DL: Večnamenski objekt v Velikem Gabru - Letos kljub obljubam nič

11.5.2022 | 11:30

Joži Štrempfelj (Foto: M. Ž, arhiv DL)

Joži Štrempfelj (Foto: M. Ž, arhiv DL)

V Društvu upokojencev Veliki Gaber razočarani, ker je gradnja večnamenskega objekta izpadla iz proračuna občine – Župan Alojzij Kastelic pravi, da so prednost dobile pomembnejše naložbe

Na začetku leta smo pisali, da Občina Trebnje spomladi v Velikem Gabru načrtuje gradnjo večnamenskega objekta, v katerem bodo zagotovili boljše pogoje za delovanje lokalnih društev in tudi prostor za izvajanje pilotnega projekta dnevnega varstva starejših. Naložbe so se zelo veselili v tukajšnjem društvu upokojencev, a so pred dnevi ugotovili, da gradbeni stroji v Velikem Gabru še ne bodo zabrneli.

»Zelo smo razočarani. Že pred leti smo dali pobudo za dnevni center za starejše občane. Ti so marsikje po svetu uspešno zamenjali dom za starejše. Po številnih obljubah so na občini na začetku leta zatrjevali, da bo letos prišlo do uresničitve naložbe, ki bo velika pridobitev za kraj. Predvsem za starejše, ki želijo jesen življenja preživeti v domačem kraju. A kot kaže, je projekt znova izpadel iz proračuna, iz občine pa bi nas o tem lahko vsaj obvestili,« je kritična Joži Štrempfelj, ki Društvo upokojencev Veliki Gaber vodi že 13 let.

Župan Alojzij Kastelic je za naš časopis povedal, da so se z rebalansom proračuna, ki ga je februarja potrdil tudi občinski svet, odločili, da prednost dobijo pomembnejše naložbe, kajti za vse ni dovolj denarja. »Gradnjo večnamenskega objekta v Velikem Gabru tako prestavljamo v naslednje leto. Imamo resen namen po uresničitvi naložbe, kajti zanjo smo že pridobili gradbeno dovoljenje,« poudarja župan, ki se tudi sam zaveda, da bo to velika pridobitev za kraj in občino.

Večnamenski objekt je predviden nasproti doma krajanov Krajevne skupnosti Veliki Gaber. V dveh etažah bo skupaj na voljo okoli 150 kvadratnih metrov površin, zunaj bodo uredili tudi pet parkirnih mest. V pritličju bo dnevni center za starejše za okoli od deset do dvanajst uporabnikov, v zgornjem nadstropju pa bodo prostori za društvene dejavnosti in Rastočo knjigo Veliki Gaber z okolico. Investicija je ocenjena na okoli 316.000 evrov.

Lokalnim društvom je zdaj za prirejanje družabnih, športno-rekreativnih, kulturnih in drugih dogodkov na voljo dom krajanov Krajevne skupnosti Veliki Gaber, ki je bil zgrajen pred več kot tremi desetletji. V njem so pred leti postavili Rastočo knjigo Velikega Gabra z okolico, svoje prostore imajo tam tudi krajevna skupnost, društvo upokojencev, krajevna knjižnica, ki nosi ime po domačinu, pisatelju, Ivanu Zorcu in frizerski studio. »Dom krajanov dobro služi svojemu namenu, vendar je občutno premajhen za vse uporabnike in vsebine,« poudarjajo na občini, zato načrtujejo nov večnamenski objekt.

Članek je bil objavljen v 13. številki Dolenjskega lista 31. marca 2022

Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava