Bananin olupek za boljšo rast in še sočnejše pečeno meso

7.5.2022 | 17:50

Pripravite naravno gnojilo za rože. (Fotografije: Dreamstime)

Pripravite naravno gnojilo za rože. (Fotografije: Dreamstime)

Bananin olupek je koristen tako v gospodinjstvu kot v kozmetiki.

Bananin olupek je koristen tako v gospodinjstvu kot v kozmetiki.

Olupek bo usnjenim čevljem dal sijaj in jih še nežno obvaroval  pred vlago. Ko čevlje premažete z banano, jih le še zloščite z mehko  krpo.

Olupek bo usnjenim čevljem dal sijaj in jih še nežno obvaroval pred vlago. Ko čevlje premažete z banano, jih le še zloščite z mehko krpo.

Bananin olupek je običajno koristen za kompost, redko pa pomislimo, da bi ga lahko uporabili tudi za kaj drugega. A naj vam povemo, da ga lahko uporabimo pri številnih gospodinjskih in lepotnih trikih.

Prvotna naloga bananinega olupka je, da varuje smetanasto belo meso, ki je polno hranljivih snovi in si ga radi privoščimo za zajtrk ali malico. V tokratnem članku vam razkrivamo, kako boste bananine olupke tudi sicer s pridom uporabili. Spoznajte nekaj preprostih, a še kako uporabnih trikov.

Bananin olupek pomešajte s toplo vodo in v mešanico pomočite srebrnino. Srebrnino nežno podrgnite z mehko krpo do želenega sijaja. Presenečeni boste nad rezultatom.

Zloščite čevlje

Če vam je zmanjkalo paste za loščenje usnjenih čevljev, preizkusite naslednjo rešitev. Dobra alternativa za loščenje je notranjost bananinega olupka. Z njim podrgnite po čevljih, nato pa jih do sijaja očistite z mehko krpo iz mikrovlaken. V bananah je kalij, ki je pogosta sestavina v loščilih za čevlje. Poleg tega so v olupku olja, ki bodo nahranila usnje.

Pobelite zobe

Podobno kot jagode naj bi tudi bananini olupki pripomogli k belini zob. Vse, kar moramo storiti, je, da zobe podrgnemo z notranjo stranjo bananinega olupka, da se razmaže po površini zob. Pustite delovati nekaj minut, nato pa zobe sperite z vodo in jih dobro oščetkajte. Rezultat naj bi opazili po 14 dneh.

Poskrbite, da bo meso sočno

Če želite preprečiti, da bi se meso med peko izsušilo, lahko preizkusite naslednji trik. V pekač dodajte bananin olupek in ga pecite skupaj z mesom. Meso se ne bo izsušilo, obenem pa bo tudi veliko mehkejše in sočnejše kot po navadi.

Gnojilo za rože

Zaradi dobrih vsebnosti kalcija in magnezija lahko bananin olupek uporabimo za naravno gnojilo. Bananin olupek narežite na manjše dele in ga »posadite« v zemljo skupaj z lončnicami. Medtem ko se bo olupek razkrajal, bo gnojil zemljo vaših lončnic in skrbel za uspešno in cvetočo rast.

Proti listnim ušem

Če so se na lončnicah in vrtninah pojavile listne uši, preizkusite naslednji trik. Poleg »okuženih« rastlin zakopljite bananine olupke. Škodljivci jih zaradi vonja, ki ga pri razkrajanju sproščajo banane, ne marajo.

M. K.; Svet24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava