikovana z namenom opozorila, kaj nas lahko doleti v prihodnosti.

A. J.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava