V Novo mesto prihaja opera ''V objemu Lahinje''

7.5.2022 | 12:10

V Novo mesto prihaja opera ''V objemu Lahinje''
V Novo mesto prihaja opera ''V objemu Lahinje''
V Novo mesto prihaja opera ''V objemu Lahinje''

Tamburaški orkester Dobreč vabi na ogled prve tamburaške opere z novim naslovom ''V objemu Lahinje'', ki bo v soboto , 14. maja 2022, ob 19. uri v športni dvorani Leona Štuklja v Novem mestu.

V objemu Lahinje je nadaljevanje prvotnih opernih predstav z naslovom Ambrož in Katarina v obliki novega libreta izpod peresa Janez Doltarja, ki je historično in poetično z glasbo prve opere prirejene za tamburaški orkester na svetu, še bolj usklajeno bogat kot prvotna verzija. Zgodba se navezuje na še živečo zgodbo hčere lastnika gradu Gradac, ki se ni želela podrediti pravilom časa, temveč je v ljubezenskem izboru sledila le svojim čustvom.

Zgodba sega v prvo polovico 17. stoletja, ko je bil imenovani grad ''Gradez'' v lasti družine Purgstall, le slab dan jezdenja od meje Osmanskega cesarstva. To so bili kruti časi, ko za ljubezenska čustva ni bilo prostora. Preteča nevarnost pred islamizacijo je zato belokranjske plemiče še dodatno motivirala k medsebojnim porokam, ki so jih v skupni obrambi še bolj povezovale. Glavna protagonista v operni zgodbi dolgo ne dojameta, da je ljubezen med plemkinjo in mlinarjevim sinom stanovsko prepovedana in celo nevarna za celotno skupnost, kar povzroči dramatične preplete zgodbe z obilo čarobnih prizorov značilnih za Belo krajino. Bogatejša scenska oprema in številne ljudske ustvarjene melodije, ki jih je Gregor Zagorc umestil v partituro za tamburaški orkester Dobreč, se bodo zlile z glasovi vrhunskih pevcev v prečudovito ljubezensko zgodbo in se dotaknile vsakega izmed nas s sporočilom, da je naša življenjska pot ujeta v usodo, kot je grad Gradac v objemu reke Lahinje ujet še dandanes.

V operi nastopa okrog 100 ljudi, med njimi tudi člani folklornega društva Kres, Irena Yebuah Tiran in Tom Kobe. Ta belokranjska opera je doslej navdušila čez 2.500 gledalcev in poslušalcev.

Vstopnice so naprodaj na eventim.si.

Tamburaški orkester Dobreč
Foto: arhiv prejšnjih uprizoritev; Darja Štravs Tisu

Galerija

_zopera (1)
_zopera (2)
_zopera (3)
_zopera (4)
_zopera (5)
_zopera (6)
_zopera (7)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava