Brenčači pripravili prvo kulinarično doživetje "Mir na peč, dobru bo!"

27.5.2022 | 13:30

Brenčači pripravili prvo kulinarično doživetje "Mir na peč, dobru bo!"
Brenčači pripravili prvo kulinarično doživetje "Mir na peč, dobru bo!"
Brenčači pripravili prvo kulinarično doživetje "Mir na peč, dobru bo!"

V prelepem majskem četrtkovem popoldnevu, ki se je zavlekel v večer, je bilo pred Muzejem Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka prvo in čisto pravo kulinarično doživetje "Mir na peč, dobru bo!", na katerem so lokalni ponudniki stregli slastno hrano in ravno prav ohlajeno pijačo. Lahko vam zaupamo, da ni bilo samo "dobru" ... odlično je bilo in še bo!

Zadnji četrtek v maju je v Mirni Peči vabljivo zadišalo. Na prvem kulinaričnem doživetju "Mir na peč, dobru bo!" se je trlo obiskovalcev, željnih okusne hrane, dobre pijače, prijetne družbe in pozitivnega vzdušja. Niso jih šteli, kajti stalno so prihajali novi in novi in bili so povsod. Sprehajali so se med stojnicami, potrpežljivo čakali v vrstah za pokušino lokalnih dobrot, se družili, okusno jedli in nazdravljali še na mnogo, mnogo zdravih let.

Zgovorni pa so podatki, da je hrane zmanjkalo v manj kot dveh urah (čeprav je ni bilo malo), da je bilo treba dvakrat na novo dopolniti zalogo piva (čeprav ga ni bilo malo) in da je v nekem trenutku vinogradnikom na stojnici zmanjkalo steklenih kozarčkov, ki so jih sicer imeli 60. Da, prav ste prebrali – kar 60 obiskovalcev naenkrat je nazdravljalo z vrhunskim mirnopeškim vinom pridelanim v vinorodnih gričih na sončni strani Golobinjeka.

Ponudba je bila pestra in je zadostila vsem brbončicam. Gostilna Špolar se je predstavila z modernimi burgerji z natrgano svinjino in s tradicionalno klobaso v testu, Hiša Cesar z zapeljivo dišečo svinjsko rulado in s pečenim krompirjem, ŠTD Poljane s poljanskim pasuljem in s sveže pečenim domačim kruhom, Društvo podeželskih žena Mirna Peč s slastnimi palačinkami in s flancati, Pivovarna Cesar z doma varjenim pivom polnega okusa in Društvo vinogradnikov Mirna Peč s petimi izbranimi vrstami lokalno pridelanega vina. Brenčači so poskrbeli za organizacijo ter za brezalkoholno pijačo in za omamno dober jabolčni zavitek.

Poseben gost prvega brenčaškega kulinaričnega doživetja je bil vremenar in novinar Robert Erjavec, ki je tudi sam ljubiteljsko-mojstrski kuhar in strasten gobar. S svojo hudomušno in prisrčno osebnostjo je popestril dogajanje, spodbujal obiskovalce in ponudnike, širil pozitivno energijo in poskrbel, da so se čisto vsi počutili lepo. Lepo se je imel tudi sam. Po doživetju je povedal, da ni bilo samo "dobru", ampak "odličnu", da smo Mirnopečani super in da se bo z veseljem vračal v naše konce.

Prvo in resnično čisto pravo kulinarično doživetje "Mir na peč, dobru bo!" je "pod streho", a Brenčači že zdaj napovedujejo, da bo v njihovem prelepem kraju postalo majska vsakoletna tradicija. Medtem bodoo seveda še naprej glasno brenčali. Tretji vikend v juniju, 17., 18. in 19. maja, bodo prisotni na občinskem prazniku, ko se v Mirni Peči obetajo številne prireditve za vsak okus. Zatem v prihodnjih mesecih sledi še vrsto zanimivih brenčaških dogodkov. Med drugim se v Mirni Peči obetajo kino večer pod zvezdami, country dogodivščina v družbi črnih vrancev ter božično-novoletni koncert z obiskom enega od dobrih mož. Dobrodošli!

Zadnje četrtke v mesecu se izplača rezervirati za Brenčače, saj vedno pripravljajo nekaj zabavnega, zanimivega, privlačnega, lepega. Dogodke sproti napovedujejo na Facebook in Instagram profilu ter pošiljajo prijavljenim na mailing listo cetrtkova.brencanja@gmail.com. Prijavite se, da boste obveščeni.

Brenčači

Galerija

burgerinklobasicavtestu
flancati
FranciSpolarzzeno
HisaCesar
kolona
PeterCesar
poljane
poljanski_pasulj
prizorisce
strudelj
vino
gasilska
gneca
podeželske žene
vinogradniki

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava