DL: Portret tedna - Breda Drenek Sotošek

4.1.2022 | 11:45

DL: Portret tedna - Breda Drenek Sotošek

Življenjsko delo 74-letne mag. Brede Drenek Sotošek sega na najrazličnejša društvena in družbena področja, na katerih pušča pomembne in trajne sledi. Je rojena Sevničanka, ustvarjalna in od mladih nog zelo angažirana, vešča ročnih spretnosti, recitacij, petja. Uspešno se je preizkušala kot voditeljica prireditev, prepevala je v pevskem zboru, zanimala jo je filatelistika, kar je podedovala po očetu. Breda se je na Kajuhovi gimnaziji, kot tudi imenujejo I. gimnazijo v Celju – eno najstarejših gimnazij v Sloveniji, ki jo je obiskoval tudi v partizanih padli pesnik Karel Destovnik Kajuh – poleg nemščine učila še ruščino, kar so nekako »v paketu« določili vozačem. A je naglo vzniknila ljubezen do tega slovanskega jezika in se razplamtela tako, da se je uspešno spoprijela celo s prevajanjem poezije priljubljenega ruskega pesnika Sergeja A. Jesenina. Njeni prevodi ruske poezije so bili objavljeni tudi v reviji Naši razgledi. Za to ima veliko zaslug njena profesorica ruščine Tratnikova, saj je znala spodbujati dijake, kot le malokdo. Jesenina je uspešno predstavila tudi na gimnazijadi na poljanski gimnaziji. Tedanji dekan ljubljanske filozofske fakultete je Bredi izrekel najlepše priznanje, ko ji je rekel, da mu je njen prevod Jesenina celo bolj všeč kot tisti znanega slovenskega pesnika. Ko je bila pred nekaj leti z delegacijo slovenskih borcev za ohranjanje vrednot NOB v Rusiji, v Kremlju, na sprejemu pri predsedniku Putinu, mu je recitirala kitico iz pesmi Jesenina.

Učila se je tudi igranja klavirja, bila aktivna članica dramske in literarne skupine. Po končani fakulteti za farmacijo v Ljubljani je bila dolgoletna direktorica sevniške lekarne, nato pa ustanoviteljica Lekarne pod sv. Rokom, prve zasebne lekarne v Posavju in pete v Sloveniji. S strankami se je vedno rada pogovorila še o marsičem drugem, izrazit čut za sočloveka, poleg strokovnega znanja, so ljudje vedno cenili. Tudi zato je bila njihova lekarna večkrat prepoznana kot ena najbolj prijaznih na Slovenskem.

Na njeno pobudo je bilo ustanovljeno Društvo Trg Sevnica, bila je pobudnica mažoretne in igralske sekcije. Na trgu so se v Lekos galeriji zvrstili že številni odmevni kulturni dogodki. Je tudi pobudnica in soustanoviteljica ter prva predsednica Rotary kluba Sevnica. Prijetno jo je presenetilo, da je letos za svoje rotarijsko delo prejela priznanje Paul Harris Fellow.

Lani je zaključila osemletni mandat kot podpredsednica Občinskega odbora Sevnica Združenja borcev za vrednote NOB.

V njenem delovanju je človek vedno na prvem mestu. Ne dela razlik med ljudmi, je čuteča in prijazna do vseh, vedno pripravljena prisluhniti in pomagati. Zato sploh ne preseneča, da je dolgoletna članica Rdečega križa. Že v četrtem razredu osnovne šole v Sevnici je bila članica podmladka te humanitarne organizacije in je v svoji soseski po hišah zbirala članarino. Kasneje je vsa leta organizacijo podpirala, od decembra 2012 pa je predsednica Območnega združenja Rdečega križa Sevnica. Vodi ga zelo zavzeto in povsem prostovoljno. Povezuje delo devetih krajevnih organizacij s 130 prostovoljci. Sotoškova je družbeno in politično aktivna. Bila je članica občinskega sveta in tudi sevniška podžupanja. Da ni uspela s kandidaturo na kakšnih državnozborskih volitvah, je niti ni zelo potrlo, sploh, ker je dosegla boljši rezultat kot njena SD v državnem merilu in je pomagala stranki. Ob obilici drugega dela je visoko politiko (do)končno obesila na klin.

Končala je šolo za kozmetičarko in šolanje homeopatije v Avstriji. Je sommelierka, leta 2015 je postala vinska dama v Evropskem redu vitezov vina. Je tudi odlična kuharica.

Breda rada poudarja, da ji ob strani vedno stoji njen mož Franci, ljubezen še iz študentskih let. Triindvajsetega oktobra letos sta obhajala zlato poroko. Ponosna je na svoje otroke, hčerki farmacevtki, Lucijo in Natašo, ki je tudi homeopatinja in s tem nadaljuje mamino drugo veliko ljubezen – homeopatijo. Njena sestra Lucija ji seveda pomaga v domači Lekarni pod sv. Rokom in je hkrati nekakšna piarovka družinskega podjetja Lekos. Dostojno je predstavljala obolelo mamico tudi na petkovi prireditvi ob občinskem prazniku, ko so Bredi podelili zlato plaketo Občine Sevnica. Njun brat Tomaž je našel svojo izvoljenko Jasmino v Prekmurju, oba sta »živilca« z akademsko izobrazbo in na posestvu Passero v Tešanovcih sta izdelala tudi posebno zlato bombonjero za Francijevih in Bredinih zlatih 50.

Članek je bil objavljen v 46. številki Dolenjskega lista 18. novembra 2021

Pavel Perc

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava