Belokranjski častniki obeležili Dan upora proti okupatorju

3.5.2022 | 11:50

Belokranjski častniki obeležili Dan upora proti okupatorju
Belokranjski častniki obeležili Dan upora proti okupatorju

V sredo, na sam praznični dan, je potekala prireditev v semiški občini na Črešnjevcu. Prireditev ob dnevu upora se je nanašala tudi na 77. obletnico zaprtja partizanske bolnišnice Topolovec, ki je delovala v tem kraju in iz katere so ranjence in bolnike z letali s partizanskih obkolpskih letališč evakuirali v Dalmacijo in v južno Italijo. Srečanja smo se udeležili tudi člani OZSČ Bela krajina s svojim praporom.

Prireditev se je odvijala na domačiji Škofovih, organizatorji le-te pa so bili ZB za vrednote NOB Semič, Občina Semič in Turistično etnološko društvo Škof »Šrajf«.

V uvodnih nagovorih sta nas pozdravila Sonja Škof in Drago Mohar, predsednik ZB za vrednote NOB Semič. V nadaljevanju nas je nagovoril tudi častni gost, dr. Venčeslav Pišot, ki je bil kot otrok tudi oskrbovanec bolnice Topolovec in je bil od tu z mnogimi ranjenci evakuiran.

V prijetnem kulturnem programu so nastopili harmonikar Marjan Končar, recitatorke z OŠ Semič in vaščan Črešnjevca Miro Jakša.

Sledilo je prijetno druženje na kmetiji Škof, ogledali pa smo si tudi eno od poslopij bolnice Topolovec, v kateri je urejen muzej.

Besedilo: Peter Golobič
Fotografije: Bojan Jakša, Hermina Golobič

Galerija

_zcresnjevec (1)
_zcresnjevec (2)
_zcresnjevec (3)
_zcresnjevec (4)
_zcresnjevec (5)
_zcresnjevec (6)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava