DL: Naša naravna dediščina - Globine izvira Obrh

12.6.2022 | 13:30

Pogled na izvirno jezero (Foto: A. Hudoklin)

Pogled na izvirno jezero (Foto: A. Hudoklin)

V vasi Obrh pri Podturnu, ob vznožju Pogorelca, je pod regionalno cesto slikovit istoimenski izvir. Kot pove že ime, gre za kraški izvir, v katerem izdaten tok priteka iz globine 30 m dolgega in 20 m širokega izvirnega jezera. Čez jez nekdanjega mlina se voda preliva v potok in po kratkem toku izliva v Radešco.

Od kod priteka zelena kraška voda, ni znano, saj barvanja ponornic na Kočevskem polju niso potrdila povezav. Glede na to, da pojavljanje visoke vode, kalnost in temperatura ne sledijo sosednjemu izviru Radešce, sklepamo, da ima Obrh vodno zaledje v roškem masivu. Predvidevamo tudi, da je nekdaj pritekal iz bližnje jame Jazbina, ki jo je vodni tok oblikoval ob prelomu. Ob njej se je tok zaradi tektonskih procesov ob Žužemberškem prelomu preselil v globino. Ker so rovi Jazbine zatrpani s sedimenti, so podzemski tok skušali izslediti jamski potapljači v izviru.

Izvirno jezero je leta 1986 raziskal Ciril Mlinar. Na globini 10 m je odkril vstop v vodoraven rov, usmerjen proti jugu, s številnimi človeškimi ribicami. Tako rov kot 10 m globoko brezno se končata v neprehodnih razpokah. Leta 2006 je Dare Hribar na dnu jezera odkril vstop v nov sifonski rov in ob pomoči legendarnih jamskih potapljačev Uroša Iliča in Igorja Vrhovca našel nadaljevanje. Po širjenju vhodne ožine se je odprl zahteven prehod v globino ob prelomu do globine 33 m. V rovu se odpira več nadaljevanj. Najobetavnejši je bil do 10 m širok in dober meter visok rov med skladi, z močno obrušenimi stenami in aktivnim tokom. Tudi ta se usmerja v roški masiv. Žal ga na razdalji 120 m in v globini 40 m zapira skalnat podor. A pot v zaledje Obrha še ni končana, saj imajo potapljači še nekaj možnosti za preboj.

Članek je bil objavljen v 17. številki Dolenjskega lista 28. aprila 2022

Andrej Hudoklin, Zavod za varstvo narave

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava