Z mlekom izboljšujemo okus jedi, vlažimo kožo in rešujemo vrt

3.6.2022 | 13:30

Beli zaklad, nepogrešljiv v našem domu. (Shutterstock)

Beli zaklad, nepogrešljiv v našem domu. (Shutterstock)

Mleko tudi izboljša okus rib. (Dreamstime)

Mleko tudi izboljša okus rib. (Dreamstime)

Ko govorimo o mleku, ponavadi pomislimo na hrano in kuhinjo. Pa vendar gre za vsestransko uporabno sestavino v gospodinjstvu ter tudi v kozmetiki in na vrtu.

Mleko je del številnih živil, nedvomno pa je ključno za zdravo rast in razvoj najmlajših. Nepogrešljivo je pri zajtrkih, na primer ob kosmičih, ter pri pripravi sladic, sladoleda ali palačink. Z njim lahko tudi izboljšate okus nekaterih jedi.

Izboljšajte okus rib

Zamrznjenim ribam naj bi mleko zagotovilo skoraj enak okus, kot če bi bile sveže, če jih boste namočili vanj. Zamrznjeno ribo namočite v mleko, dokler se ne odtali, nato jo dobro operite in popivnajte z brisačko ter pripravite po lastni želji. Ribe, ki se večino časa zadržujejo na dnu voda in »rijejo« po mulju, kot so krapi in somi, pred pripravo čez noč namočite v mleku, to namreč odstrani vonj in okus po mulju ali blatu. Izboljšuje pa tudi okus mesnih jedi. 

Koži povrnite vlago in mehkobo

Dreamstime

Dreamstime

Spomladanski dnevi zahtevajo kar precej dela na domačem vrtu in okoli hiše. Ob tem z rokami pogosto segamo v zemljo, umazanija se znajde tudi za nohti, pogosto se umivamo in ob tem kožo izsušujemo. Na njej tudi ostajajo madeži; podobne težave imajo tisti, ki delajo v avtomehaničnih delavnicah. Preizkusite naravno pasto iz ovsenih kosmičev in mleka. Z mešanico dobro zdrgnite dlani in madeže boste odstranili veliko hitreje. Dodatna prednost je, da boste kožo precej lažje zmehčali in pomirili.

Razpokan porcelan

Obstaja odličen trik, kako obnoviti razpokan krožnik, vazo ali skodelico, ki bi sicer končali na odpadu. Razpokani krožnik ali skodelico položite v lonec, prelijte z mlekom in zavrite. Ko začne vreti, zmanjšajte ogenj in kuhajte 45 minut. Beljakovine naj bi imele skoraj čudežno moč odstranjevanja razpok in »lepljenja«.

Srebru povrnite sijaj

Mleko je tudi odlično sredstvo za loščenje. Če so nakit, jedilni pribor ali drugi dragoceni predmeti izgubili sijaj, se rešitev skriva v kislem mleku. Lahko ga pripravite tudi sami, tako da v sveže mleko dodate žličko »starega« kislega mleka ali jogurta ter pustite čez noč na sobni temperaturi. V pripravljeno kislo mleko položite predmete iz srebra in tako pustite pol ure. Kisline iz mleka bodo odstranile sivo prevleko in srebro bo znova zasijalo. Nato operite v mlačni milnici in obrišite do suhega.

M. K.; Svet24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava