Tradicionalni slovenski zajtrk tudi pri naših najmlajših občanih

21.11.2021 | 09:30

Tradicionalni slovenski zajtrk tudi pri naših najmlajših občanih
Tradicionalni slovenski zajtrk tudi pri naših najmlajših občanih

Na tretji petek v novembru že tradicionalno po vrtcih in šolah obeležujejo dan slovenske hrane in izvajajo projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ki letos nosi slogan »Zajtrk s sadjem – super dan!«. Tradicionalnemu slovenskemu zajtrku, ki ga sestavljajo kruh, mleko, maslo, med in jabolka, smo se pridružili tudi v občini Ivančna Gorica.

V enotah Vrtca Ivančna Gorica so se otroci že ves teden pripravljali na Tradicionalni slovenski zajtrk in skupaj z vzgojiteljicami ustvarjali, se pogovarjali, izdelovali čebele in ostale čebelarske pripomočke. Pogovarjali so se tudi o nastanku in pomenu čebel ter spoznavali lokalno pridelano hrano.

Kako pomembna je lokalna pridelava hrane, se zaveda tudi Občina Ivančna Gorica, saj spodbuja lokalno samooskrbo z različnimi aktivnostmi, med drugim tudi z zelo uspešno podeželsko tržnico v Ivančni Gorici. Poslanica župana Dušana Strnada ob letošnjem praznovanju dneva slovenske hrane pa se glasi: »V času epidemije bolezni Covid-19 je pomen lokalno pridelane hrane še večji kot sicer. Občanke in občani Občine Ivančna Gorica smo srečni, da živimo v okolju, kjer zdravo hrano pridelujejo številne naše kmetije, sadjarji in čebelarji.«

Namen vseslovenskega projekta Tradicionalni slovenski zajtrk je prav spodbujanje lokalne samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. Za letošnji tradicionalni zajtrk v naših vrtcih je med priskrbel čebelar Aljaž Kutnar, maslo in mleko kmetija Kotar, jabolka kmetija Glas, kruh pa so spekle kuharice iz Vrtca Ivančna Gorica.

Dan slovenske hrane so obeležili tudi v koncesijskem vrtcu Vrtec Pod Lipo, ki v Ivančni Gorici deluje od letošnje jeseni dalje.

Zapisal in fotografiral: Gašper Stopar

Galerija

_zzzzzzzajtrk (1)
_zzzzzzzajtrk (10)
_zzzzzzzajtrk (11)
_zzzzzzzajtrk (12)
_zzzzzzzajtrk (13)
_zzzzzzzajtrk (14)
_zzzzzzzajtrk (15)
_zzzzzzzajtrk (16)
_zzzzzzzajtrk (17)
_zzzzzzzajtrk (18)
_zzzzzzzajtrk (19)
_zzzzzzzajtrk (2)
_zzzzzzzajtrk (20)
_zzzzzzzajtrk (21)
_zzzzzzzajtrk (22)
_zzzzzzzajtrk (23)
_zzzzzzzajtrk (24)
_zzzzzzzajtrk (3)
_zzzzzzzajtrk (4)
_zzzzzzzajtrk (5)
_zzzzzzzajtrk (6)
_zzzzzzzajtrk (7)
_zzzzzzzajtrk (8)
_zzzzzzzajtrk (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava