DL: Nova soseska - Za Hrastuljami prihaja Globošca

4.5.2022 | 12:00

Naselje Globošca bo nastalo ob vstopu v Škocjan, na desni stran nad regionalno cesto.

Naselje Globošca bo nastalo ob vstopu v Škocjan, na desni stran nad regionalno cesto.

V Škocjanu se obetajo nove površine za stanovanjske hiše – Nad regionalno cesto ob vstopu v Škocjanu Globošca: poleg petih hiš še dva hektarja zemljišč za centralne dejavnosti – Hiše, trgovina, varovana stanovanja? – Kako do spremembe OPN?

V občini z okoli 3.400 prebivalci se na različne načine trudijo, da mlade družine ostajajo v domačem okolju in da se k njim priseljujejo tudi drugi. Tako so lani celovito komunalno opremili novo stanovanjsko sosesko v Hrastuljah zraven Škocjana, v kateri je na voljo 18 novih stanovanjskih enot, načrtujejo pa že novo poslovno-stanovanjsko sosesko v neposredni bližini jedra Škocjana, v Globošci.

Kot pove župan Jože Kapler, vse kaže, da bo soseska Hrastulje 2 (en del so uredili že pred leti), v katero je občina za opremo vložila slabega pol milijona evrov, hitro zaživela. To ne čudi, saj so parcele – prodajajo jih zasebni lastniki – na izjemnem, najbolj eminentnem mestu v Škocjanu, malce zunaj centra, v naravi, z lepim razgledom. Po informacijah župana je večina že prodana, in sicer 14 od 18. Kljub neugodnim razmeram v gradbeništvu zaradi skokovitega porasta materialov so nekateri že začeli gradnjo, nekateri pa so v pridobivanju gradbenega dovoljenja.

Novih stanovalcev pa se v škocjanski občini nadejajo tudi v območju Globošca, območju nad regionalno cesto ob vstopu v Škocjan iz smeri Dobruška vas, kar je mogoče zaradi spremembe namembnosti zemljišč s sprejetjem OPN leta 2018. Tu je mogoče zgraditi pet novih individualnih hiš. Po pripovedovanju lastnice so te parcele že prodane; kupci torej so in nekateri že pridobivajo gradbeno dovoljenje.

NA VOLJO DVA HEKTARA

Za gradnjo cestne in druge komunalne infrastrukture v Globošci, kjer sta po besedah župana še dva hektara zemljišč, Občina Škocjan v letošnjem proračunu namenja še dobrih 100 tisoč evrov. »Da pripeljemo v ta del vodo, kanalizacijo, optiko in preostalo infrastrukturo ter da se uredi dostop do teh parcel. To je podlaga za razvoj tega dela Škocjana,« pove.

Območje dveh hektarov, ki so v zasebni lasti – lastnik je škocjanska župnija –, je sicer namenjeno za centralno dejavnost, torej za poslovno ali stanovanjsko gradnjo. »Verjetno bomo v nadaljevanju skušali tu izdelati občinski podrobni prostorski načrt. Želimo pa privabiti zainteresirano javnost, da skupaj dorečemo vsebino,« pravi župan. Želijo si kak trgovski center, obrtne dejavnosti, varovana stanovanja in nekaj manjših stanovanj za mlade družine. »Razmišljali smo tudi o dislocirani enoti vrtca, a zdaj upamo, da jo bomo uvrstili znotraj centra. Nedvomno pa koncept poslovno-stanovanjske gradnje tu ne bo kazil vedute kraja,« poudari Jože Kapler.

160 POBUD

Sicer so v škocjanski občini, potem ko so leta 2018 sprejeli OPN, lani začeli pripravo prvih njegovih sprememb – razlog so pobude občanov in razvojne potrebe občine za novo gospodarsko cono Dobruška vas nasproti obstoječe. Postopek, ki ga vodi krški Savaprojekt, dobro napreduje, a dela je še veliko. Kot pove direktorica občinske uprave Petra Pozderec, so do zdaj prejeli okoli 160 pobud občanov za spremembo namenske rabe. »Do vseh smo se opredelili pozitivno, razen nekaj izjem, potem pa bo vse odvisno od nosilcev urejanja prostora,« je dejala in dodala, da trenutno pripravljajo elaborat dolgoročnega razvoja vseh naselij v občini, pri čemer dobro sodelujejo s Savaprojektom.

Na vprašanje svetnika Milana Markelca, kdaj bo postopek končan in spremembe sprejete, je Pozderčeva odgovorila, da je težko napovedovati, župan Kapler pa je pripomnil, da je njihov cilj nedvomno čim več pozitivno rešenih predlogov. Pozderčeva predlaga, da bi bilo smiselno prihodnje leto začeti že druge spremembe in dopolnitve OPN, da možnosti razvoja v občini obstajajo vseskozi, postopek pa se ve – je vedno dolg.

Članek je bil objavljen v 11. številki Dolenjskega lista 17. marca 2022

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava