Praznični obisk: S policisti o potici, vremenu in neumnih petardah

1.1.2022 | 18:00

Praznični obisk: S policisti o potici, vremenu in neumnih petardah
Praznični obisk: S policisti o potici, vremenu in neumnih petardah
Praznični obisk: S policisti o potici, vremenu in neumnih petardah

Ob zaključku leta, ki je bilo že drugo zapored zahtevno, za marsikoga tudi zelo težko, smo se odločili, da obiščemo kar največ naših starejših občanov na Dolenjskem, v Posavju in Beli krajini, jim zaželimo lepe praznike in pokažemo, da v teh dneh niso sami. Pobuda je nastala med policistkami in policisti: »Ne skrbimo le za varnost ljudi, ampak tudi, da se v svojem okolju počutijo dobro,« so ob obiskih večkrat poudarili.

Ko je na dvorišče pripeljal policijski avto in se je pred vrati pojavil policist, jih je bila večina sprva presenečenih. Dvignjeno obrv in zaskrbljenost pa je hitro nadomestil nasmeh na obrazu, ko so ugotovili, da ni nič narobe, da nihče od domačih ni ničesar "ušpičil", temveč so dekleta in fantje v modrem prišli le na vljudnostni obisk, da bi pokazali, da smo policisti in policistke tu za njih.

Izročili smo jim simbolično darilo, predvsem pa se z njimi pogovorili o tem, kako lahko, še posebej v teh dneh, ko nepridipravi ne počivajo, še bolje poskrbijo za lastno varnost in varnost svojega premoženja. Svetovali smo jim naj bodo previdni ob obiskih neznancev in naj jim ne odpirajo vrat. Ob pojavu sumljivih vozil, oseb ali drugih sumljivih okoliščin pa naj takoj pokličejo na številko 113. Prav tako naj nas pokličejo, če se znajdejo v kakršnikoli stiski in potrebujejo pomoč policije. Povedali smo jim, da smo mi tukaj za njih, tudi med prazniki, in da se vedno lahko obrnejo na nas. Tudi o varni udeležbi v prometu smo se pogovorili. Predvsem o tem, da naj kot pešci poskrbijo za svojo vidnost, v temnem delu dneva nosijo svetla oblačila in odsevna telesa.

Seveda ni šlo brez debate o nesrečnem covidu, ki ne le, da ogroža zdravje, ampak prinaša tudi čustvene stiske in osamljenost. Ukrepi za njegovo zajezitev namreč omejujejo druženje in zmanjšujejo stike med ljudmi, kar starejše še posebej močno prizadene. A tudi o nekoliko lepših temah je bilo govora. Gospe so nam zaupale, po kakšni potici bo med prazniki zadišalo iz peči, gospodje pa so raje klepetali o tem, kako se letos sušijo domače klobase. Niti na vreme nismo pozabili in se strinjali, da je povsem neprimerno za ta čas in da vsi pogrešamo sneg. Tudi o pokanju petard smo rekli kakšno, predvsem, da je to čista neumnost ...

Ob slovesu smo eden drugemu zaželeli veliko zdravja, mirne in varne praznike in za vse bolj prijazno 2022.

Žal nam tempo policijskega dela ni omogočal, da bi obiskali še več starejših. Veseli nas, da smo marsikoga razveselili z obiskom, jim dali kakšen uporaben nasvet s področja varnosti, tistim najbolj osamljenim pa tudi občutek, da smo tu zanje, in jim z obiskom vsaj malo popestrili dan.

K takšnim gestam želimo spodbuditi tudi druge. Ustavite se, odložite za trenutek na stran svoje obveznosti, skrbi in želje, ozrite se po svoji okolici in svoj čas namenite tistim, ki so v teh dneh osamljeni. Lepa beseda in kratek obisk, pa tudi pomoč, če jo kdo potrebuje, bo marsikomu polepšala praznike, vrnila zaupanje v dobro in jih morda spodbudila, da tudi sami storijo kaj podobnega. Dobra dejanja se čudežno hitro množijo, najbolj bogato pa nagradijo prav tistega, ki jih dela.

Policijska uprava Novo mesto

Galerija

_obisk (01)
_obisk (02)
_obisk (03)
_obisk (04)
_obisk (09)
_obisk (1)
_obisk (10)
_obisk (11)
_obisk (12)
_obisk (13)
_obisk (14)
_obisk (15)
_obisk (3)
_obisk (4)
_obisk (5)
_obisk (6)
_obisk (7)
_obisk (8)
_obisk (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava