S pridom uporabite ostanke kuhane kave

5.5.2022 | 13:15

Kava odganja številne škodljivce, saj ne prenesejo njenega vonja. (Dreamstime)

Kava odganja številne škodljivce, saj ne prenesejo njenega vonja. (Dreamstime)

Kavno usedlino ali zgolj nekaj nepopite jutranje kave lahko uporabite tudi za naravno gnojenje rastlin, ki jim prija kisel pH, prav tako lahko pripravite krepčilno masko za lase ali naravno luščilo za kožo.

Če ostankov jutranje kave ne želite ali ne morete uporabiti pri pripravi jedi, ki smo jih predlagali, jo lahko uporabite v drugih primerih, saj je več kot koristna in priročna. Zaradi svojih učinkovin je nepogrešljiva v kozmetiki, na domačem vrtu, v kuhinji in še kje … Ponujamo vam nekaj koristnih namigov.

Pognojite rastline

Kava kot tudi kavna usedlina je primerna za naravno gnojenje sobnih in vrtnih rastlin. Obenem odganja številne škodljivce, saj ne marajo njenega vonja. A najprej h gnojenju. Kavo lahko uporabite za zalivanje tistih rastlin, ki jim ustreza kisla zemlja. To so rododendroni, hortenzije, magnolije, žametnice, iris, bodike, begonije, kamelije, narcise in še bi lahko naštevali. Kavo pomešajte z vodo, in sicer v razmerju 1 : 3, ter zalijte kot običajno. Rastlinam boste zagotovili tudi nekaj magnezija in kalija. Postopek ponovite največ na 14 dni.

Okrepite lase in jim povrnite sijaj

Kofein pogosto uporabljajo v lepotni industriji in kozmetičnih pripravkih. Znano je, da ugodno vpliva na krepitev las in lasišča, njegovi učinki naj bi bili opazni predvsem pri zdravju lasnih korenin in lasnih mešičkih, saj deluje kot stimulans. Če torej želite na naraven način okrepiti lase, lahko nekaj kave vtrete v vlažne lase in pustite delovati 15 minut. V tem času lase ovijte v folijo. Trik odsvetujemo svetlolasim, saj lahko kofein vpliva na barvo. V kolikor za barvanje las uporabljate kano, lahko barvi dodate tudi nekaj kane, s čimer boste umirili rdeče tone in poudarili rjavkaste, obenem pa uživali ob pozitivnih učinkih na zdravje las.

Luščilo za kožo

Tako kot je kava dobra za lase, je koristna tudi za kožo. Kavno usedlino lahko s pridom uporabite pri pripravi kožnega luščila. Nekaj usedline stresite v dlani in nežno vtirajte v kožo s krožnimi gibi. Kava bo nežno odstranila odmrle celice in poskrbela za mikrocirkulacijo kože, obenem pa za naraven sijaj. Pripravite lahko tudi hranljive maske, in sicer tako, da kavni usedlini primešate med, kokosovo olje, rjavi sladkor, morsko sol …

Kompostiranje

Kavna usedlina je več kot koristna na kompostu. Kavna zrna so namreč odličen vir dušika, ki je še kako pomemben pri procesih, ki potekajo na kompostu, obenem pa dober vir koristnih snovi pri pripravi prsti. Kavo lahko občasno dodajate tudi zemlji, v katero boste posadili rastline, in na naraven način zagotovite prepotrebna hranila za spomladansko uspešno rast. Kavno usedlino lahko uporabite tudi pri gojenju šampinjonov, saj velja za odličen substrat.

M. K.; Svet24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava