DL: Dva dni za menjavo dveh el. drogov?? Elektro odgovarja ...

23.11.2021 | 12:00

Simbolna slika (foto: Profimedia)

Simbolna slika (foto: Profimedia)

Bralec iz okolice Dolenjskih Toplic se nam je oglasil po elektronski pošti. Imel je pripombo glede zamenjave električnih drogov v kraju Podhosta pri Dolenjskih Toplicah. »Zdi se mi nedopustno, da za zamenjavo dveh električnih drogov Elektro Novo mesto potrebuje dva dni. To pomeni odklop elektrike dveh vasi za dvakrat po šest ur in semaforja v eni vasi za dva dni,« je zapisal. V današnjem času, ko imajo na voljo stroje za izkop in vso drugo mehanizacijo, se mu zdi to nedopustno. »Ne bom našteval, kaj vse smo naredili v času, ko smo vse delali na roke,« je dodal za konec.

Iz Elektra Ljubljana so nam posredovali obširno pojasnilo, v katerem so zapisali, da so monterji prvi dan del, 23. septembra, pod linijo obstoječega omrežja postavili nov betonski drog. »Drog je visok 10 m in težek več kot 1,5 tone, pri postavljanju pa je potrebna izredna previdnost,« so zapisali. Ker so dela potekala tik ob prometni državni cesti in je tovornjak lahko stal le na cesti, so morali zagotoviti zaporo ceste, na cesti pa je stal tovornjak, tudi ko je nato na drugo lokacijo ob cesti pripeljal lesen drog, ki pa so ga morali monterji zaradi omejenega prostora postaviti ročno. »Dela smo organizirali tako, da je bilo omrežje izklopljeno le od 8.15 do 10.15. Potem smo dela nadaljevali ob betonskem drogu, po drogu montirali kabel in ga speljali v elektroomarico, ki so jo prav tako postavili in opremili ta dan,« so zapisali in dodali, da so dela nato nadaljevali naslednji dan, saj betonskega droga zaradi zagotavljanja trdnosti njegovega temelja ne smejo obremeniti isti dan. Naslednji dan so monterji odstranili stare aluminijaste žice z dveh drogov in treh strešnih stojal ter montirali nov izolirani kabelski snop v dolžini 110 m. Zato je bilo omrežje izklopljeno od 8.15 do 12.30. Ker omrežje poteka nad cesto, so tudi ta dan morali zagotoviti zaporo ceste.

Dodali so še, da si tudi oni želijo, da bi lahko dela opravili hitreje in brez izklopov, vendar zaradi varnosti monterjev in okoliških prebivalcev ne smejo iskati bližnjic.

Članek je bil objavljen v 39. številki Dolenjskega lista 30. septembra 2021 v rubriki HALO, tukaj bralec Dolenjca!

Na telefonski številki 07/ 39 30 500 vas čakamo vsak četrtek med 20. in 21. uro.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava