konS ≡ modul // Pogled na sodobno raziskovalno umetnost

17.6.2022 | 08:40

konS ≡ modul // Pogled na sodobno raziskovalno umetnost <strong><br /></strong>

V Novo mesto tudi letos prihaja 𝗸𝗼𝗻𝗦 ≡ 𝗺𝗼𝗱𝘂𝗹, festival sodobne raziskovalne umetnosti, ki poskuša karseda zaokroženo predstaviti aktualne umetniške prakse s tega področja.

Tema letošnjega festivala je 𝗭𝗩𝗢𝗞 in temu primerni so tudi dogodki, ki se bodo v tednu 𝗺𝗲𝗱 𝟭𝟳. 𝗶𝗻 𝟮𝟰. 𝗷𝘂𝗻𝗶𝗷𝗲𝗺 zvrstili na različnih lokacijah v novomeškem mestnem jedru ter se 𝘃 𝗽𝗲𝘁𝗲𝗸, 𝟮𝟰. 𝗷𝘂𝗻𝗶𝗷𝗮 𝗼𝗯 𝟮𝟬. 𝘂𝗿𝗶 zaključili s slavnostno otvoritvijo razstave 𝗧𝗮𝗱𝗲𝗷𝗮 𝗗𝗿𝗼𝗹𝗷𝗰𝗮 v 𝗚𝗮𝗹𝗲𝗿𝗶𝗷𝗶 𝗦𝗶𝗺𝘂𝗹𝗮𝗸𝗲𝗿, ki v okviru platforme 𝗸𝗼𝗻𝗦 v produkciji zavoda 𝗟𝗼𝗸𝗮𝗹𝗣𝗮𝘁𝗿𝗶𝗼𝘁 nastaja in se razvija že skoraj leto dni.

Vsi dogodki festivala so brezplačni!

🔊 PROGRAM FESTIVALA:

🔊 PETEK, 17.6. ob 20.00

𝗢𝘁𝘃𝗼𝗿𝗶𝘁𝘃𝗲𝗻𝗶 𝗽𝗲𝗿𝗳𝗼𝗿𝗺𝗮𝗻𝘀 𝗔𝗻𝗱𝗿𝗲𝗷𝗮 𝗙𝗼𝗻𝗮

@ Glavni trg 5 - ex "OnaOn"

V Novo mesto prihaja konS modul, ki ga bomo odprli z otvoritvenim performansom multiinštrumentalista 𝗔𝗻𝗱𝗿𝗲𝗷𝗮 𝗙𝗼𝗻𝗮 𝘃 𝗶𝗺𝗽𝗿𝗼𝘃𝗶𝘇𝗮𝗰𝗶𝗷𝘀𝗸𝗶 𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿𝗮𝗸𝗰𝗶𝗷𝗶 𝘀 𝗦𝘃𝗲𝘁𝗶šč𝗲𝗺 𝘀𝘃𝗲𝘁𝗲𝗴𝗮 𝘀𝘁𝗿𝗮𝗵𝘂, mehanizirano skulpturo danskega skladatelja in zvočnega umetnika Lauritsa Jongejana.

»Človek vs. stroj« ali »človek + stroj«? Odgovor bosta podala 𝗦𝘃𝗲𝘁𝗶šč𝗲 s kompozicijo, pripravljeno posebej za to priložnost ter 𝗱𝗿. 𝗔𝗻𝗱𝗿𝗲𝗷 𝗙𝗼𝗻, ki bo s svojim razkošnim glasbenim znanjem ter improvizacijo (so)ustvaril 𝗽𝗿𝗲𝗽𝗹𝗲𝘁 𝗺𝗲𝗵𝗮𝗻𝘀𝗸𝗶𝗵 𝘇𝘃𝗼𝗸𝗼𝘃, ki jih proizvaja računalnik v jedru svetišča ter osem medeninastih plošč, ki obdajajo njegovo jedro 𝗶𝗻 𝗮𝗻𝗮𝗹𝗼𝗴𝗻𝗶𝗵 𝘇𝘃𝗼𝗸𝗼𝘃, ki jih iz svojih inštrumentov izvablja mojstrska človeška roka.

Enkratni dogodek se bo odvil 𝘃 𝗽𝗲𝘁𝗲𝗸, 𝟭𝟳. 𝗷𝘂𝗻𝗶𝗷𝗮 𝗼𝗯 𝟮𝟬. 𝘂𝗿𝗶 𝗻𝗮 𝗚𝗹𝗮𝘃𝗻𝗲𝗺 𝘁𝗿𝗴𝘂 𝟱 (v prostorih bivše prodajalne OnaOn).

🔊 PETEK, 17.6. - SOBOTA, 9.7.

Predstavitev umetniških produkcij v praznih prostorih centra Novega mesta

𝗟𝗮𝘂𝗿𝗶𝘁𝘀 𝗝𝗼𝗻𝗴𝗲𝗷𝗮𝗻 - 𝗦𝘃𝗲𝘁𝗶šč𝗲 𝘀𝘃𝗲𝘁𝗲𝗴𝗮 𝘀𝘁𝗿𝗮𝗵𝘂

@ Glavni trg 5 - ex "OnaOn"

Svetišče svetega strahu deluje kot avtomaton brez neposredne interakcije s človekom. Delo tako ni zasnovano kot vmesnik, temveč kot stroj, ki je fizično in metaforično osredotočen na samega sebe.

Osem medeninastih plošč, ki obdajajo notranje jedro, delujejo kot osnovni vir zvoka in kot nekakšna simbolna zaščita za notranje delovanje. V središču skulpturalnega svetišča računalnik aktivira mehanizme in ustvari skrivnostno zvočno izkušnjo, ki združuje digitalno natančnost z živahnim akustičnim dogajanjem.

𝗦𝗮š𝗮 𝗦𝗽𝗮č𝗮𝗹 - 𝗧𝗿𝗮𝗻𝘀𝘃𝗲𝗿𝘀𝗮𝗹 𝗜𝘀 𝗔 𝗟𝗼𝗼𝗽: 𝗖𝗿𝗶𝗰𝗸𝗲𝘁 𝗙𝗮𝗿𝗺

@ Rozmanova ulica 18 - ex "Čopova delavnica"

𝗠𝗶𝗰𝗵𝗲𝗹𝗲 𝗦𝗽𝗮𝗻𝗴𝗵𝗲𝗿𝗼 - 𝗔𝗱 𝗟𝗶𝗯.

@ Ulica talcev 1 - ex "Pola Bekeraj"

Zvočna skulptura Ad lib. združuje medicinski stroj za avtomatsko pljučno ventilacijo z orgelskimi piščalmi, ki igrajo glasbeni akord v stalnem ritmu mehanskega dihanja. To mehansko dihanje umetnega organa metaforično zveni kot mehanski rekviem.

Naslov dela Ad lib., okrajšava latinskega izraza ad libitum, je glasbeni zapis, ki izvajalcu omogoča svobodno interpretacijo, ki po želji ponavlja določene takte partiture. Latinski izraz ad libitum dobesedno pomeni ‘po lastni presoji’ in se uporablja kot sinonim za svobodno izražanje volje glede na kontekst, v katerem se partitura izvaja. Namen zvočne skulpture je opozoriti na razmere, v katerih je preživetje ljudi s kritičnimi zdravstvenimi težavami vezano na dihalni aparat in s tem na presojo tistih, ki skrbijo zanje.

🔊 PONEDELJEK, 20.6. ob 19.00

"𝗞𝗼𝗻𝘀𝘁𝗿𝘂𝗸𝘁𝗶𝘃𝗻𝗼 𝗼 𝗸𝗼𝗻𝗦-𝘂"

Okrogla miza @ MC Oton, Župančičevo sprehajališče 1

𝗸𝗼𝗻𝗦 ≡ 𝗣𝗹𝗮𝘁𝗳𝗼𝗿𝗺𝗮 𝘇𝗮 𝘀𝗼𝗱𝗼𝗯𝗻𝗼 𝗿𝗮𝘇𝗶𝘀𝗸𝗼𝘃𝗮𝗹𝗻𝗼 𝘂𝗺𝗲𝘁𝗻𝗼𝘀𝘁 je odprta in razvijajoča se struktura, ki si prizadeva vzpostaviti povezave med skupnostmi, institucijami znanja, raziskovalnimi središči in gospodarstvom na sistemski ravni, pri čemer so vse strani zainteresirane za soustvarjanje trajnostne, varnejše in bolj etične prihodnosti v dinamičnem, nenehno spreminjajočem se svetu.

Na okrogli mizi bodo koncept delovanje platforme in vsebin skozi tri glavne smernice 𝗣𝗔𝗥𝗞 (ustvarjalno učenje), 𝗡𝗢𝗩𝗔 (umetniški projekti) in 𝗣𝗥𝗔𝗞𝗦𝗔 (inovacije) predstavili partnerji projekta 𝗸𝗼𝗻𝗦.

🔊 TOREK, 21.6. ob 17.00

"𝗭𝘃𝗼č𝗻𝗶 𝘀𝗽𝗿𝗲𝗵𝗼𝗱"

delavnica za otroke in mladino @ MC Oton

Delavnica Zvočni sprehod otroke spodbuja, da prisluhnejo zvoku okolice, med tem ko se potepajo po ulicah, parku ali naravi. Namen delavnice je zbuditi zanimanje za zvočno krajino okolice in za poslušanje zvokov, ki nas vsakodnevno obkrožajo.

Na delavnici bodo udeleženci seznanjeni s pomenom zvočnih sprehodov in s praktično uporabnostjo eholokacije, kot jo uporabljajo nekatere živali in ljudje. Otroci, opremljeni z binauralnimi mikrofoni in slušalkami, bodo odšli na sprehod. Med sprehodom bodo v parih in trojicah skupaj z mentorjema izvedli več različnih nalog, usmerjenih v senzibilizacijo poslušanja okolice. Raziskovali bodo možnosti različnih pozicij mikrofonov in opazovali razlike v slišanem. Mentorja in otroci bodo izvedli kratke improvizirane koncerte v različnih akustičnih prostorih.

🔊 SREDA, 22.6. ob 19.00

"𝗦𝗼𝗯𝗶𝘃𝗮𝗻𝗷𝗲 𝗳𝗼𝗿𝗺𝗮𝗹𝗻𝗲𝗴𝗮 𝗶𝗻 𝗻𝗲𝗳𝗼𝗿𝗺𝗮𝗹𝗻𝗲𝗴𝗮 𝗶𝘇𝗼𝗯𝗿𝗮ž𝗲𝘃𝗮𝗻𝗷𝗮: 𝗦𝗸𝘂𝗽𝗮𝗷 𝗮𝗹𝗶 𝘃𝘇𝗽𝗼𝗿𝗲𝗱𝗻𝗼?"

okrogla miza @ MC Oton

Neformalno izobraževanje, inovativni pristopi k predajanju znanja ter skrb za razvoj posameznikovih potencialov so nekateri izmed glavnih poudarkov platforme konS in konzorcijskih partnerjev, ki že nekaj let sodelujejo pri vzpostavitvi vseslovenske mreže centrov raziskovalnih umetnosti in kulture.

Partnerji platforme v neformalnem izobraževanju prepoznavajo pomembno dopolnitev in nadgradnjo formalnega izobraževalnega sistema.

Ali lahko formalni in neformalni izobraževalni sistem tvorita celoto ter skupaj soustvarjata dopolnjujoč se izobraževalni ekosistem? Ali bi bilo potrebno šolski kurikulum posodobiti oziroma dopolniti z vsebinami, ki jih izvajajo neformalne izobraževalne inštitucije? Zakaj je neformalno izobraževanje v sodobni družbi sploh potrebno?

Vabljeni na okroglo mizo na kateri se bodo o teh temah pogovarjali predstavniki platforme konS ter predstavniki odločevalcev oziroma strokovnjakov na strani formalnega izobraževalnega sistema.

🔊 ČETRTEK, 23.6. ob 17.00

"𝗭𝘃𝗼č𝗻𝗶[𝗞]𝗿𝗼ž𝗻𝗶𝗸"

delavnica za otroke in mladino @ MC Oton

Zvočniki nas spremljajo na vsakem koraku: v trgovinah, avtomobilih, na koncertih… še s sabo jih nosimo, ker se skrivajo v telefonih. Pa veš kako delujejo in kako jih lahko izdelaš sam?

Na delavnici bomo spoznali, kako delujejo zvočniki in kaj zvok sploh je. Naučili se bomo izdelati preprost zvočnik iz papirnatih krožnikov, magneta in bakrene žice. Poleg tega bomo naredili tudi ojačevalec in v tem procesu raziskovali elektrotehniko, spoznavali komponente in se urili v spajkanju. Svoje zvočnike bodo udeleženci tudi preizkusili, saj se jih da povezati kar na telefon ali drugo napravo, preko katere želimo predvajati glasbo.

🔊 PETEK, 24.6. ob 20.00

𝗧𝗮𝗱𝗲𝗷 𝗗𝗿𝗼𝗹𝗷𝗰 - 𝗩𝗲č𝗲𝗿𝗷𝗮 𝘀 𝗵𝗶𝗽𝗲𝗿𝗼𝗯𝗷𝗲𝗸𝘁𝗼𝗺

otvoritev razstave @ Galerija Simulaker

Več informacij o posamičnih dogodkih najdete na 𝘄𝘄𝘄.𝗹𝗼𝗸𝗮𝗹𝗽𝗮𝘁𝗿𝗶𝗼𝘁.𝘀𝗶, 𝘄𝘄𝘄.𝘀𝗶𝗺𝘂𝗹𝗮𝗸𝗲𝗿.𝘀𝗶, 𝗸𝗼𝗻𝘀-𝗽𝗹𝗮𝘁𝗳𝗼𝗿𝗺𝗮.𝗼𝗿𝗴 ter na Facebook straneh zavoda LokalPatriot in platforme konS.

𝗸𝗼𝗻𝗦 ≡ 𝗺𝗼𝗱𝘂𝗹 je del aktivnosti Platforme za sodobno raziskovalno umetnost 𝗸𝗼𝗻𝗦.

Partnerji projekta: 𝗞𝗲𝗿𝘀𝗻𝗶𝗸𝗼𝘃𝗮, 𝗔𝗸𝘀𝗶𝗼𝗺𝗮, 𝗣𝗿𝗼𝗷𝗲𝗸𝘁 𝗔𝘁𝗼𝗹, 𝗖𝗼𝗻𝗮, 𝗟𝗷𝘂𝗱𝗺𝗶𝗹𝗮, 𝗠𝗞𝗖 𝗠𝗮𝗿𝗶𝗯𝗼𝗿, 𝗟𝗼𝗸𝗮𝗹𝗣𝗮𝘁𝗿𝗶𝗼𝘁, 𝗔𝗸𝗮𝗱𝗲𝗺𝗶𝗷𝗮 𝘂𝗺𝗲𝘁𝗻𝗼𝘀𝘁𝗶 𝗨𝗻𝗶𝘃𝗲𝗿𝘇𝗲 𝘃 𝗡𝗼𝘃𝗶 𝗚𝗼𝗿𝗶𝗰𝗶, 𝗠𝗖 𝗩𝗲𝗹𝗲𝗻𝗷𝗲

Projekt 𝗸𝗼𝗻𝗦 — 𝗣𝗹𝗮𝘁𝗳𝗼𝗿𝗺𝗮 𝘇𝗮 𝘀𝗼𝗱𝗼𝗯𝗻𝗼 𝗿𝗮𝘇𝗶𝘀𝗸𝗼𝘃𝗮𝗹𝗻𝗼 𝘂𝗺𝗲𝘁𝗻𝗼𝘀𝘁 je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij »Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture«.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. 

G. B.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava