OZ RK Metlika v letu 2021

31.12.2021 | 09:00

OZ RK Metlika v letu 2021

Izkušnje v Metliki iz prvega vala covid-19 so nam podarile velik čut solidarnosti med občani, še posebej pa med prostovoljci. Bili smo močno vpeti v izvajanje nalog v DSO Metlika in na terenu. Tudi ob pojavu drugega vala in skozi celo leto je bil med prostovoljci in člani ekip – bolničarji velik odziv, interes in pripravljenost pomagati.

Covid

Že od 22.11.2021 so bolničarji ekipe prve pomoči Rdečega križa Metlika na razpolago za pomoč UKC Ljubljana. Prihajajo iz občine Metlika. Imajo različne statuse; dijaki, študenti, zaposleni in trenutno brezposelni.

Člani ekip PP RK Metlika bodo pomagali v UKC do konca decembra, pomoč bomo ponudili tudi v januarju 2022, če bo ta potrebna. Delo poteka v treh izmenah. Naši bolničarji so razvrščeni na različne oddelke; kirurgija (travmatološki oddelek), infekcijska klinika, intenzivna covid. Opravljajo različna dela, kot so pomoč medicinskim sestram, čiščenje in razkuževanje prostorov in oblačil medicinskega osebja, transport pacientov po kliniki, spremstvo in pomoč v rešilcu, pomoč pri hranjenju in negi bolnikov … Na prošnje za pomoč v UKC ali v splošno bolnišnico se bomo odzivali tudi v prihodnje, odvisno od naše usposobljenosti in potreb.

Pomoči

Skozi celo leto smo občanom vsak mesec nudili materialno pomoč v hrani, obutvi in oblačilih. Finančno pomoč pa na podlagi prejetih prošenj, akcije Šolar (pomoč pri nakupu šolskih potrebščin), akcije Drobtinica (pomoč pri plačilu šolske prehrane) in pomoč pri plačilu letovanja otrok na Debelem rtiču. Poleg omenjenega pa smo iz sklada »Stopimo skupaj« finančno pomagali za prepotrebne terapije otrokom s posebnimi potrebami. V letu 2021 smo med naše prejemnike razdelili 40.292 kg hrane in 10.094 evrov finančne pomoči.

Programi

Kljub upoštevanju vseh predpisanih Covid ukrepov smo uspeli organizirati in izvesti kar nekaj programov in akcij, med njimi so tudi letovanje otrok na Debelem rtiču, taborjenje »Las-tna aktivnost mladih« v kampu Podzemelj, akcija Drobtinica, akcija Šolar in preventivno zdravstvene akcije, kot so: akcija Tik-tak (brezplačne meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola), akcija Občanka (pregled dojk), akcija «pomagaj prvi«, predstavitev temeljnih postopkov oživljanja in uporaba AED-ja, vaja »prva pomoč rešuje življenje«, krvodajalske akcije … V omenjenih programih in akcijah je bilo zajetih 193 otrok in do 520 občanov.

Dnevno pa imamo na terenu še ekipo šestih prostovoljcev, ki opravljajo različne naloge, kot so: razvoz hrane in zdravil, nujne vožnje občanov (obisk zdravnika, lekarna, banke ...), v decembru opravili tudi 600 obiskov pri starejših občanih na domu, mladi člani RK izdelali 780 novoletnih čestitk za starejše, 180 za oskrbovance obeh enot DSO Metlika, v tem tednu pa zaključujemo razvoz daril za starejše in otroke v okviru akcije Božiček za en dan (230 obiskov).

Letos že drugo leto pa projekt »kosilo v decembru«, katerega prejmejo občani, ki doma živijo sami in jih je življenje potisnilo na rob. Vsak dan v mesecu decembru prejemajo brezplačen topel obrok - kosilo. Donacijo kosil nam zagotavlja Hotel Bela krajina, za malice pa gostišče Badovinac, Jugorje pri Metliki in Pizzerija pri starem Pildu v Metliki. Avto za razvoz kosil nam zagotavlja občina Metlika, hrano dostavljajo prostovoljci Rdečega križa Metlika.

Zahvala

V imenu Rdečega križa Metlika velika HVALA in poklon našim predanim članom ekip prve pomoči - bolničarjem in prostovoljcem za dobra dela pomoči potrebnim. Hvala donatorjem, občini Metlika in občanom za prostovoljne prispevke in medijem za poročanje. Tudi vsi ostali smo lahko dobrodelni z delčkom dohodnine, ki ga lahko namenite Rdečemu križu Metlika za družine v stiski.

Uspešno in srečno v novem letu.

Mojca Stopar Zevnik, predsednica
Zalka Klemenčič, sekretarka

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava