DL: Klavnica moteča - žalostno tuljenje živali po izletniški točki

29.4.2022 | 12:30

Simbolna slika (Foto: arhiv DL)

Simbolna slika (Foto: arhiv DL)

Na sprehodu po Velikih Laščah, zelo priljubljeni izletniški točki predvsem tistih, ki nekaj stavijo na slovensko kulturno identiteto, z druge strani Turjaka so namreč na svet privekali Primož Trubar, Fran Levstik, Josip Stritar, Jože Javoršek, je mogoče vsake toliko časa slišati žalostno tuljenje živali.

V tamkajšnji klavnici, neposredni sosedi šole, vrtca, stanovanjskih blokov ter trško-nakupovalno-gostilniškega dogajanja, ki je bila v okviru kmetijske zadruge zgrajena leta 1962, na leto v okviru drugih dejavnosti zadruge za lastne potrebe opravijo zakole živali izključno na živini, vzrejeni v Sloveniji. Izvajajo tudi ekološko klanje, za katero so primerno certificirani.

Pred dvajsetimi leti so po uvedbi evropskih standardov, ki so se še posebej dotaknili kmetijstva, klavnico zaradi neurejene čistilne naprave in lokacije začasno zaprli, vodstvo zadruge pa je začelo iskati novo lokacijo, čeprav denarja za njeno gradnjo ni imelo. Vmes se je našla začasna rešitev, ki je še danes v veljavi; klavnica, ki je edina od Novega mesta do Ljubljane z določenimi posodobitvami, še obratuje, ne ve pa se, do kdaj. V občinskih načrtih je skrita želja, da bi Kmetijska zadruga Velike Lašče za to dejavnost odkupila del zemljišča v obrtni coni Ločica pri Turjaku, a za zdaj še ni nič dorečenega. Ena izmed težav, ki naj bi to namero ovirala, je zagotovitev večjih količin vode za klavnično dejavnost.

Članek je bil objavljen v 10. številki Dolenjskega lista 10. marca 2022

M. G.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava