DL: Zlata poroka - Zbližal ju je zobobol

31.12.2021 | 17:00

DL: Zlata poroka - Zbližal ju je zobobol

Sevničana Breda Drenek Sotošek in Franc Sotošek sta 23. oktobra, natanko po pol stoletja, odkar sta si obljubila zvestobo še kot študenta – Breda je bila absolventka farmacije, Franci pa v 4. letniku kemijske tehnologije – v trnovski cerkvi in na ljubljanskem Magistratu, obudila spomine na mladost s simbolično zaobljubo ob obredu, ki ga je v boštanjski cerkvi vodil priljubljeni boštanjski župnik dr. Fonzi Žibert.

103 svati, pravzaprav sorodniki in prijatelji, pa so se z zlatoporočencema nato napotili še na Vrh pri Boštanju, v gostišče Dolinšek, v katerem sta sevniški župan Srečko Ocvirk in njegova sodelavka Tanja Urek lepo sklenila še civilni del zlate poroke. Francijeva priča je bil spet njegov prijatelj iz študentskih let Radečan Tine, uradno dr. Drago Matko, upokojeni zaslužni profesor Fakultete za elektrotehniko v Ljubljani. Bredina priča pa je bil namesto pred leti umrlega očeta, sevniškega zdravnika Ivana, tokrat Janez Kralj, diplomirani ekonomist, ki se ukvarja z izvoznimi posli.

V naši prilogi Živa smo že pred poldrugim desetletjem pisali, da je Bredo in Francija usodno zbližal zobobol. Bila sta namreč sošolca na Kajuhovi gimnaziji v Celju, a med vožnjami z vlakom se ni zgodilo nič posebnega. Radečan Franci je imel bolj svojo družbo. Ko je imel težave z zobobolom, je podaljševal vožnje z vlakom do Sevnice, do zobozdravnika dr. Humarja. In takrat je preskočila iskrica, ki se je razplamtela v dolgotrajno ljubezen in navezanost, čeprav prijatelji sprva niso verjeli v to zgodbo. Skupaj sta živela že v Študentskem naselju v Ljubljani. V zakonu so se jima rodili hčeri in sin. Vsi trije so uspešni, Lucija in Nataša sta magistri farmacije in spretno krmarita podjetje Lekos ter prvo posavsko zasebno lekarno Pod sv. Rokom, kar sta zasnovala in na čvrste temelja postavila že njuna roditelja. Njun brat Tomaž, univ. inž. živilske tehnologije, je pristal pri svoji izvoljenki Jasmini, tudi svoji poklicni kolegici, v Tešanovcih pri Moravskih Toplicah; družno sta prijetno presenetila zlatoporočenca in njune goste z zlato čokoladno bombonjero Passero. Z njo sta se Franci in Breda zahvalila vsem, ker so si ob nujnem jubileju veselili z njima.

»V dobrem in slabem sva petdeset let, /drug drugemu rasla, zorela v očeh/. Upajoča v pomlad slaviva zlati obred in skupaj z roko v roki puščava sled.«

Članek je bil objavljen v 47. številki Dolenjskega lista 25. novembra 2021

Pavel Perc

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava