Jadralni klub Novo mesto: 85 milj za klubski Seascapa 18 na Murterju

9.5.2022 | 13:40

Jadralni klub Novo mesto: 85 milj za klubski Seascapa 18 na Murterju

V zadnjem vikendu meseca aprila se je klubska barka Novo mesto s članoma Simonom Sikoškom in Juretom Šventom udeležila Challenga Seascape Edition v mono klasi in uspešno opravila prvo preizkušnjo v letošnji sezoni. V močni konkurenci je s taktično in preudarno vožnjo na razdalji cca. 85 NM zasedla zelo dobro 14. mesto v konkurenci 31 enakih plovil. Čestitke našima članoma! Več o dogajanju pa v spodnjem poročilu.

Povzetek dogajanja:

Vremenska situacija je bila vse prej kot enostavna, saj smo s štartom počakali, da mine zelo močan jugo, vmes plutali po bonacah in na koncu spet orcali preko 20 vozlov juga. Po prestavljenem štartu na 17h so bile razmere okoli Murterja že zelo umirjene in so nudile idealne pogoje za štart. Žal se je veter slabe pol ure po štartu umiril do te mere, da je večina bark plutala pod Murterjem z ohlapnimi đenakerji. Sama sva izbrala kot plovbe na veter, ki nama je omogočal minimalne hitrosti do 2kts, a naju je hkrati prisili v odmik od flote. Proti večeru sva pristala sredi kanala med Kornatom in Vrgado in upala, da bo tendenca juga zdržala dolgo v noč. Presenetil naju je relativno močan severozahodnik, ki je v par intervalih obljubljal celo zmagovite pogoje, saj sva glede na floto pod Vrgado sunkovito napredovala. Žal se je veter okrepil tudi pod obalo in kmalu se je peljala cela flota. Vesela sva bila, da sva kljub rizični taktiki priključila nazaj v špil.

Jadralni klub Novo mesto: 85 milj za klubski Seascapa 18 na Murterju

Glede na to, da je bila noč razmeroma topla, sva bila oba, kljub večplastnim toplim oblačilom, izredno podhlajena. Seascape 18 ne dovoli nobenega nenujnega premikanja in te sili v prisilno sedečo pozo, v kateri slaba cirkulacija povzroči drgetanje.

Celo noč sva v rahlem vetru vztrajno orcala proti vrhu Iža, kar je na intervale trajalo vse do jutra, ko sva se pod Ugljanom uspela približati vodilnim, na vsega par milj. Z jutrom je na žalost veter obrnil iz smeri jug/jugozahod, kar je pomenilo spet orco nazaj proti cilju. Med vsemi ekipami sva bila med manj izkušenimi tandemi v klasi 18, kar se je izrazito pokazalo pri orci - v neposrednih duelih sva na najino veliko žalost skoraj vse izgubila. Barka enostavno ni imela primerljive hitrosti pri enakem kotu v veter z ostalimi. To je tudi botrovalo k najini taktiki, da se ne peljeva za floto (ker sva od nje absolutno počasnejša), ampak iščeva svojo priložnost v nepredvidljivem vetru.

S to taktiko sva se po dolgem jeziku refula uspela ponovno pripeljati do in tudi mimo barkam, ki so obvisele pod Pašmanom in Vrgado, ter se tako 20 milj do cilja ponovno vmešati v boj za TOP10. Z novo energijo in motivacijo sva se res trudila, ampak barka v orco enostavno ni zdrsela, kot bi morala. Tako sva ponovno izgubljala mesta, iskala priložnosti stran od flote, ampak žal je zmanjkalo milj za kakšen konkreten preobrat. V orci do cilja sva tako uspela zadržati zlato sredino in okoli 23h prijadrala v cilj kot 14. v klasi.

Po prespani noči v topli postelji so bile zjutraj misli bolj sveže, čiste in urejene. Vsekakor je najprej velik izziv odjadrati 30h v 18ft barki, brez spanja. In potem je izziv to odjadrati z maksimalnim fokusom in performansom. In šele potem je izziv to narediti bolje od ostalih. S tem pogledom lahko rečem, da sva s pustolovščino, ki je za nama, bogatejša jadralca in boljša prijatelja. Simon, hvala!

Pravijo, da kar ne ubije, krepi. Se vidimo naslednje leto!

Pripravila: Jure & Simon

Galerija

_jadralni (1)
_jadralni (2)
_jadralni (3)
_jadralni (4)
_jadralni (5)
_jadralni (6)
_jadralni (7)
_jadralni (8)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava