Tanjine sledi so se izgubile na Dolenjskem

15.2.2022 | 14:45

Tanja Kofol je po študiju večino časa preživela v tujini, kjer je  delala preko Erasmus projektov.

Tanja Kofol je po študiju večino časa preživela v tujini, kjer je delala preko Erasmus projektov.

"Tiha, introvertna, občutljiva, a v tujini se je znala razživeti," mama Zvezdana in oče Sandi opišeta svojo 29-letno hčerko Tanjo Kofol, ki jo pogrešata že en mesec. Njeni sestrični Kim Ščuka pa se izginotje zdi sumljivo, saj se dosedanje ugotovitve ne ujemajo povsem. Vse sledi Ljubljančanke, ki je med študijem štiri leta živela pri noni v Čepovanu, vodijo na Dolenjsko.

"Naša Tanja je pogrešana od 11. januarja. Takrat je odšla iz Novega mesta neznano kam. 18. januarja je bil zaznan zadnji signal njenega mobilnega telefona v okolici Straže oziroma Žužemberka. Prvega februarja smo našli njen avto na parkirišču pri Sparu v Bršljinu v Novem mestu, kjer naj bi stal vsaj pet dni. Hči je stara 29 let, visoka 170 centimetrov, zelo suha in ima dolge rjave lase. Če imate kakršnekoli informacije, nas, prosim, pokličite, ali javite na policijo. Za vsako informacijo ali namig bomo hvaležni," je sporočilo Tanjinega očeta Sandija Kofola, po rodu iz Čepovana, in mame Zvezdane, ki po mesecu dni še nista izgubila upanja v to, da bi hčerko našli živo in zdravo.

Na meditaciji in v samostanih je niso našli

Pri tem jima pomagata tudi sorodnici Evelin Bizjak in Kim Ščuka iz Nove Gorice, ki na svojih facebook profilih objavljata zgornji poziv s Tanjinimi fotografijami.

Kot so povedali, se je 31. decembra lani odpeljala v Novo mesto silvestrovat k prijatelju, ki ga je spoznala v Londonu, kjer je nazadnje delala. 11. januarja je odšla od njega. Mislil je, da gre domov, a mu je naslednjega dne poslala sporočilo: "Sem prispela. Sedaj pa deset dni Vipassane, da se zbrihtam."

Avtomobil Tanje Kofol

Avtomobil Tanje Kofol

Starši so takoj preverili, ali se je vključila v katerega od programov meditacije Vipassana pri nas, v Italiji ali v Avstriji, a ni bila nikjer vpisana. Poklicali so tudi vse okoliške samostane, varno hišo, Zavod Pelikan, a Tanje, ki sicer ni uživala psihoaktivnih snovi niti ni kadila, niso našli.

Njeni zapisi na facebook profilu med drugim razkrivajo, da naj bi izhajala iz mesta Hell na Kajmanskih otokih (kar v prevodu iz angleščine pomeni pekel), da je upornica in da sledi svojim sanjam. Bila je aktivna tudi na družbenem omrežju instagram ter na svoji spletni strani, kjer je objavljala bloge o vtisih iz tujine.

V avtu so bile vse Tanjine osebne stvari

"Sumljivo, časovnica se ne ujema," o Tanjinem izginotju pove Kim, ki si je v nedeljo z Evelin na lastne oči ogledala območje na Dolenjskem, kjer so nazadnje zaznali mobilni signal Tanjinega telefona in našli njen avtomobil, svetlo moder citroen C3.

Tanjin nahrbtnik

Tanjin nahrbtnik

"Starša sta z rezervnim ključem odklenila avto, v njem pa so bile vse Tanjine stvari. V prtljažniku sta bila njen prenosni računalnik in nahrbtnik, ki ga nismo prepoznali kot njenega, v njem pa izključen mobilni telefon in denarnica z dokumenti. V bližnji trgovini niso imeli več videoposnetkov nadzornih kamer, ker jih po tednu dni zbrišejo," pove Kim, ki je zaradi izginotja sestrične, s katero sta si bili zelo blizu, že povsem obupana.

"Najprej nas je vse prevevala velika žalost, prejokali smo toliko dni ... Nato pa jeza, obup ..." še prizna in zatrdi, da vse sledi vodijo na Dolenjsko. Ugiba, ali je zadnje sporočilo prijatelju v resnici poslala Tanja.

"Kje je bila od 12., ko je poslala zadnje sporočilo, do 18. januarja, ko so bazne postaje nazadnje zaznale njen mobilni signal nekaj kilometrov stran od Novega mesta?" ne najde odgovora.

Prečesali so Krko in okoliške gozdičke

"Tiha, introvertna, občutljiva, a v tujini, kjer je preživela zadnja leta, se je znala razživeti," mama Zvezdana in oče Sandi opišeta svojo 29-letno hčerko. "V avtu smo na sprednjem sedežu pod majico našli mapo z njenimi zapisi, razmišljanjem, a policisti so zatrdili, da ne kažejo sumov na samomor," dodaja mama. Za iskanje hčerke je angažirala tudi vodnico Sabino Piber z iskalnim psom iz ekipe K9 iskanje pogrešanih Slovenija.

Iskalno akcijo so organizirali na ljubljanski in novomeški policijski upravi. S službenimi psi so že 1. februarja preiskovali ob reki Krki, nedaleč od mesta, kjer so našli Tanjin avtomobil, v katerem so zavarovali sledi. Pregledali so še bližnje gozdičke in uporabili dron. Ker so sledi pse pripeljale do struge reke, so naslednjega dne policisti angažirali društvo za podvodne aktivnosti in gasilce, ki so pod vodo in s čolni prečesali oba bregova Krke v dolžini približno kilometra.

Epidemija jo je potrla

Trenutno policisti preiskujejo njen mobilni telefon in prenosni računalnik. S svojega bančnega računa v minulem mesecu ni dvigovala denarja. "Policistom se ob tem iskreno zahvaljujemo, saj se odzovejo na prav vsako našo idejo, sum," še pove Tanjina mama. "Naša punca je sposobna, bila je po svetu. Če bi se želela skriti, bi ji to uspelo."

"Tanja ima izjemen umetniški dar, je mravljica, sledi svojim ciljem, a je kdaj tudi naivna. Je dobrega srca in rada pomaga drugim. Imam jo zelo rada. Povsod se je (z)našla, a v Sloveniji, kjer ni imela 'klape', žal ne," razmišljanje o njej zaokroži Kim.

"Epidemija jo je zelo potrla. Prej je potovala po vsem svetu in bila polna energije. Naenkrat pa je zaradi ukrepov obstala tu. Trudimo se živeti normalno naprej, hodimo v službo, a nad nami visi velik psihični pritisk," sklene Tanjin oče. Starša še dodajata, da jo imata rada in naj se javi.

Ana Cukijati / Primorske novice

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava