Delu čast in oblast. Mar res?

2.5.2022 | 14:00

Foto: arhiv DL; M. Ž.

Foto: arhiv DL; M. Ž.

Kres, budnica in prvomajska povorka so spremljali praznovanje prvega maja - praznika dela. Veselje delavcev je bilo zasluženo, saj smo imeli takrat vsi delo in smo ga skušali dobro opraviti, ker je tako bilo prav. K delu je spadala malica, odmor in pravice do delovne obleke, dopusta v počitniških domovih, pogosto tudi pravica do stanovanja, otroških »dokladov«. Večje delovne organizacije so imele svoje ambulante. Če si izbral še pravi poklic, si bil srečnež. Večina pa je bila v teh časih brez poklica, saj so šli delat takoj, ker pri hiši ni bilo denarja. In najstarejši, star 15 let, je šel delat. Ob delu so mnogi napredovali in doštudirali. V vsakem primeru si moral vzljubiti delo, se navaditi na sodelavce in postati del družine, ki je delila dobro in slabo v podjetju. Mnogi delavci so vsa leta do upokojitve bili v isti organizaciji pod enim gospodarjem. Mnogo majskih praznikov se je delalo udarniško, ko so drug drugemu pomagali graditi domove, planinske koče, stadione ... To se je imenovalo solidarnost! Poseben status do imeli kmetje, ki so na svojem gospodarili sami, bili gospodarji in delavci, tudi hlapci na svoji zemlji. Njim otroški »dokladi« niso pripadali, zavarovani niso bili, čeprav so davke plačevali. Njihov položaj ni bil enakovreden delavcem.

Ko pa smo začeli na svojem, je mnogo podjetij propadlo, delovna mesta so bila ukinjena in mnogi so ostali brez dela. Postali so »člani« Zavoda za zaposlovanje. Tudi sicer je težko najti službo. Za izobražene kadre pa ni vedno delovnih mest. Tako štipendiramo kader drugim državam. Mnogo velikih imen podjetij je izginilo. Najprej so razprodali počitniške domove, nato stanovanja, stavbišča podjetij pa propadajo. Večina ljudi, ki so gradili podjetja in domove, je sedaj upokojenih. Čutijo se opeharjeni, saj je njihovo delo zanikano. S pokojninami shajajo, ker so navajeni skromnosti. Vsekakor pa to ni plačilo za minulo delo.

Nastaja nov način zaposlovanja, ki ne prinaša sigurnosti in ne nudi pogojev za status delavca. Vse je preračunano, da se ne obračuna dela in znanja. Bolj slaba čast delu, oblast pa je v rokah delodajalcev. V takem je slogan Delu čast in oblast malo ironičen. Pa vendar je delo tista vrednota, kjer lahko dokažemo, kaj zmoremo, koliko smo vredni. Delo krepi telo in človeku dviga zavest, da je sposoben in vreden. Brez dela ni jela, zato je v državi več revščine. Zaradi podcenjenosti dela pa tudi zaposleni nimajo dovolj za spodobno življenje. Komu zdaj čast? Kdo je oblast?

Naj spomin na 1. maj postane resničnost in naj bodo vsi dnevi res naklonjeni delu, delavcem in njihovemu boljšemu življenju. Naj spomin postane resničnost, v kateri bomo bolj enaki, spoštovani in drug do drugega prijazni, solidarni. Beseda tovarištvo izumira.

Zapisala Lizika Vardijan

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava