DL: Prijeli serijskega vlomilca Roberta Trščinarja - Z macolo nad prodajalne

11.1.2022 | 13:00

Robert Trščinar na enem od minulih sojenj (foto: B. B. arhiv DL)

Robert Trščinar na enem od minulih sojenj (foto: B. B. arhiv DL)

Štiriintridesetletni osumljenec iz Novega mesta vlamljal v prodajalne in kradel predvsem tehnične predmete – Za 70.000 evrov škode – Zdaj v priporu – Kriminalisti nadaljujejo preiskavo

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto so po zaključeni obsežni kriminalistični preiskavi konec minulega tedna k preiskovalnemu sodniku privedli 34-letnega osumljenca iz Novega mesta, ki je lani in letos vlamljal v prodajalne in kradel predvsem tehnične predmete. Neuradno gre za Roberta Trščinarja iz Vinje vasi, starega znanca policije, sodišč in zaporov. Širša slovenska javnost je zanj slišala pred osmimi leti, po begu iz zapora v Ljubljani, kjer je prežagal rešetko in se po vrvi iz rjuh spustil iz tretjega nadstropja na (začasno) svobodo. Zato ne čudi, da je preiskovalni sodnik zanj tokrat po prijetju odredil pripor.

Nekaj zaseženih predmetov, ki jih je 34-letni Novomeščan nakradel po Sloveniji. (foto: PU Novo mesto)

Nekaj zaseženih predmetov, ki jih je 34-letni Novomeščan nakradel po Sloveniji. (foto: PU Novo mesto)

DL: Prijeli serijskega vlomilca Roberta Trščinarja - Z macolo nad prodajalne

Policisti in kriminalisti so ga v preteklosti zaradi premoženjskih kaznivih dejanj, predvsem tatvin, velikih tatvin in prikrivanja, obravnavali že 13-krat. Med preiskavo so tokrat ugotovili, da je vlomil v najmanj šest prodajaln in v druge poslovne prostore ter povzročil za 70.000 evrov premoženjske škode. Štiriintridesetletnik, ki je bil ob storitvi kaznivih dejanj zamaskiran, je v objekte v večini primerov vlomil z macolo, s katero je razbijal vrata in izložbe, onesposobil je tudi videonadzorne sisteme in s tem poleg ukradenih predmetov povzročal večjo škodo tudi na stavbah.

Tako je 28. novembra lani vlomil v prodajalno v Žužemberku. Z macolo je razbil steklena vrata in iz prodajalne ukradel štiri motorne žage znamke Stihl in verigo motorne žage, z vlomom in tatvino pa povzročil za okoli 4500 evrov škode. V noči na 18. februar letos je na območju Raven na Koroškem onemogočil videonadzorni sistem pred prodajalno in z macolo razbil izložbo. Iz prodajalne je odnesel devet motornih žag znamke Husqvarna in hidravlične prečke iz kmetijskih traktorjev, ki so bili pred njo. Prodajalno je oškodoval za več kot 7400 evrov. Naslednje dejanje je bilo v Slovenj Gradcu, ko je v noči na 19. maj prav tako z macolo razbil stekleno izložbo prodajalne in ukradel več kosov električnega ročnega orodja. Škode je bilo za okoli 10.000 evrov. Med 13. in 14. julijem je v Mislinji skozi vrata vlomil v poslovne prostore podjetja in odpeljal sedem električnih koles in motoristično čelado. Lastnika je oškodoval za 35.500 evrov. V noči na 23. avgust je na območju Kop vlomil v gostinski lokal in odnesel prenosno blagajno z denarjem, škode je bilo za več kot 8500 evrov. Le nekaj dni kasneje, v noči na 29. avgust, pa je v Lenartu v Slovenskih Goricah skozi vrata vlomil v prodajalno in ukradel motokultivator Maestral muta. Tokrat je povzročil za okoli 4000 evrov škode.

V začetku novembra so kriminalisti pridobili odredbo sodišča ter v sodelovanju s policisti in kriminalisti PU Celje opravili hišne preiskave treh stanovanjskih hiš na območju Novega mesta, dveh osebnih avtomobilov in objekta na območju Šmartnega ob Paki. Našli in zasegli so večje število predmetov, za katere osumljenec ni znal pojasniti izvora. Za del zaseženih predmetov so že potrdili, da izvirajo iz kaznivih dejanj in jih vračajo oškodovancem, za preostale predmete pa izvor še ugotavljajo, so sporočili iz PU Novo mesto in dodali, da novomeški kriminalisti nadaljujejo intenzivno kriminalistično preiskavo, saj sumijo, da je storilec odgovoren še za večje število vlomov na območju Slovenije.

Članek je bil objavljen v 48. številki Dolenjskega lista 2. decembra 2021

M. Ž.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava