DL: Glasbeniki iz Bistrice ob Sotli - In zdaj spet igra godba

6.1.2022 | 10:20

Godba Orlica leta 2018 (foto: arhiv godbe)

Godba Orlica leta 2018 (foto: arhiv godbe)

Prednica današnje godbe ob koncu tridesetih let prejšnjega stoletja (foto: arhiv godbe)

Prednica današnje godbe ob koncu tridesetih let prejšnjega stoletja (foto: arhiv godbe)

Tudi letos so godbeniki nastopili na Prazniku kozjanskega jabolka na trgu v Podsredi. (foto: M. L.)

Tudi letos so godbeniki nastopili na Prazniku kozjanskega jabolka na trgu v Podsredi. (foto: M. L.)

Godbi Orlica iz Bistrice ob Sotli bi nekaj manjkalo, če ne bi nastopila na tradicionalnem Prazniku kozjanskega jabolka v Podsredi, manjkalo pa bi nekaj tudi prazniku, če bi minil brez nastopa te godbe. V tem pogledu so stvari tudi letos popolne, saj je Godba Orlica nastopila na nedavnem Prazniku kozjanskega jabolka.

Neka popolnost je tudi to, da je ta godba napolnila desetletje; namreč toliko časa že deluje. »V začetku leta 2011 smo se začeli zbirati in za prvi maj že prvič nastopili. Sledili so nastopi na prireditvah v domačem kraju. Po prvih nastopih se je o naši zagnanosti in dobri volji hitro razširil glas. A delo je marsikdaj trdo, ovirano zaradi številnih obveznosti in časovne stiske godbenikov. Vendar nekako gre – z drobnimi koraki zastavljenemu cilju naproti,« je o tej glasbeni zasedbi zapisal Franci Černelč, njen dirigent in umetniški vodja.

Kadar godba nastopi, na primer na omenjeni kozjanski prireditvi, so godbeniki videti zadovoljni. Ta vtis je očitno povsem skladen s tistim, kako se počutijo godbeniki, in to ne samo na koncertu, ampak tudi drugače. Veselo je, dirigent opisuje razpoloženje skupine. Veselo je, ker so se starejšim pridružile mlade moči, ker se godbi pridruži tudi kdo iz drugih krajev (denimo legenda Aleš Mlakar, znan kot Brozo, ki se je na nedavni nastop pripeljal iz Kostanjevice na Krki), veselo je, ker godbo podpira Občina Bistrica ob Sotli. Konec koncev pa se člani zasedbe veselijo tudi lepih uniform. Zdaj šteje Godba Orlica 23 godbenic in godbenikov, med katerimi jih najmlajša, Vita Vračun šteje devet, najstarejši, Krešo Špoljar, pa je naštel osemdeset plus eno leto. V godbi igra tudi po več članov ene družine. Tako je godbenica tudi Vitina mama Dragica, ob Krešu pa sta v godbi tudi sin Sandi in vnuk Matej. Godbeniki so po besedah Francija Černelča zelo pisana druščina, zbrana z vseh strani orliškega hribovja, po katerem so se poimenovali. Z drobnimi koraki se poskušajo prebiti do čim bolj ubranega muziciranja in osvojiti kakšno zahtevnejšo skladbico.

Godba, ki je leto dni po ustanovitvi postala društvo, je v svojem desetletju izvedla šest letnih koncertov z znanimi gosti v domači Bistrici ob Sotli. Nastopala je in nastopa tudi v okoliških krajih od Bizeljskega in Podčetrtka do Kozjega in Podsrede. V Podsredi vsako leto zaigra budnico, na Prazniku kozjanskega jabolka pa je Godba Orlica že stara znanka. Najraje se godbeniki spominjajo, kako je pred tremi leti po njihovih taktih v povorki skozi podsredški trg korakal sam predsednik republike Borut Pahor. Godbeniki gostujejo tudi v drugih krajih in so bili že tudi v tujini.

»V Bistrici ob Sotli je manjša 'plehmuzika' delovala že pred drugo svetovno vojno in nekaj let po njej. Iz kronike bližnjega in priznanega Pihalnega orkestra Kapele pa izvemo, da se je njegova pot pred več kot 160 leti začela s pomočjo pridruženih muzikantov iz Bistrice ob Sotli (Šempetra), kjer je tedaj godba prenehala delovati,« pojasnjujejo v bistriški ljubiteljski glasbeni zasedbi.

Kljub veliki pripadnosti, ki jo do godbe čutijo članice in člani, so v zadnjem letu ali celo malo več imeli zaradi korone vaje samo občasno. Upajo, da se bodo stvari v tem pogledu uredile, se pravi, da bodo spet imeli redne vaje, s katerimi bodo hitro spet postali dobra stara Godba Orlica. Za prihodnje leto namreč načrtujejo proslavitev svojega glasbenega desetletja in jubilejni koncert.

Temu velikemu dogodku gredo člani naproti z, kot rečeno, dirigentom in umetniškim vodjem Francijem Černelčem. O Černelču, ki mu je Občina Bistrica ob Sotli podelila leta 2011 za vsestransko ustvarjalnost naziv častni občan, njegovi rojaki pravijo: »Kar Franci reče, se uresniči.« In v zvezi z Godbo Orlica se je uresničilo, kot pravi sam, tako: »Na pedagoški akademiji smo izvedli nekaj o vodenju skupin, tudi pihalnega orkestra, pa nekaj o prirejanju zanje, že prej sem se preizkusil v igranju trobente, a obupal ... Dolgo po tistem sem se odločil obuditi godbo v našem kraju.« Tako je nastalo to, prvo, ustvarjalno desetletje Godbe Orlica.

Članek je bil objavljen v 46. številki Dolenjskega lista 18. novembra 2021

Martin Luzar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava