Žur vseh kultur - Teden kultur se je vrnil v polnem sijaju

17.6.2022 | 12:30

Žur vseh kultur - Teden kultur se je vrnil v polnem sijaju
Žur vseh kultur - Teden kultur se je vrnil v polnem sijaju
Žur vseh kultur - Teden kultur se je vrnil v polnem sijaju

V središču Novega mesta se je minuli teden od torka, 7. 6., do petka, 10. 6., odvil tradicionalni festival Teden kultur v organizaciji Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto (DRPD). V štirih dneh je festival v dolenjsko prestolnico prinesel različne koncerte in predstave ter »sejem kultur«, kar so obiskovalci pozdravili z izjemnim obiskom.

Festival je obogatil središče Novega mesta in v štirih dneh postregel z gledališko predstavo avtobiografskega gledališča ENOSMERNA VOZOVNICA v produkciji DRPD, za katero je v Knjižnici Mirana Jarca zmanjkalo sedežev, z dvema otroškima predstavama, SUPER, DA SMO RAZLIČNI in AFRIKA JE V MENI, ki si jo je ogledalo okoli 100 otrok, ter z dvema koncertoma, na katerima so se predstavili glasbeniki Boštjan Gombač in Eduardo Raon ter Duo Aritmija s pevko Jeleno Soro.

Petkov dan, ko DRPD organizira t. i. Žur vseh kultur, pa je navdušil s skoraj 100 nastopajočimi in tistimi, ki so za program poskrbeli ob stojnicah, na katerih so se letos med drugim predstavljali Ukrajinci, Bošnjaki, Žumberčani, Hrvati, Venezuelci, Albanci, Občina Hercegnovi iz Črne gore in tamkajšnja turistična organizacija, Makedonci, Srbi ter Slovenska filantropija in Turistično kulturno društvo Trškogorsko srce. Na stojnicah smo lahko okusili njihove dobrote ter se naužili njihove kulture. Na odru pa so se s plesom in igro predstavili otroci, ki popoldneve aktivno preživljajo v dnevnih centrih DRPD-ja – iz novomeškega dnevnega centra na Rozmanovi ter iz dnevnih centrov v Brezju in Jedinščici. V skoraj peturnem programu so nastopili gosti DRPD-ja iz pobratene občine Hercegnovi, folkloristi in glasbeniki KUD Sloga, domače Folklorno društvo Kres, plesalci Plesnega društva Arabeska, Tjaša Zielkerbach band, plesalka Daniela Hočevar, skupina Zuluk iz Kolumbije, predstavil se je najbolj odštekani dolenjski vlog Vamo tamo – s tabo! S Klaro in Miroslavom, ki sta gostila novomeškega župana Gregorja Macedonija, v zadnji uri, ki je bila osredotočena na Ukrajino, pa ukrajinski otroci, ki so v maternem jeziku in v narodni noši predstavili ukrajinski melos, vse skupaj pa so podčrtali Bort Ross, Gregor Strasbergar Štras in Viktorija Hajduk. Petkovo dopoldne je popestrila še Živa knjižnica, na kateri je letos kar 14 »živim knjigam« oz. osebam z (ne)navadnimi usodami prisluhnilo več kot sto dijakov in dijakinj ter ostali obiskovalci.

Novo mesto je že desetletja večkulturno mesto, in da narodi bivajo v sožitju, v veliki meri pripomoreta tudi DRPD in festival Teden kultur. To se je pokazalo tudi letos, saj so si bili obiskovalci enotni – ni pomembno, od kod prihajaš, pomembno je, kakšen človek si. Kot je dejal župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni v govoru ob zaključku Tedna kultur, vsi Novomeščani oblikujemo življenje v Novem mestu in prav je, da odpremo roke in srce za vse, ki so tu našli svoj dom.

Da smo vsi vključujoči in da sprejemamo drug drugega, se je pokazalo tudi na letošnjem Tednu kultur, ki se prihodnje leto vrača še močnejši!

Ob tem se organizatorji festivala, DRPD Novo mesto, zahvaljujejo slehernemu nastopajočemu gostu in gostji, prav vsem obiskovalcem festivala in, seveda, tudi partnerjem: Mestni občini Novo mesto, Krki, d.d., Novo mesto, Ministrstvu za kulturo, Javnemu skladu RS za kulturne dejavnosti, Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto, Zavodu Boter, LokalPatriotu in Supernovi.

DRPD Novo mesto
Foto: Bštjan Pucelj in DRPD

Galerija

_Cetrtkovo dezevje je festival selilo pod streho
_Duo Aritmija
_Flavta
_Gregor Strasbergar
_Harfo in vrsto drugih
_Na trgu
_Na zakljucku festivala
_Otroci so bili navdusseni
_Petkov program
_Peturni program v petek
_Ples
_Ples1
_Plesalka Daniela Hocevar
_Poslikave obrazov
_Predstava Enosmerna vozovnica
_Slogan sejma Zur vseh kultur
_Teden kultur

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava